caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Dincolo de trancaneala



 

Omul, prietenul găinii?

de (24-4-2011)
5 ecouri

În spatele culiselor

Paștele… spațiul public virtual sau real e inundat de miei, iezi, dar și de găini, puișori și ouă vopsite pe care acestea ni le oferă – de voie, de nevoie.

Ne-am obișnuit atât de mult cu aceste pasări vioaie care ne bine dispun pe noi și copiii noștri încât nu le mai vedem: socotim ca fac parte din decor. Nimic de care să ne pese… Trece Paștele, punem găinile și puișorii la loc și gata!

Vă propun să aruncăm o privire în ograda vecinilor.

Gaini fericite

Găini fericite (am întâlnit)

Modelul suedez aplicat la găină

Asociația Producătorilor Suedezi de ouă, „Svenska Ägg” (nu mă înțelegeți greșit, nu le ouă ei personal!) încearcă să scoată găinile din condiția de ,,recuzită” învățându-ne să le fim prieteni tot timpul anului a și a cum au ele nevoie: http://www.svenskaagg.se/

http://www.svenskaagg.se/?p=19903&m=3525

Găinile suedeze au chiar și o revistă și un sait: http://www.fjaderfa.se/?p=19716&m=3418&pt=105

Asociația a hotărât ca ouăle suedeze care se comercializează să aibe unul din următoarele marcaje în funcție de regimul de trai asigurat de către crescători găinilor:

0 (zero): ecologice

Găinile se plimbă libere în adăposturi spațioase și pot ieși să pască pe pajiște, să scurme și să se îmbăieze în nisip. În adăposturi au la dispoziție strat de nisip în care să se ,,îmbăieze” și bețe pe care să se odihnească, plasate la înălțimi diferite pentru a le crește impresia de trai mediu natural. Bineînțeles, suficiente cuibare. Hrana administrată este în proporție de cel puțin 95% ecologică.

1 unu): Libere, afară și în adăpost

La fel ca și clasa zero dar fără menționarea hranei ecologice.

2 (doi) Libere doar în adăpost

Pajiștea în aer liber lipsește.

3 (trei). Cuști spațioase amenajate

Cel mult șaisprezece găini într-o cușcă cu cuibare, baie de nisip și bețe pentru odihnă.

(Fara marcaj), ne recomandate de ,,Svenska Ägg”: găina își petrece toată viata într-o ,,cușcă” de mărimea unei coale A4.


Găini ,,fericite” – este vreo noimă?

Dumneavoastră alegeți, dând un bănuț în plus pe ouăle marcate sau crescând dumneavoastră înșivă păsări după acest model. Cam cât timp va rezista o găină pe o coală A4 până când va ajunge oloagă și își va ieși din minți?

Găinile nu vor putea niciodată să-și arate recunoștința. În cel mai bun caz vom primi răsplată niște ouă mai gustoase. Dar, cu mult mai important, s-ar putea să creștem în ochii noștri.

~ O O O ~

Ecouri

  • Christina Vlad: (24-12-2013 la 11:44)

    Landul Renania de Nord- Westfalia este primul Land din Germania care va interzice uciderea în masă a puilor de sex masculin. Puii masculini de o zi sunt ucisi imediat pentru ca companiile mari îi considera un produs nedorit.

    Companiile pot da aceasta decizie în judecată în termen de patru săptămâni, în caz contrar ea va deveni definitiva , asa cum a declarat luni la Düsseldorf, Ministerul Agriculturii.

    „Animalele sunt ființe sensibile și nu reziduuri ale proceselor de producție agricolă „, a declarat ministrul Agriculturii Johannes Remmel ( verzilor .El vrea sa declanseze o dezbatere nationala.

    Camera de Agricultură NRW a subliniat că, pentru o actiune eficienta, acest caz trebuie să fie abordat la nivelul UE.

    Aproximativ 50 de milioane de pui de sex masculin sunt ucisi în fiecare an în Germania.

  • Alexandru Leibovici: (24-12-2013 la 14:08)

    @Christina Vlad

    Dv. câţi din aceşti pui de sex masculin aţi fi dispusă să găzduiţi?

  • Christina Vlad: (24-12-2013 la 22:25)

    🙂 Pe toti, domnule Leibovici.

    Nici mie nu mi se pare corect ca dupa eclozare acestia sa fie gazati. O parte dintre cei morti sunt dusi la gradinele zoologice, dar cea mai mare parte sunt arsi si cenusa lor este folosita la constructia de drumuri.

    Este necesara gasirea unor alternative viabile si sa se puna capat uciderii puilor de o zi.

    Vrem sa avem hrana ieftina dar putin ne pasa cum se obtine ea… Eu as scumpi ouale si carnea de pasare si i-as ajuta, cu diferenta de bani obtinuti, pe puii de sex masculin.

    Ar mai exista o metoda cercetata la Universitatea din Leipzig si anume determinarea sexului cu ajutorul nivelului de hormoni din ou.

    Timpul acordat pentru gasirea unei solutii este pâna în 2015.

  • George Petrineanu: (25-12-2013 la 05:30)

    @Christina Vlad

    Ma leg de un detaliu deocamdată: „cocoşei”, nu „pui de sex masculin”, as zice.

  • Christina Vlad: (25-12-2013 la 12:01)

    @George Petrineanu

    Faca-se voia Ta Doamne !



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Timpul nu există – o discuţie… de două ore, într-un grup eterogen

La şedinţa de săptămâna trecută m-am prezentat la Club, cu materialul intitulat „Despre timp şi originea Universului”. Textul e mai...

Închide
18.226.222.12