Irving Fisher , profesor de Economie la Universitatea Yale (1929), a prezis cu trei zile inaintea prabusirii financiare de pe Wall Street in 1929 “actiunile la bursa au atins ceea ce pare a fi o valoare constant inalta”. Aceasta declaratie, precum si alte pronosticuri, l-au costat reputatia.
William Thomson, primul baron Kelvin (1824-1907), presedinte al “Royal Society”, fizician scotian, in 1896 a refuzat o invitatie de aderare la Societatea aeronautica, scriind ca “ nu am nici cel mai mic graunte de credinta in navigatia aeriana si nu astept rezultate pozitive din studiile de care auzim”. Intr-un interviu acordat ziaristilor in 1902, el a declarat ca “nici balonul aerian si nici avionul nu se vor dovedi vreodata ca fiind succese.”
Robert Millikan, castigator al Premiului Nobel pentru fizica in 1923 a declarat ca “Nu este posibil ca omul sa poata vreodata sa atinga puterea atomului. Idea ca s-ar putea utiliza energia atomica dupa ce nu mai avem carbuni, este complet nestiintifica si un vis utopic, o copilarie. Natura a introdus citeva variante imposibil de schimbat in majoritatea elementelor care constituie cea mai mare parte a lumii, si aceste elemente nu au energie de dezintegrare.”
Dupa ce Vannevar Bush (inginer american si principalul organizator al proiectului Manhattan si fondatorul companiei Raytheon) a explicat cum functioneaza bomba atomica, Amiralul William D Leahy (US Atomic Bomb Project) i-a spus presedintelui Statelor Unite Harry S. Truman: “Aceasta propunere ar fi cea mai nebuna idee. Bomba nu va exploda si va spun asta pentru ca sunt expert in explozive”.
Dr. Lee DeForest (“tatal” radioului si “bunicul” televiziunii) a spus: “Omul nu va ajunge pe Luna, indiferent de progresele stiintifice care le va face in viitor”.
Afirmatia “In viitor calculatoarele vor cintari in jur de 1, 5 tone“ a fost publicata in martie 1949, intr-un articol aparut in revista Popular Mechanics.
Editorul sef al faimoasei case de publicatii Prentice Hall, a declarat in 1957: “Am cutreierat tara in lung si lat, am vorbit cu oameni de stiinta, si pot sa va asigur ca “data processing” este un capriciu care nu va dura mai mult de sfirsitul anului”.
Ken Olsen, fondatorul companiei Digital Equipment Corp., scria in 1977: “Nu exista niciun motiv pentru care cineva ar dori un calculator in casa sa”.
Fred Smith, pe atunci student la Universitatea Yale, a scris o teza in care propune un mod de livrare peste noapte a pachetelor si scrisorilor. Profesorul care i-a citit teza i-a raspuns: “Idea este interesanta si bine conceputa, dar ca sa obtii o nota mai buna decit “C”, idea trebuie sa fie practica”. Mai tirziu, Fred Smith a fondat compania pe care o cunoastem astazi “Federal Express”.
Dovada ca nu putem prezice viitorul, nu putem prezice ce ne va face fericiti, stim numai ce ne inspaiminta azi.
Inteleg ca mai putem spera sa calatorim in timp!
Mi se pare ca articolul este o buna completare la articolul video a lui Esther despre gandirea pozitiva care face totul posibil,chiar si bucuria vietii ! In aceasta lume au loc si parerile pesimiste !Indiferent de citate sau pareri, viata si progresul merg inainte ! Speranta moare ultima !