caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Reportaj



 

Germania întunecată, Europa întunecată…

de (9-9-2015)
23 ecouri

 
Problema refugiaţilor şi lipsa de solidaritate a Europei răsăritene.

De peste zece ani, Ungaria, ţările baltice, Polonia, Cehia şi Slovacia sînt membre ale Uniunii Europene. S-au alăturat unei comunităţi a valorilor care le-a sprijinit cu sume imense pentru a-şi ridica standardele de viaţă şi pentru a-şi reface infrastructura. Toate aceste ţări primesc pînă-n momentul de faţă mai mulţi bani de la Bruxelles decît transferă ele efectiv în bugetul comunitar.

Acum ţările baltice şi Polonia cer cu insistenţă o prezenţă militară mai puternică pe teritoriile lor ca un scut de apărare faţă de Rusia. Este un indiciu în plus, că, în ultimii ani, est-europenii s-au dovedit mai tari cînd e vorba despre solicitări decît în a da ceva în schimb.

Această atitudine se remarcă tocmai în aceste zile cînd Uniunea Europeană este confruntată cu afluxul de refugiaţi din Orientul Apropiat. Ţările amintite se opun cu vehemenţă primirii unor oameni afectaţi de război – şi care, din motive politice, fug pentru a-şi salva vieţile.

Este mai mult decît paradoxal cînd unii lideri ai ţărilor amintite invocă valorile creştine ale Europei şi, în acelaşi timp, vorbesc în mod demagogic şi populist despre ameninţarea existenţei Apusului din cauza refugiaţilor musulmani.

Cea mai stridentă voce în acest cor al demagogiei naţionalist-populiste este cea a premierului Ungariei, Viktor Orbán. Faptul că declaraţiile sale se bucură de o popularizare prioritară în mass-media internaţională are de-a face cu deraierile politice, naţionaliste, ale guvernului său şi cu comportamentul actual al autorităţilor ungare faţă de refugiaţi. Dacă s-ar răspîndi pe canale media şi anumite declaraţii ale unor politicieni din est (pe cele ale unor organizaţii nici nu le avem în vedere!), atunci ele, pe alocuri, cu siguranţă, le-ar umbri pe cele ale lui Orbán.

Pe lîngă teze conspiraţioniste, unii politicieni est-europeni vehiculează argumente străvezii pentru a-şi justifica poziţia contra primirii refugiaţilor. Astfel, în Polonia s-au făcut referiri la refugiaţi ucraineni, primiţi în această ţară. Nu s-a spus, însă, nimic despre faptul că aceşti refugiaţi sînt folosiţi ca forţe ieftine de muncă şi că, pe de altă parte, cu aceştia nu există probleme de integrare.

Ţările baltice justifică adversitatea lor faţă de refugiaţi, invocînd prezenţa minorităţi ruse, uitînd că etnicii ruşi locuiesc acolo de decenii şi sînt, de asemenea, integraţi în structurile existente. Liderii Ungariei şi Cehiei nici măcar nu caută justificări de genul acesta, declarînd, pur şi simplu, că nu-i vor pe refugiaţi. Pentru a nu se limita numai la vorbe, Ungaria a emis o ordonanţă de urgenţă care-i declară pe cei care trec ilegal frontiere drept infractori care pot fi condamnaţi la trei ani de puşcărie. În plus, armata ungară de acum înainte poate să fie mobilizată contra migranţilor.

Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, a vorbit în urmă cu cîteva zile despre Germania întunecată, referindu-se la incidentele contra unor tabere de refugiaţi puse la cale de forţe extremiste şi naţionaliste. Aceste forţe nu au reuşit să schimbe cu nimic atitudinea generală a populaţiei din Germania care s-a pronunţat pentru primirea refugiaţilor şi acordarea de azil politic unor persoane supuse prigoanei. Pe lîngă această Germanie întunecată, există, însă, şi Europa întunecată. O Europă egoistă în care spiritul de solidaritate este orb, lipsit de civism şi, cronic, subdezvoltat.

William Totok, 09.09.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • Wanda Lucaciu: (10-9-2015 la 15:13)

    Unde sint tarile arabe?

    Şase țări din Golf – Qatar, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Oman și Bahrain – nu s-au oferit sa primeasca refugiați sirieni

    Puteti sa ghiciti câti refugiați sirieni au fost primiti in Arabia Saudită & alte state din Golf? 0 (ZERO)
    Pentru un sirian de a intra in aceste țări, trebuie sa aiba o viză, care, în circumstanțele actuale, este rareori acordată. Singurele țări arabe, unde un sirian poate călători fără viză sunt Algeria, Mauritania, Sudan și Yemen – destinații nu prea practice.

    Deasemenea, acest articol pomeneste despre populatia crestina din tarile arabe, care sufera crincen pentru ca sint crestini. Inca nu s-a auzit o vorba din partea Europei de vest sau est, sa-i salvaze pe acesti crestini din tarile arabe. Unde este Papa, unde sint patriahii din tarile de est ale Europei? Suzele mele! Papa si patriarhii se roaga la Dzeu sa-i salvaze pe acesti crestini persecutati! Pina Dzeu ii va ajuta, ar fi bine ca tarile europene sa-i ajute, acuma!!!!!

  • Puscasu Vlad: (10-9-2015 la 21:02)

    Germania o da iara cu antisemitismul dupa Hitler pentru prima oara: atati islamici antisemiti or sa faca Sharia law intr-o Germanie abia iesita din nazism,nu cu multe decenii in urma.Pai daca Germania o da cu islamicii,or sa fie asa numerosi incat vor cere la ONU recunoasterea independentii palestinei teroriste arabe.

  • Victor Manta: (11-9-2015 la 04:00)

    @Puscasu Vlad

    >Germania o da iara cu antisemitismul dupa Hitler pentru prima oara: atati islamici antisemiti or sa faca Sharia law intr-o Germanie abia iesita din nazism,nu cu multe decenii in urma.

    Germania nu a ieşit „abią” din nazism, ci cu 7 (şapte) decenii în urmă. Nu or fi ele foarte, foarte multe, dar nici puţine nu sunt. Oricum au trecut destule decenii pentru ca mai toţi naziştii de pe vremea lui Hitler să fi dispărut.

  • Wanda Lucaciu: (11-9-2015 la 06:23)

    Daca tot vorbim de anti-Semitism, nu trebuie neaparat sa ne axam pe Germania. Franta este una din tarile de vest in care antisemitismul este in floare. Evreii din Franta si Belgia emigreaza in Israel cu ghiotura.
    Dar sa nu deviem de la subiectul articolului. Acest articol se refera la exilul sirienilor si asimilarea lor in Europa.
    Rusia se implica in situatia din Siria.
    Senatorul Lindsey Graham (Republican) a declarat miercuri că va încerca să impună sancțiuni impotriva Rusiei. El a spus că implicarea militară a Rusiei în Siria va contribui la terorism și problemele refugiaților se vor inrautati.
    Obama nu a formulat nici un plan in ceea ce priveste rolul Rusiei in Siria.

  • Val: (11-9-2015 la 07:20)

    Politica a fost proasta de la bun început.
    Unitatea a fost numai de imagine, in interior s-a jucat numai pe interese proprii.
    Germania acum acuza mentalități religioase, dar când a fost cazul sa se implice sau sa tragă de mânecă tarile care au luat-o razna cu mult peste limita, n-a mai făcut-o.
    Din puntul meu de vedere situația actuala e rodul politicii duse de UE, trebuia introdus la modul general o politica mult mai agresiva, pe toate domeniile, si aplicata la toate tarile membre, acum n-ar mai fi fost nici o problema, nu doar când nu ii convine cuiva hai sa introducem iute obligații.

  • Alexandru Leibovici: (11-9-2015 la 13:41)

    @Puscasu Vlad

    > Germania o da iara cu antisemitismul …

    Fantezii…

  • Wanda Lucaciu: (11-9-2015 la 13:47)

    Arabia Saudita s-a oferit sa construiasca 200 de moschei in Germania pentru refugiatii sirieni care au fugit de razboiul din tara lor in Europa, scriu miercuri Arabian Business si Allgemeine Zeitung, care citeaza publicatia in limba araba Al Diyar, transmite Agerpres.

    http://www.hotnews.ro/stiri-international-20413997-arabia-saudita-oferit-construiasca-200-moschei-germania-pentru-refugiatii-sirieni.htm

    Culmea este, ca UE probabil ca va accepta!!!
    Dupa cum vad eu, musulmanii au mai multa grija de musulmanii lor, decit crestinii din Europa care nu fac nimic pentru crestinii prigoniti in statele arabe.

  • Victor Manta: (11-9-2015 la 13:49)

    @Wanda Lucaciu

    >Evreii din Franta si Belgia emigreaza in Israel cu ghiotura.

    DEX: Cu ghiotura = în număr sau în cantitate mare; cu nemi­luita, cu grămada, cu duiumul.

    „Cu ghiotura” a însemnat în anul 2014 un total de 1647 persoane care au emigrat din Franţa în Israel. În primele luni ale acestui an s-a înregistrat chiar o scădere a numărului celor emigraţi. Dacă va fi în final o creştere rămâne de vazut, dar în nici un caz nu vor veni „cu ghiotura”.

    De altfel primul ministru al Israelului i-a încurajat în această direcţie: „Le Premier ministre israélien Benjamin Netanyahou avait ainsi déclaré après l’attentat de janvier dernier contre un supermarché casher à Paris, en s’adressant aux Juifs de France « qu’Israël n’est pas seulement le lieu vers lequel vous vous tournez pour prier, l’Etat d’Israël est votre foyer »”.

    http://www.20minutes.fr/societe/1622011-20150602-immigration-juive-partie-france-vers-israel-baisse-debut-2015

  • Wanda Lucaciu: (11-9-2015 la 13:57)

    Dle Manta, ar fi mai bine sa nu-mi corectati mie limba romina, ci sa va axati pe subiectul articolului.

  • Victor Manta: (11-9-2015 la 14:36)

    @Wanda Lucaciu

    >Dle Manta, ar fi mai bine sa nu-mi corectati mie limba romina, ci sa va axati pe subiectul articolului.

    Stimată d-nă Lucaciu, intenţia mea (vădită!) nu a fost să vă corectez limba, ci să pun sub semnul întrebării exactitatea celor afirmate de dvs. Din citatele publicate de mine rezultă cu claritate că evreii francezi nu emigrează spre Israel „cu ghiotura”.

    >Dar sa nu deviem de la subiectul articolului.

    Regulamentul permite devierile de la subiect, lucru făcut cu bună ştiinţă chiar de dvs (v-am citat mai sus), aşa că nu este corect să le reproşaţi acelaşi lucru altora, în speţă mie atunci când comentariul meu referitor la cele spuse de dvs. nu este pe gustul Domniei Voastre.

  • Wanda Lucaciu: (11-9-2015 la 15:27)

    @Victor Manta

    Conversatia noastra s-a incheiat!

  • Victor Manta: (11-9-2015 la 16:13)

    @Wanda Lucaciu

    >Conversatia noastra s-a incheiat!

    Cum nu aţi adus noi argumente care să sprijine afirmaţia dvs. referitoare la emigrarea „cu ghiotura” a evreilor francezi spre Israel, rezultatul ar fi fost acelaşi şi dacă nu scriaţi cele de mai sus, doar că mai repede.

  • Puscasu Vlad: (15-9-2015 la 18:58)

    germania nu respecta drepturile umane,nu respecta drepturile refugiatilor la azil,la hrana,la a fi feriti de razboi si bombe.

  • Alexandru Leibovici: (15-9-2015 la 20:11)

    @Puscasu Vlad

    > germania nu respecta […]

    Din contră, deşi nu există vreun drept la azil, hrană, etc., Germania oferă tuturor şansa să depună o cerere de azil. Singurul lucru care s-a schimbat în Germania în ultimele două zile este că migranţii trebuie să se înregistreze.

  • Victor Manta: (16-9-2015 la 00:36)

    @Puscasu Vlad

    >vad ca anume comentariile mele le-ai cenzurat ,desi erau bine-argumentate si la subiect. Asta ma face sa nu mai intru pe pagina aceasta.La revedere

    Am înţeles de mai sus că aţi plecat, dar constat că aţi reapărut. Trag concluzia că i-aţi spus la revedere doar unei pagini (sau unui fir de discuţie: Tesu Solomonovici etc.)

    > germania nu respecta drepturile umane,nu respecta drepturile refugiatilor la azil,la hrana,la a fi feriti de razboi si bombe.

    Neadevăruri trântite fără nici o justificare şi, în plus, prost exprimate. Se lasă impresia că refugiaţii sunt ţinuţi flămânzi, în mijlocul luptelor şi bombardamentelor chiar în Germania. Este evident că ceea ce se întâmplă în alte părţi ale lumii nu este sub controlul acestei ţări.

  • Puscasu Vlad: (16-9-2015 la 06:26)

    Germania incalca flagrant articolul 8 ,incalcand drepturile refugiatilor de a intra in Germania,prin presiunile pe care oamenii lui Merkel le face la adresa Romania,de a nu intra in spatiul Schegen,pentru a opri refugiatii sa intre in Germania,pentru a avea cat mai multe frontiere in Bulgaria Romania,prin politica comuna UE.Pe de alta parte, Merkel incearca acum sa opreasca masinile si TIR-urile la granita cu Austria,chiar in spatiul Schengen,sa fie posibila asemenea incalcare a drepturilor omului!

    http://www.refugeecouncil.org.uk/glossary

    Article 8 (of ECHR)

    Article 8 of the ECHR states that “Everyone has the right to respect for his private and family life, his home and his correspondence”. Article 8 issues may be raised as part of an asylum application, or in the context of an appeal against deportation or removal. Article 8 is a qualified rather than an absolute right and the second part of it sets out circumstances where authorities may interfere with the right. The Immigration Rules were amended in 2012 to reflect the qualified nature of Article 8. See Immigration Rules.

  • Victor Manta: (16-9-2015 la 14:10)

    @Puscasu Vlad

    >Germania incalca flagrant articolul 8 ,incalcand drepturile refugiatilor de a intra in Germania

    Când migranţii intra in Germania sau într-o altă ţară ei nu au statut de refugiaţi.

    > … presiunile pe care oamenii lui Merkel le face la adresa Romania,de a nu intra in spatiul Schegen,pentru a opri refugiatii sa intre in Germania

    Decizia de extindere a spaţiului Schengen nu îi aparţine Germaniei, ci UE în ansamblul ei. Siguranţa greniţelor exterioare ale acestui spaţiu nu este limitată la pătrunderea ilicită a migranţilor, care este o problemă care s-a accentuat recent.

    > Merkel incearca acum sa opreasca masinile si TIR-urile la granita cu Austria,chiar in spatiul Schengen,sa fie posibila asemenea incalcare a drepturilor omului!

    Regulamentele permit aplicarea unor măsuri excepţionale în situaţii excepţionale (vezi mai jos). Acest lucru nu încalcă drepturile fundamentale ale oamenilor.

    >Article 8 issues may be raised as part of an asylum application etc

    Constatăm că este nevoie de depunerea unei cereri de azil pentru a obţine (eventual) statutul de refugiat.

    >Article 8 is a qualified rather than an absolute right and the second part of it sets out circumstances where authorities may interfere with the right.

    Să vedem ce vrea să zică articolul de mai sus, citat dintr-o sursă indirectă de dl. Puşcaşu.

    „A qualified right is where the state can lawfully interfere under certain circumstances, usually during a state of emergency or war …”
    http://www.gmvss.net/?q=node/2072

    Cum situaţia de urgenţă este evidentă, statele au dreptul de a interveni şi limita aplicarea anumitor dispoziţii.

    Ce a mai rămas în picioare din acuzaţiile împotriva Germaniei ale d-lui Puşcaşu? Constat că nimic.

  • Marco: (3-10-2015 la 11:25)

    Uitati sa spuneti ca nu tarile estice s-au vandut la Yalta singurele, deci, cine este responsabil de saracia lor ?

    „vorbesc în mod demagogic şi populist despre ameninţarea existenţei Apusului din cauza refugiaţilor musulmani”

    Sa-mi fie cu iertare, dar amenintarea musulmana nu este vreo inventie populista, in ultimul deceniu este posibli sa fi existat mii de atentate teroriste facute de catre musulmani in lume, cifra sensibila daca o comparam cu cele facute de hindusi, budisti sau crestini. Grupurile etnice musulmane au probleme evidente de a se integra in alte societati, nu acelasi lucru il putem spune despre crestini, budisti, hindusi.

    Circula pe internet ca in Suedia 99% din violuri le fac minoritatea musulmana, daca este asa si populatia europeana nu este informata si totusi i se cere parerea in privinta refugiatilor musulmani, este o manipulare grosolana. Situatia nu este chiar simplista, solidaritate si gata. Stangistii minimalizeaza lipsa de bune maniere ale unor emigranti, chiar este normal ca un individ din lumea a treia sa nu stie sa se comporte in Paris, sa converteasca viata vecinilor intr-un cosmar, in timp ce militantii progresisti locuiesc in cartiere acomodate.

    Productivitatea musulmanilor in europa occidentala este scazuta, nu si cheltuielile sociale cu ei, nu trebuie sa fii expert sa-ti dai seama ca doamnele imbrobodite si usor grasute nu au muncit nicodata, refugiatii musulmani chiar asta cautau Germania si Suedia, deasemenea am vazut afgani adusi in spania pt. ca au lucrat ca traducatori pt. armata spaniola in Afganistan, care protestau ca nu li se da voie sa plece mai la nord, unde evident subventiile sunt mai suculente. Sa vii din afganistan in spania si sa faci nazuri, mi se pare o grupare cu prea multe pretentii.

  • Victor Manta: (3-10-2015 la 19:50)

    @Marco

    >Uitati sa spuneti ca nu tarile estice s-au vandut la Yalta singurele, deci, cine este responsabil de saracia lor ?

    Întrebarea dvs. conţine în ea şi răspunsul, şi anume că de sărăcia României este responsabilă lumea liberă.

    Puteţi să justificaţi această părere a dvs?

    Eu mă cam îndoiesc, şi nu doar de faptul că veţi reuşi, dar chiar şi că veţi încerca.

  • Marco: (4-10-2015 la 20:09)

    Nu am zis ca 100% este vina celor care ne-au vandut sovieticilor, dar, poate ca am fi fost la nivelul spaniei de azi, fara comunism.

    Dv. trebuie sa luati in considerare evolutia normala a societatilor umane, in teorie poate fi fost posibil ca daca dupa 89, sa zicem orasul Tecuci toti cetatenii luau decizii bune si intr-un anume sens acum aveam acolo Silicon Valley, dar o asfel de evolutie spectaculoasa este exceptia. Cum toti stim din experienta ca un copil neglijat dintr-o familie alcoolica poate ajunge de putine ori o persoana exemplara. Deci, evolutia lenta dupa 89, putea fi mai rapida, dar, totusi se inscrie in parametrii normali pt. tarile din zona noastra.

    Sub comunism pib-ul a crescut de 2,5 ori in Ro. dar in acelasi timp tarile din vest l-au marit de 5x.

    Daca in Germania au fost ucisi evreii si nu s-au mai refacut, la noi au fost epurati elita aristocratica si cea locala, fiind inlocuiti cu alta mult mai slab pregatita, care totusi a prins radacini iar dupa 89 a franat dezvoltarea tarii.

    Sigur aveti in minte imaginea oamenilor tipici din corea de nord, daca maine tara lor ar castiga libertatea si nu ar primi ajutor substantial ci lasata singura sa se dezvolte, probabil le-ar trebui 50-100 de ani sa ajunga singuri nivelul din corea de sud. Comunismul a fost mult mai rau decat bombardarea masiva a japoniei, care s-a refacut pt. ca avea elite.

    Dovada este unificarea germaniei, chiar daca cei din est au primit asistenta din vest si sistemul de-a gata facut, nu au trecut prin tulburarile noastre( caritas,FNI, bancorex si alte mii de cazuri mai marunte). Desi RDG aveau 16 milioane de locuitori vesticii au injectat 2000 miliarde de euro (costul unificarii), chiar si asa inca exista diferente de salarii,somaj, productivitate, dupa 25 de ani.

    Desi, banuiam ca nu avem elite de foarte inalta calitate, pana la urma mi-a fost confirmata intr-un interviu de Alina Mungiu-Pippidi, care zicea: chiar daca am uni toate personalitatile din toate partidele importante cu pregatire pentru ministerul de externe, tot nu am putea forma o echipa pe jumatate de o tara dezvoltata. Va mai aduceti aminte de elita interbelica scolita la berlin si paris ? care este diferenta cu personajele de acum 2 ani: antonescu, becali, mazare, dan diaconescu etc. Nu avem nici macar nivelul de acum 80 de ani. Uitati-va la CV-ul lui Nicolaie Iorga, si la mascaricii de azi.

  • Victor Manta: (5-10-2015 la 04:44)

    @Marco

    >Nu am zis ca 100% este vina celor care ne-au vandut sovieticilor, etc

    Aţi spus: „Uitati sa spuneti ca nu tarile estice s-au vandut la Yalta singurele, deci, cine este responsabil de saracia lor ?”.

    Cum ţările „estice” nu au participat la Conferinţa de la Yalta, ce ţări „vânzătoare” rămân decît USA şi Regatul Unit? Deoarece aţi folosit termenul „vândut”, mi-ar place să aflu de la dvs. şi pe cât? Sau, cu alte cuvinte, ce au avut de câştigat USA şi Regatul Unit din tranzacţia presupusă de dvs?

    >Sub comunism pib-ul a crescut de 2,5 ori in Ro. dar in acelasi timp tarile din vest l-au marit de 5x.

    V-aş fi recunoscător să ne faceţi cunoscută sursa acestor cifre interesante.

    >Daca in Germania au fost ucisi evreii si nu s-au mai refacut, la noi au fost epurati elita aristocratica si cea locala, fiind inlocuiti cu alta mult mai slab pregatita, care totusi a prins radacini iar dupa 89 a franat dezvoltarea tarii.

    În primul rând este cam greu de văzut cum pot să se refacă cei morţi. Ştim că Germania s-a refăcut d.p.d.v. economic după război într-un mod foarte rapid (aşa numitul miracol german), în pofida marilor pierderi suferite.

    Rămâne să-mi explicaţi, deoarece nu pricep, care este legătura între „nerefacerea” evreilor, miracolul economic german şi ce s-a întâmplat în Romania.

    > Va mai aduceti aminte de elita interbelica scolita la berlin si paris ?

    Nu eram născut atunci, drept care nu pot să-mi aduc aminte. Am citit însă câte ceva 🙂

    >care este diferenta cu personajele de acum 2 ani: antonescu, becali, mazare, dan diaconescu etc.

    Îmi amintesc cu precizie că era o considerabilă diferenţă între Crin Antonescu şi următorii menţionaţi. Nu cred că diferenţa s-a schimbat între timp.

    > Uitati-va la CV-ul lui Nicolaie Iorga, si la mascaricii de azi.

    Pentru Nicolae Iorga m-am uitat aici: https://en.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Iorga , ceea ce vă recomand şi dvs. Nu m-am uitat pentru alţii.

  • Puscasu Vlad: (7-10-2015 la 20:30)

    deci n-ati vrea sa spuneti ca tare bine a fost pe regimul franco in spania,ca nu a fost comunism ci fascism,si ce bine (N)au ajuns azi.

    Fratilor,fiti realisti si pragmatici si lasati povestile. Romania nu a fost distrusa atat de comunisti,pe cat a fost distrusa dupa 1989,de capitalistii salbatici,si asta este evident,deoarece 1200 uzine au fost duse la fier vechi,in loc sa fie retehnologizate si dezvoltate.

    Ori a distruge e mult mai simplu decat a imbunatati ceva.Fie ea fabrica,sosea,scoala,spitale…

  • Victor Manta: (8-10-2015 la 13:14)

    @Puşcaşu Vlad

    >Fratilor,fiti realisti si pragmatici si lasati povestile.

    Cu pragmatismul, adică fără generalizări ale experienţelor trecute, ci doar prin căutarea soluţiilor/răspunsurilor de moment, nu aţi ajuns prea departe. Iată dovada:

    >deci n-ati vrea sa spuneti ca tare bine a fost pe regimul franco in spania,ca nu a fost comunism ci fascism,si ce bine (N)au ajuns azi.

    Aici ar trebui să căutaţi răspunsul la întrebarea generală de ce urmaşele regimurilor numite totalitare (ale lui Hitler, Franco, Mussolini, mai recent Pinochet) s-au refăcut economic mai repede decât cele comuniste.

    >Romania nu a fost distrusa atat de comunisti,pe cat a fost distrusa dupa 1989,de capitalistii salbatici,si asta este evident,deoarece 1200 uzine au fost duse la fier vechi,in loc sa fie retehnologizate si dezvoltate.

    Economia României a fost distrusă de comunism. Ce s-a făcut pe atunci nu avea ca scop îmbunătăţirea stării populaţiei, lucru relevat prin nivelul ei scăzut de trai. Atât cât s-a făcut, cu tehnologie importată, s-a învechit fizic şi moral şi era tocmai bun pentru „fier vechi”.

    Ce a urmat este un subiect lung şi complicat. Foarte pe scurt, nu a fost vorba despre o economie liberă (= capitalistă). Noţiunea de „capitalist sălbatec”, dragă atâtor socialişti, este contradictorie, referindu-se cel mai bine la sălbateci (ceea ce nu este cazul României).



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Fondul sonor (ziceri)

Un specialist nu trebuie să fie expert, dar un expert e musai să fie specialist. // Ics e leneş şi...

Închide
3.144.17.45