caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris 

CARTEA ANULUI 2011 în Elveţia: Jacob se hotărăşte să iubească, de Cătălin Dorian Florescu

de (21-11-2011)

Catalin Dorian Florescu

Romanul Jacob se hotărăşte să iubească (Jacob beschliesst zu lieben), al scriitorului elveţian de origine română Cătălin Dorian Florescu, apărut anul acesta la editura germană C.H. Beck, a fost desemnată CARTEA ANULUI 2011 în Elveţia. În valoare de 40.000 de franci, Swiss Bookprize 2011 este decernat de Uniunea Editorilor şi a Librarilor din Ţara Cantoanelor şi este cel mai important premiu care se acordă literaturii din Elveţia.

Decernarea premiului a avut loc ieri, 20 noiembrie, în cadrul Festivalului literar de la Basel. Celelalte patru cărţi nominalizate, alături de romanul lui Cătălin Dorian Florescu, sînt: Grünschnabel, de Monica Cantieni (ed. Schöffling), Alias, de Felix Philipp Ingold (ed. Matthes & Seitz), Gerron, de Charles Lewinsky (ed. Nagel & Kimche), Seerücken, de Peter Stamm (ed. Fischer).

Jacob se hotărăşte să iubească (Jacob beschliesst zu lieben) s-a vîndut deja în 17.000 de exemplare. Cătălin Dorian Florescu a mai obţinut de curînd un premiu oferit de oraşul Zurich – „Un an plătit”,  dar şi prestigiosul Premiu literar „Josef von Eichendorff” pentru întreaga operă literară.

Jacob se hotărăşte să iubească (Jacob beschliesst zu lieben) este cel de-al cincilea roman (după Vremea minunilor, Drumul scurt spre casă, Maseurul orb, Zaira, toate traduse la Polirom) al lui Cătălin Dorian Florescu.

Jacob se hotărăşte se iubească va apărea anul viitor la editura Polirom, în traducerea Marianei Bărbulescu. De asemenea, Polirom pregăteşte o nouă ediţie a romanului Zaira în colecţia Top 10+, care va apărea în ianuarie 2012. Ambele romane vor fi disponibile şi sub formă de e-book (Consultaţi aici lista de e-book-uri Polirom şi Cartea Romanească).

Ca şi în celelalte cărţi ale sale, o bună parte a acţiunii din Jacob se hotărăşte se iubească are loc în România, mai exact în satul Tomnatic, din judeţul Timiş.

Este o poveste despre dragoste şi prietenie, fugă şi trădare, care debutează la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, cînd o parte dintre locuitorii provinciei Lorena pornesc în căutarea unei vieţi mai bune şi ajung, după un drum primejdios, în Banat.

EcouriDacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Noul cinema romanesc. De la tovarasul Ceausescu la domnul Lazarescu la Festivalul DaKINO 21

Miercuri, 23 noiembrie, de la ora 18.00, în cadrul Festivalului Internaţional de Film DaKINO, ce se desfăşoară la Cinema Scala...

Închide
34.204.169.230