caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

Sunt românii – inclusiv moldovenii – un neam de homofobi?

de (16-10-2011)
9 ecouri

Așa se manifestă la Chișinău "iubirea de aproape" creștinească

Un recent sondaj realizat la solicitarea Fundației Soros (http://www.soros.ro/ro/program_articol.php?articol=312#) a relevat ceea ce intuitiv nu era greu de bănuit: că o majoritate a românilor este homofobă. Mai precis, în eșantionul reprezentativ pe plan național 51% au răspuns că nu ar agrea vecini homosexuali – categoria cea mai disprețuită, urmată de romi (36%), sectanți (33%), musulmani (17%), evrei (16%), maghiari (14%), altă rasă (9%), altă etnie (9%), altă religie (6%), săraci (5%).

Cei mai toleranți față de homosexuali sunt cei sub 45 de ani, absolvenți facultate, cei cu venit lunar peste 1200 lei, cei din Sudul țării și Banat-Crișana, Greco-catolici și atei, iar cei mai intoleranți cei de peste 60 de ani, cu cel mult școală profesională, cu venit sub 700 lei, din estul țării și Ardeal, neoprotestanți, musulmani.

În clasamentul toleranței față de homosexuali România se află pe locul 29 din 45 de țări (pe locul 24 din 27 de state ale Uniunii Europene, devansând doar Polonia și Bulgaria), clasament unde Republica Moldova este pe locul 41, cu un procent de intoleranță de peste 80%.

De remarcat că factorul religios nu este neapărat determinant, ortodocșii nefiind printre cei mai homofobi și nici gradul de dezvoltare al regiunii, căci homofobia apare mai pronunțată în Transilvania decât în sudul țării. Evident, nivelul de homofobie este invers proporțional cu gradul de instruire.

Lipsa de tradiție democratică este în mod clar unul dintre factorii care generează homofobie în România, așa cum am avut ocazia să asist în 2007, pe vremea când lucram la BBC: http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/06/070609_mars_gay.shtml.

E suficient să auzi discursul unor politicieni sau să citești articole în presă, nu mai vorbesc de ceea ce apare pe forumurile moderate și nemoderate de pe internet, ca să testezi nivelul public al homofobiei în România.

Dar dacă încă mai aveți impresia că România e campioană la homofobie, aruncați o privire la est de Prut. Am scris în trecut despre homofobia din Republica Moldova – Homofobia – primitivism, ură deșănțată și ipocrizie religioasă, http://www.acum.tv/articol/33919/ și “Poponarilor!” – homosexual la Chişinău, http://www.acum.tv/articol/7914/.

Un fanatic neoprotesant, Vitalie Marian, a fost acționat în justiție de organizația Gender DOC M care apără drepturile homosexualilor din Republica Moldova pentru incitare la ură, acesta publicând pe internet o listă a personalităților publice care au o atitudine pozitivă față de homosexualitate.

În discuții, chiar cu persoane educate și plimbate prin Occident, homofobia transpare foarte repede, ba chiar  și această asociere directă „homosexualitatea vine din Occident”.

În orice caz, țin să-i liniștesc pe cei care se tem de niște potențiali vecini homosexuali. Potrivit studiilor sociologice, homosexualii sunt mai educați decât media populației și mai respectuoși față de lege.

Chiar vizavi de casa mea locuiește un cuplu de lesbiene. Două persoane extrem de politicoase, niciodată agresive și foarte săritoare. Și într-o lume atât de dominată de prostia agresivă, e nevoie de astfel de vecini, nu sunteți de acord, dragi români și moldoveni homofobi, care adesea faceți atâta caz de valorile creștine, printre care iubirea de aproape?

Ecouri

  • cami: (17-10-2011 la 00:55)

    pai… moldovenii sunt f credinciosi… iar in Biblie scrie clar despre homosexuali ca sunt fiinte anapoda, desantate, care au fost starpite de ingerii Domnului. Atata vreme cat romanii sunt f primitori, ospitalieri si in general, toleranti, cred ca atitudinea lor tine mai degraba de mentalitati si traditii, de un anume tip de cultura, care pune mult accentul pe familia traditionala si pe valorile ei. Dupa cum s evede si din studiu, cei mai putin legati de aceste traditii sunt si mai deschisi catre alt tip de apreciere a oamenilor.
    orice studiu poate fi interpretat. daca esti setat sa dai cu barda si sa vezi numai asp[ecte negative, le vei gasi. daca incerci sa intelegi un fenomen, atunci e posibil sa descoperi ca orice manifestare are cauze clare, simple.

    pe de alta parte, nici un chestionar, studiu sau analiza, daca vrea sa fie cat mai obiectiv, nu se bazeaza doar pe rezultatele unei singure estimari, ci va fi completat intotdeauna de inca cel putin 3 tipuri de investigare, complementare, acestea din urma nuantand cumva rezultatele brute.

    titlul articolului este o interogatie, autorul sustragandu-se astfel de a fi partas la expresia urata de altfel, cu niste conotatii dispretuiitoare „neam de..”. Din aceast motiv, chiar ma intreb care este scopul acestui articol? pentru ca nu este unul DOAR informativ, informatia parand doar un pretext pentru tonul acru si plin de repros. Sa cred ca autorul este si el un roman get beget???:))

  • cami: (17-10-2011 la 00:58)

    completare: la
    Dupa cum s e vede si din studiu, cei mai putin legati de aceste traditii sunt si mai deschisi catre alt tip de apreciere a oamenilor sunt persoanele tinere, din mediul citadin.

  • Tiberiu Cristea: (17-10-2011 la 01:28)

    Cele mai multe din religiile lumii orbiteaza frenetic in jurul sexualitatii umane.

  • carastau nicolae: (17-10-2011 la 02:47)

    Daca nu avem toleranta zero fata de aceasta (si de alte asemenea) suntem in mod sigur condamnati la o noua SODOMA si GOMORA. Si dupa cum vad si europenii de pripas se apropie cu pasi saltareti. Ce fain ar fi sa fie cat de repede o asemenea curatenie pe glob. Daca ar fi selectiva si anume sa ii ia pe cei in cauza si pe sustinatorii lor ar fi si mai kinki.

  • Patriciu: (17-10-2011 la 04:26)

    Nu am nimic contra homosexualilor,dar nu înţeleg sensuzl obsedării d-lor pentru aşi afişa public orientarea sexuală.
    la părerea mea, propagarea agresivă aacestei orientări sexuale a d-lor,este şi motivul de ce o parte a societăţii nu îi agreează,unii chear îi detestă.
    Orientarea sexuală a fiecăruia e o problemă ce ţine de domeniul intimităţii,nu de domeniul afişării publice.
    Consider că dacă şi-ar căta liniştit de viaţa intimă,fără a se impune agresiv ca o parte descriminată a societăţii,le-ar aduce mai multă linişte,pace şi înţelegere.

  • Petru Clej: (17-10-2011 la 06:42)

    Nicolae Cărăstău (fostul politruc național comunist Nicolae Iuga) și Patriciu (fost extremist de stânga de la Chișinău devenit peste noapte ultranaționalist – observați ortografia de ciubotă) confirmă cele scrise în acest articol – sunt homofobi și înguști la minte. Din cauza unor oameni ca aceștia sunt trase la fund România și Republica Moldova.

  • Petru Clej: (17-10-2011 la 07:14)

    Doamnă Camelia Radu, în mod cu totul nelegat de articol, autorul e român get-beget. Dar dacă nu era, care era concluzia dumneavoastră? Și pe urmă, aveți impresia că acesta este primul studiu despre atitudinile românilor față de homosexuali? Și trecând la fondul chestiunii, pe care-l evitați cu grijă, arătându-vă în schimb ofensarea de rigoare, vi se pare justificată atitudinea predominant homofobă relevată de acest studiu. Și ca să fiu și mai concret, pe dumneavoastră v-ar deranja să fiți vecină cu niște homosexuali?

  • Wanda Lucaciu: (17-10-2011 la 22:27)

    EDUCATIA, EDUCATIA si numai EDUCATIA poate sa starpeasca ignoranta si ura impotriva persoanelor LGBT (lesbians, gay, bisexual and transgender)

    „Curatenia pe glob” ar fi bine sa inceapa cu Nicolae Cărăstău (fostul politruc național comunist Nicolae Iuga)si cu Patriciu (fost extremist de stânga de la Chișinău devenit peste noapte ultranaționalist). Scapind de tipul de oameni de genul acestora, the world would be a better place.

    Lichele ca aceste doua persoane mentionate, sunt multe pe lumea asta.

  • kovacs jozsef: (18-10-2011 la 13:37)

    Ce-ar zice oare Carastau Nicolae daca o asemenea curatenie selectiva dorita de el i-ar curata pe cativa dintre cei apropiati lui,despre care la ora actuala nu stie ca sunt altfel nascuti decat el,dar a trebuit sa ascunda acest fapt tocmai din cauza gandirii inguste a la Carastau.
    Cei cativa curajosi sa-si asume adevarul in legatura cu persoana lor ii deranjeaza pe el sau pe Patriciu sau alti extremisti,dar nu inteleg de ce.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Aniversarea cardului meu de fidelitate

"De-ar fi mândra-n deal la cruce/de trei ori pe zi m-aş duce/dar mândruţa mea-i departe/ nu pot mere făr'de carte/”...

Închide
3.15.190.144