Ca în fiecare an, în seara de duminecă, 31 octombrie, copiii canadieni sărbătoresc Halloweeen-ul. Originea acestui eveniment este vechiul festival celtic Samhain și Sărbătoarea Tuturor Sfinților din tradiția creștină.
Canadienii se pregătesc pentru această seară imediat după încheierea tradiționalei cine de Thanksgiving. În ziua următoare, magazinele sunt inundate cu mărfuri specifice zilei de Halloween: costume, măști, bomboane, ciocolată, schelete, pălării de vrăjitoare, dinți de vampiri, unghii lungi și negre. Se plănuiesc petreceri, baluri mascate, prilej de a fi împreună, de bucurii.
De mici, copiii se simt atrași de tainele acestei sărbători. Dar în Canada, seara de Halloween este răcoroasă, iar unele costume (prințese, balerine, superman, spiderman) nu se manifestă în deplina lor splendoare sub pardesie, mănuși și căciuli…Presupun că frigul este motivul pentru care se organizează petreceri în școli, case și apartamente, putându-se astfel etala costumele, măștile, machiajul. Anual au loc concursuri, iar cel mai înfricoșător și creativ costum câștigă.
Cu câțiva ani în urmă, compania în care lucrez a organizat o competiție de decorare a locurilor de muncă. Serioșii mei colegi și-au dat frâu liber imaginației, iar rezultatul a fost uimitor. Trecând din etaj în etaj, le-am admirat creativitatea. A învins departamentul de finanțe, presărat cu frunze uscate, acoperit de pânze de păianjen amenințătoare. Printre scaunele de birou, trona un coșciug, în care s-au aruncate dosare cu acte, bilanțuri contabile.
Acum doi ani am participat la un concurs de dovleci sculptați, expuși într-o sală luminată de flacăra lumânărilor din interiorul lor. Prin colțuri, eram întâmpinați de fantome, schelete sau vampiri care țineau să ne îmbrățișeze sau șopteau cuvinte amenințătoare.
Caracteristic Halloween-ului sunt bomboanele și ciocolata oferite în toate birourile, făcând în ciudă dieteticienilor.
De câteva zile, la fel ca în Irlanda, Marea Britanie, SUA, Australia, canadienii încep decorarea apartamentelor și a caselor. Ghirlande de becuri sub formă de dovleci portocalii, schelete, sperietori de ciori, fantome atârnate prin copaci, pietre de mormânt, lilieci, pisici negre, mâini și capete ivite din pământ, muzica onomatopeică, râsete sinistre, voci răgușite de vrăjitoare, toate acestea crează atmosfera specifică, în care se îmbină teama cu umorul macabru.
Seara, grupuri de copii, însoțiți, pornesc la “trick or treat”. Perindându-se din casă în casă, cer bomboane, ciocolată (treats). Dacă proprietarul nu are nimic pregătit, copiii îi fac diverse farse (tricks). E seara în care au voie să ceară și să primească dulciuri, fără limite.
Intrăm într-un „cimitir abandonat”, amenajat pe un gazon, cu morminte deschise și spirite chinuite, care se luptă să se întoarcă în lumea noastră. Proprietarii, costumați și mascați, în întunericul serii, par fantome răsărite din adâncuri, bântuind împrejurimile. Scârțâituri, gemete, atmosferă de groază. Unii copii dau bir cu fugiții, renunțând la ciocolată și bomboane. Se opresc la următoarea casă, unde proprietarii sunt poate mai puțin înclinați spre partea întunecată a Halloween-ului; predomină dovlecii de diverse mărimi, scobiți pe dinăuntru și sculptați cu mult simț artistic. Lumânările aprinse în interiorul dovlecilor crează impresia unor felinare.
Pe altă stradă, scheletele stau nemișcate în fața ușii. Copiii se apropie cu multă precauție, dar ele capătă viață, pulsul ți se accelerează, știai că e doar o glumă și totuși….continui drumul întrebând “trick or treat”?
Atmosfera în seara de Halloween te înspăimântă și te fascinează în același timp. Copiii sunt încurajați să participe. Cei mai mici se îmbracă în costume de dovleac, devenind mici și rotofei, alții se travestesc în animale (căței, pisici, tigri, șoricei), sau clovni, cu peruci colorate, nas roșu. Prințese cu rochii diafane, balerine, mici vrăjitoare, cowboys, spidermen, batmen, supermen, întregesc culoarea evenimentului. Pe măsură ce cresc însă, copiii aleg costume tot mai grotești: măști cu dâre de sânge care se preling pe față, lame de topor înfipte în țeastă, piroane care traversează craniul prin urechi.
Scopul final este îmbogățirea cu cât mai multe dulciuri. Ajunși la casele lor, copiii își admiră prada și o inventariază pe categorii. În familiile numeroase se declanșează adevărate competiții. Cine a adunat cel mai mare număr de bunătăți?
„Trick or treat?”
Halloween-ul descris de tine mi-a amintit de o secvenţă din filmul “ Charlie şi fabrica de ciocolată “….Băieţelul fugit de acasă , purtând un aparat ortodontic care ţinea loc cu succes oricărei alte măşti horror, al cărui tată, dentist, îi aruncă în foc acadelele primite de Halloween, deoarece sunt “carii pe băţ”…În ciuda sobrietăţii adulţilor din anturajul meu, copiii acestora au fost invitaţi să serbeze Halloween-ul la şcoală sau la grădiniţă. Fără “trick or treat “, care este de fapt esenţa. Şi-au cumpărat sau au închiriat costume adecvate momentului dorind să capete o înfăţişare cât mai fioroasă cu putinţă, ba unii dintre ei mi-au mărturisit că au vrut să-şi ascută caninii cu pila de unghii….Contele Dracula a continuat să fie în prim-plan, zâmbind sardonic dintre dovleci şi vrăjitoare atârnate de mături.
Pe langa aspectele amuzante,costumele,mastile,atmosfera de groaza
insuflata de schelete,cranii „dovleac” mi se pare remarcabil faptul
ca pentru o zi natiunea lasa la o parte grijile,criza si se reintoarce
la amuzamentele copilariei.
Parinti si copii,guvernanti si guvernati,sefi si subalterni participa
cu bucurie la acest amuzament.
Pot sa-ti spun ca in acest an au sunat copii,de Hallowen,imbracati
corespunzator,si la usa mea,aici in Oradea.Consecinta a globalizarii?