caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Adrian Năstase – MY GENERATION

de (23-1-2011)
5 ecouri

Adrian Nastase face parte din generatia celor ce se invart azi in jurul a 60 de ani.

O generatie care  avea 18-20 de ani la momentul maximei liberalizari  din perioada comunista. O generatie scolita  si sincrona cu valorile europene sau universale.

Membrii acestei generatii s-au nascut dupa cel de al doilea mare razboi, cand  lucrurile  erau realtiv mai linistite din punct  de vedere al  conflictului mondial care a macinat ani in sir lumea. Sunt  nascuti din iubire si credinta parintilor ca  vor avea parte de o noua lume. N-a fost sa fie asa pentru ca imediat a inceput, vorbim de Romania, alt” razboi”  prin care a fost impusa cu forta o noua lume, o noua ordine.

Nationalizari,”confiscarea” pamantului prin  acele gospodarii individuale, trimiterea  in surghiun a unei generatii care venea din interbelic si inlocuirea ei cu alta,  la care valorile erau  de alta natura….

Aceasta generatie a benficiat din fericire pe timpul  studiilor, de climatul dezghetului (atat  cat a fost) si de revenirea  chinuita  a adevaratelor valori  in arena. Acest dezghet, dar mai ales datul natural al membrilor ei,  a facut ca  generatia  aceasta sa fie una din cele mai promitatoare pentru tara. Putea  fi o alta  generatie ’27.

N-a fost sa fie asa,  pentru ca imediat ce  s-a ajuns la terminarea studiilor,  acestei generatii i s-a inchis poarta in nas. “Celebrele” Teze din iulie 1971 au fost semnalul intrarii in umbra, intr-o prelunga traversare  a desertului  si o traire in doua lumi, una de suprafata, alta in „underground”.Perioada care, pentru unii, s-a sfarsit in 1990. Pentru cei mai multi dintre membrii acestei generatii era tarziu. Desi atunci aveau numai 40 de ani. Deja se obsinuisera cu statul la cutie, le lipsea  obisnuinta arenei si a manifestarii in spatiu public, erau marcati psihic de perioada prin care au trecut, etc.

Adrian Nastase a fost unul din membrii generatiei noastre care a reusit sa iasa in arena in 1990. Unul din putinii. Mai adaugam aici pe Mugur Isarescu, pe Andrei Plesu, pe Stelian Tanase, Corneliu Vadim Tudor, Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu si mai multi. Enumerarea nu are un criteriu valoric si nici  de reprezentativitate.

Multi, foarte multi au ramas nestiuti, nu au mai avut puterea sa  inceapa un nou drum aici, sau au facut-o pe alte meleaguri.

Adrian Nastase  nu s-a manifestat  public extrem de mult pana in 1989. N-a fost un personaj al epocii comuniste. A facut parte din ADIRI, locul unde se intalneau oameni inteligenti si promitatori si unde gaseau camp de manifestare. Si acest ADIRI poate fi  trecut usor in categoria „underground” pentru ca  manifestarile si activitatea de acolo erau marginalizate de regimul de atunci. Cred ca i se potriveste mai mult numele de grup ADIRI decat cel “de la Trocadero” cu care presa a numit grupul de tineri intelectuali  care au ocupat dupa ’90 functii de raspundere in stat.

Nastase este un om  cultivat, inteligent si cu o solida pregatire  intelectuala. Nimeni nu poate tagadui  asta. Nastase  este si un om energic, arogant, dur, orgolios. Cariera lui politica, alaturi cea  a lui Traian Basescu si  de cea mai putin insemnata a lui Mugur Isarescu, sunt varfurile in domeniu al generatiei noastre. Fostul prim ministru  pacatuieste printr-o  anume rigiditate, prin faptul ca nu trece dincolo de ecran si nu are  disponibilitate nativa de a  se  exprima la nivelul interlocutorului. Ca om politic, dar mai ales ca si conducator, trebuie sa stii sa  vorbesti si cu cel mai de jos (pe intelesuul lui) si in cele mai inalte sfere. Discursul lui Nastase este acelasi  si pentru  zona intelectuala si pentru talpa tarii si pentru inalte sfere diplomatice. Este un discurs de intelectual care a petrecut  mult timp in lumea cartilor , dincolo de lumea reala si care nu a facut la timp conexiunea dintre  ce a obtinut de la carti si lumea reala. Aici este una din  cauzele lipsei de popularitate  majora  si  a faptului ca nu a  putut sa se impuna in mentalul colectiv drept  numai Adrian Nastase fara celelate  prerogative: prim ministru,  prezidentiabil, etc.

Asta nu inseamna ca nu avem in persoana lui unul din cei mai rafinati intelectuali. Pur si simplu, Nastase  si-a atins pragul de sus atunci cand a fost ministru de externe. Demnitatea i se potrivea  ca o manusa si probabil ar fi ramas in  istorie  alaturi de alti  mari si buni ministrii de externe ce i-am avut.

Nastase a dorit mai mult si s-a implicat in politica. Nu are  veletitatile de activist ale lui Ion Iliescu si nici dezinvoltura  dezarmanta a lui Traian Basescu cum  nici instinctul de animal politic a  celor doi. Ambitiile politice mari, oarecare lectii de dictatura preluate, autoritarismul excesiv cand nu era nevoie, instinctul averii cu orice pret cand  nu era cazul, l-au adus in situatia de azi. Nu stiu daca procesele lui sunt rodul unei razbunari politice sau  justitia  isi urmeaza cursul firesc, am vazut ca Nastase este un avocat excelent al propriei cauze.

Nastase ramane  un bun profesor si intelectual, un mare  cunoscator de politici externe si probabil aici  se implinea  cel mai bine.

Ma mira de ce Nastase a acceptat si nu a negociat la sange  intrarea  noastra in UE. Avea  calitatea si cunostintele sa o faca, astfel incat Romania sa  nu fie in situatia  dezarmanta de azi: copil  nedorit al UE unde fiecare strain face ce doreste (ma refer la marile capitaluri straine).

Guvernul Nastase a venit dupa  ce criza majora si spectrul falimentului au iesit din Romania. Se ocupase cu asta ultimul guvern CDR. Pe fundamentul astfel creat, Nastase a condus  dur, autoritar, cu efecte meritorii dar si cu multe altele,  care nu au fost bune.  “Predarea” in mainile UE  cu bune dar mai ales rele si a carei consecinte au inceput sa se vada abia peste cativa ani,  a fost realizata sub  guvernarea lui. Dupa 2004  s-a oficializat ceea ce era deja facut. Presa sub guvernul Nastase  n-a avut cea mai usoara viata.

Mai remarcam doar ca este inexplicabil cum un om inteligent, diplomat  de valoare si pana la urma abil politician nu-si da seama  de  efectele neinsemnate, chiar contraproductive  ale  cantonarii  aproape obsedante, intr-o vesnica  disputa cu Traian Basescu.

Adrian Nastase poate iesi din conul de umbra in care a intrat (datorita lui dar si a altora)   numai daca isi pune experienta si expertiza  in favoarea rezolvarii unor probleme  acute si majore ale Romaniei de azi. Fara sa se loveasca in fiecare zi de un zid imaginar pe care scrie Traian Basescu.

Articolul a fost preluat cu acordul autorului de pe http://ioanavram.wordpress.com/2011/01/21/adrian-nastase-my-generation/

Ecouri

  • Al.Florin Ţene: (24-1-2011 la 06:00)

    Adrian Nastase e prea arogant şi orgolios ca să construiască ceva sub Traian Băsescu chiar dacă acesta face bine ce face. Aşa că va rămâne cu experienţa dumnealui în suflet fără să o împărtăşească. Păcat! Titina Nica Ţene

  • zugu: (24-1-2011 la 08:42)

    Foarte timida analiza, scrisa ca si cum domnul Nastase nu trebuie cumva suparat. Ma asteptam la mai multa incisivitate, avand in vedere derapajele clare ale guvernarii Nastase.

  • DV: (27-1-2011 la 16:19)

    Sunt stupefiat de atribuirea calitatii de „rafinat intelectual” unui individ care, in cadrul unei declaratii politice a trimis la numarat de „oua” cu grobianismul si incantarea de asa o isprava caracteristice mai degraba unui golan de cartier – si nu este nici pe departe singurul sau derapaj de acest tip (nu mai vorbesc de cele morale, in promovarea unui tip de yes-man in politica, precum si de cele comise in calitate de premier, cu consecinte extrem de grave si pentru prezent). Nu lipsa instinctului de animal politic este ceea ce l-a impiedicat sa se faca iubit de oameni si sa se coboare la nivelul oricarui interlocutor ci exact aroganta, la care si dvs faceti trimitere, e drept ca in alt context. Cat priveste calitatile sale de profesor si de „cunoscator de politici externe” (a propos: ce inseamna „cunoscator de politici externe”?) v-as recomanda sa il contactati pe profesorul caruia Adrian Nastase i-a fost asistent. Adrian Nastase ar fi putut fi tot ceea ce spuneti dvs. daca nu ar fi pus orgoliul propriu si placerea de a parveni deasupra interesului general in slujba caruia a acceptat sa presteze atunci cand a dobandit functii publice (obtinute numai pe linie politica si nu prin vot popular, adica exact prin obedienta, jocuri de culise, intrigi – in care si-a probat tocmai proasta calitate umana). Nu imi propun sa polemizez cu dvs., nu imi propun sa va demolez, cumva, articolul, pentru ca va respect dorinta de a crede in oameni, de a cauta cu orice pret valori, acolo unde s-ar putea ele ascunde. Dimpotriva, va respect demersul de cautator si il consider laudabil. Si pentru ca admit ca si-a construit o oarecare poleiala deasupra zonelor tumefiate ale caracterului exact pentru a insela. In special oamenii de buna-credinta. Tocmai de aceea nu este „inexplicabil cum un om inteligent, diplomat de valoare si pana la urma abil politician nu-si da seama de efectele neinsemnate (sic!), chiar contraproductive ale cantonarii aproape obsedante, intr-o vesnica disputa cu Traian Basescu”. Nu este inexplicabil daca ii cititi prestatia in cheie mai putin optimista si admirativa si daca ii dati la o parte poleiala, destul de subtire, sub care si-a adapostit fapte de o gravitate exceptionala; facute publice la un moment dat cu sprijinul unor jurnalisti care au refuzat spaga oferita cu generozitate. Experienta si expertiza sa sunt adanc impanate, pana in prasele, de proaste apucaturi umane, transformate in decizii de stat, care i-au dat marca si l-au trimis exact acolo unde merita sa stea. Chiar si asa, nu si-a asumat esecul ci a construit o papusa, pe care a cules-o de pe bancile Parchetului General (in baza unor servicii de obedienta cu consecinte extrem de grave asupra vietii unor nevinovati) pentru a o putea manevra in postura la care el nu mai poate aspira. Iar daca ati scris articolul -dulce-piscator- in speranta ca veti starni orgoliul faptelor bune in acest individ, va spun ca sunteti in eroare: este atat de putred incat singurul lucru care il mai poate salva de prestatii cu mult mai grave, de un rau mult mai mare decat cel pe care l-a facut deja, este trimiterea sa in lada de gunoi a istoriei postdecembriste.

  • DV: (29-1-2011 la 11:41)

    Revin cu o trimitere catre un articol in care aveti, din nou, proba „rafinamentului intelectual” al stimabilului Adrian Nastase si a calitatilor sale de profesor la Drept, o proba despre cum intelege domnia sa functionarea justitiei intr-o tara membra a UE (a propos de cunoasterea „politicilor externe”).
    http://www.romanialibera.ro/actualitate/justitie/magistratii-care-au-anchetat-lideri-psd-vor-fi-pedepsiti-214937.html

  • ioan avram: (30-1-2011 la 05:57)

    DV:Generatia de care vorbesc este una clar neimplinita.Pornita ca o mare promisiune a devenit una invinsa si perdanta la examenul cu istoria.
    Ati sesizat bine,am incercat in acest text(parte dintr-o serie) sa fac un fel de analiza fara patima(„dulce-piscatoare”), din perspectiva istoriei, a unui membru al acestei generatii si cumva abstrasa de la momentele”tari”,”de senzatie”…..
    Altfel le stiu pe toate:de la „oua”,cutitul la beregata presei,circul Bivolaru de la parchet,privatizarile din 2000-2004,etc. pana la refuzul de a participa la APCE in timpul discursului Presedintelui Basescu si culminand cu „partidul de mamaliga” si amenintarile asupra magistratilor …
    „Lada de gunoi a istoriei post- decembriste” este mare, ea va cuprinde pe o parte din cei cu care ne-am petrecut cei 21 de ani (parte din viata noastra!)
    Va astept cu interes comentariile si pe mai departe!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Părinți și copii: Despre predestinare și libertate

Asumarea trecutului, inclusiv responsabilitatile politice ale unor oameni apropiati, este intodeauna o operatiune dificila din punct de vedere psihologic. Nu...

Închide
54.210.126.232