caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

După 18 ani de la omorul unui tânăr de culoare ucigașii sunt trimiși la închisoare

de (5-1-2012)
2 ecouri

Doi bărbați au fost condamnați la pedepse lungi de închisoare pentru omorul acum mai bine de 18 ani a unui tânăr de culoare în sudul Londrei.

Uciderea lui Stephen Lawrence în 1993 a rămas ne-elucidată timp de apoape două decenii și a generat acuzații de rasism instituționalizat împotriva poliției.

Judecătorul de la Curtea Penală Centrală i-a condamnat pe Gary Dobson și David Norris la pedepse de închisoare pe viață, stabilind o durată minimă de ispășire de 15 și respectiv 14 ani pentru cei doi.

El a explicat tariful minim relativ scăzut pentru un asemenea omor, considerat bestial la momentul comiterii sale, prin faptul că cei doi ucigași erau minori în 1993, iar legile cu privire la infracțiunile cu motivație rasistă erau mai puțin aspre decât azi.

Cu o zi înainte, un juriu îi găsise pe cei doi vinovați, după un proces de șapte săptămâni, de infracțiunea de omor, pe care au negat-o timp de peste 18 ani.

În 1993, Stephen Lawrence fusese ucis cu lovituri de cuâit într-o stație de autobuz din sudul Londrei, în urma unui atac neprovocat din partea unui  grup de tineri albi.

Procuratura nu a reușit atunci să adune suficiente probe pentru a-i trimite pe suspecți în judecată  și responsabilitatea a căzut pe umerii poliției, acuzată de incompetență, rasism și chiar corupție. O acțiune în judecată privată, inițiată de părinții lui Stephen a eșuat din lipsă de probe.

În 1999, o comisie de anchetă a cazului Stephen Lawrence a stabilit responsabilități clare și a tras concluzia de rasism instituționalizat în rândurile Poliției Metropolitane.

De atunci multe s-au schimbat, inclusiv legislația, amendată pentru a permite re-judecarea unei persoane pentru aceeași faptă, în cazul găsirii unor noi probe importante.

Procuratura  a redeschis cazul, iar progresul științific înregistrat în perioada scursă din 1993 a permis identificarea ADN-ului lui Stephen în picături de sânge de pe hainele celor doi. Apărarea a contestat aceste probe, spunând că hainele au fost contaminate pe parcursul timpului datorită incompetenței poliției.

Alții s-au întrebat cât de corect mai poate fi un verdict dat de juriu la mai bine de 18 ani de la comiterea faptei, când jurații au aflat de mult din mass media detalii ale celui mai celebru caz de omor ne-elucidat din Marea Britanie din ultimele două decenii.

Acum, cei doi ucigași vor petrece ani lungi în temniță, iar mâna justiției ar putea să-i ajungă și pe alți trei bărbați suspectați de implicare în omorul lui Stephen Lawrence.

Procedurile poliției au suferit schimbări radicale în ultimii 18 ani și unii critici spun că s-a mers acum prea departe pe calea corectitudinii politice, care-i împiedică pe polițiști să-și facă meseria așa cum trebuie.

Cel mai recent test l-a constituit uciderea prin împușcarea de către poliție a lui Mark Duggan, un tănăr de culoare, cunoscut cap al lumii interlope, în august 2011, ucidere care a provocat demonstrații de protest, care au degenerat în jafuri și distrugeri în mai multe mari orașe ale Angliei. Condamnarea ucigașilor lui Stephen Lawrence înseamnă rezolvarea unui caz ne-elucidat care a provocat o imensă dezbatere publică și a schimbat în mod ireversibil modul de funcționare a poliției în Marea Britanie.

Ecouri

  • nelutiu: (8-1-2012 la 09:33)

    La noi nici după douăzeci şi doi de ani de la masacrul numit Revoluţie nu s-a făcut dreptate, mai mult decât atât crimele prin împuşcare au fost urmate de ,,marele jaf naţional,, rămas şi ăsta fără arestări!

  • Petru Clej: (8-1-2012 la 09:54)

    Ce legătură are acest comentariu cu articolul?



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.97.14.88