caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

De la Moș Nicolae la Santa Claus

de (4-12-2011)
3 ecouri

În seara de 5 decembrie copiii isi lustruiesc ghetele si le aseaza in fata usii de la intrare.

Imaginea Mosului intreband scolarii de teme, de scoala in general a generat o serie multipla de traditii in intreaga lume crestina, mai ales in Romania unde in ziua de 6 decembrie a fiecarui an se celebreaza cu jordite vopsite in argint, simbolul Sfantului Nicolae ca suprem domnitor al scolii.

Sarguinciosii sunt recompensati cu daruri, iar cei lenesi cu aplicarea catorva rafale cu joarda.

Nu intamplator termenul de Santa Claus provine din numele Sfantului Nicolae.

Ziua de 6 decembrie ne trimite nu neaparat la practici liturgice, la semnificatii crestine, ci pur si simplu la importanta cartii, al studiului si al dragostei parintilor fata de copii, a copiilor fata de parinti.

Varsta ne plaseaza intr-o intelegere mai adanca a valorii instruirii prin lectura, prin aprofundare inca din primii ani de scoala ajutati de dascali, de parintli.

Astazi realitatea isi arata dosul hidos al vietii. Scoala apare ca o institutie degradata, cu zidurile coscovite,  cadrele didactice platite insuficient, elevii o iau razna. Putinii ambitiosi, animati de idealuri se lovesc de opacitatea sistemului: Stiu ca nu vor reusi fara relatii, fara a plati peschesul de rigoare si vor lua calea exilului inspre alte tari. Adolescentele viseaza la titlul de dive in plin triumf erotic.

Si bogatul, si saracul il sarbatoresc pe Sfantul Nicolae nestiind prea multe despre viata ierarhului, despre misia iluminarii prin carte.

inceputul de decembrie simbolizat prin Mos Nicolae devine un mini Christmas si din pacate, totul se transforma in comert, in practica unui marketing ce premege exercitiului de primenire spirituala.

Suntem oare mai buni dupa trecerea sarbatorilor de iarna ?

Lumea uita de sinceritatea urarilor, a gestului simplu de a scrie o carte postal, o scrisoare. Asistam la o valtoare de expediat de a valma a tot felul de texte si imagini forward standardizate in Power Point, la pierderea identitatii.

Recent inainte de vizita unui var in SUA am vorbit cu parintii la telefon, oameni fara studii inalte si de la tara  M-au intrebat ce sa-mi trimita prin varutul Dan. Nu stiu ce mi-ar putea trimite din tara, insa ideea ca exista, ca sunt parintii mei cei buni si drepti este cel mi frumos cadou de sarbatori.

Ecouri

  • Christina Vlad: (6-12-2013 la 19:28)

    Dupa ce am mâncat pralinele primite astazi, haideti sa ne înveselim cu putina muzica. Pe domnul Predescu îl îmbracam în Nikolaus si îl invitam la dans 🙂 :

    http://youtu.be/7rHIjw0EqPo

    http://youtu.be/BlgzBSNAN4Q

  • florin predescu: (7-12-2013 la 04:07)

    Doamna Cyber Troll in lipsa de ocupatii pe cand sotul Dumneaei pleaca la serviciu sa-i poata furniza pralinele -energizante nu mai poate grija mea.

    Trebuie sa ma simt flatat de atata grija, incep sa am gauri in cap.

    Ca tot se dorea o muza inspiratoare mi a dat ideea unui serial despre onanimii de pe net ce isi rod labutele precum iepurasii.

    Doamnei cu pricina ii voi dedica un articol special – nu in aceasta revista pentru a nu abuza de spatiul publicatiei, ci in alte locuri.

    Ii voi deschide apetitul cu niste retete si curioziati culinare- pretext de stimulare la dans ca tot ii vine sa recite poezia lui Blaga, „dat mi un trup voi muntilor”.

    Va imaginati un cyber troll Dansand lambada sau macarena ?

    Mixed grill cu diferite organe (ficat, rinichi, etc)

  • George Petrineanu: (8-12-2013 la 09:47)

    In spiritul articolului si citind cele doua comentarii ma duce gindul la o replica celebra:

    I think this is the beginning of a beautiful friendship.

    Așa sa ne ajute Moșul!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.145.191.169