caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial 

Cine ne sunt duşmanii?

de (18-10-2010)
13 ecouri

Voi încerca să vă propun o temă de reflecţie în această săptămână, în mai puţine cuvinte decât de obicei. Asta din cauză că aş prefera să nu răspund decât cel mult pentru mine întrebării din titlu, ci doar să ofer o perspectivă, câteva repere. Aş prefera ca fiecare cititor să-şi răspundă lui însuşi, fie că va binevoi să lase un ecou, fie că nu.

Constat cu stupoare şi mare dezamăgire că atunci când nu avem efectiv un pistol la tâmplă sau un cuţit în dreptul inimii, când nu planează deasupra capului nostru o ameninţare iminentă şi directă, avem o mare dificultate în a înţelege cine ne sunt cu adevărat duşmani. Nu că n-am avea. Avem mereu atât duşmani generici cum ar fi bolile, accidentele, ghinionul, cât şi duşmani cu chip de om, care dacă ar putea ne-ar călca în picioare, ne-ar umili, ne-ar elimina fizic.

Aţi asistat vreodată la revărsarea de ură între doi şoferi sau între un şofer şi un pieton, atunci când ambii sunt convinşi că au dreptate? Ziarele americane au mereu câte o relatare despre câte un caz de împuşcare mortală din cauza unei dispute rutiere între necunoscuţi care din întâmplare pot fi şi înarmaţi. Deci nu e nevoie să ai duşmani de-o viaţă ca să te trezeşti dintr-o dată că trebuie să-ţi salvezi viaţa din raza de acţiune a unui duşman cu un chip absolut necunoscut.

Dar ceea mă dezamăgeşte totuşi cel mai mult este modul în care transformăm în duşmani, posibili aliaţi. Omul nu este o fiinţă unidimensională şi nici nu putem fi exact la fel decât foarte rar, în aşa fel încât să existe o perfectă suprapunere de puncte de vedere, opinii şi sentimente. Mă dezamăgeşte modul în care le reproşăm altora că nu sunt exact ca noi. Şi nu cred în efectul educativ, motivaţional, al reproşului, în alegerea căii duşmăniei în tentativa de a schimba opinii, credinţe greşite în jurul nostru.

Pledez, în faţa tuturor celor care vor sincer să schimbe ceva în bine pe lumea asta, pentru mai multă răbdare cu cei care, în opinia noastră, greşesc. Pierzându-ne răbdarea, devenim aroganţi. Aroganţa este un antidot, nu un stimulent al comunicării.

Iar lipsa de comunicare întăreşte doar sistemele discreţionare. Consider sistemele discreţionare, ori de câte ori mă nimeresc în vreunul, un duşman personal.

Ecouri

 • Adam Ion: (19-10-2010 la 05:13)

  Va multumesc pentru acest superb eseu. Cit de mult mai avem pina cind vom ajunge sa ne iubim cu adevarat aproapele ! Deocamdata cel mai mare dusman al nostru suntem noi insine.

 • Stefan N. Maier: (19-10-2010 la 23:32)

  Ce inseamna „a iubi cu adevarat”? Nici prin gand nu-mi trece sa sugerez asa ceva. Nu propun decat un pic de respect, un pic de rabdare, un gram sau o cantitate infima de bunatate. Daca mai multi am face acest efort, indiferent de dezamagirile fiecaruia, am trai intr-o lume mai buna. Din pacate dorim doar ca ALTII sa fie mai buni. Cand e vorba s-o dovedim concret noi insine… asta e alta poveste!

 • Octavian Mihaescu: (20-10-2010 la 04:12)

  Ma limitez la a va cita pe dvs dle Maier, cred ca aceasta propozitie este cât o imagine ce vorbeste una mie cuvinte

  „Consider sistemele discreţionare, ori de câte ori mă nimeresc în vreunul, un duşman personal.”

  Fiecare individ care isi impune conceptul, credinta, ideologia violent adesea fara argumente (fie si verbal), fiecare dintre noii care nu isi respecta oponentul fie el si pe-ao pista gresita, impune un sistem discretionar.

 • George P.: (20-10-2010 la 05:56)

  Cred ca uneori riscam sa dramatizam prea mult.

  Nu cred ca ne nastem ,,buni” iar apoi sistemul ne perverteste dar in niciun caz ca ne nastem cu o doza de rautate integrata fata de semenii nostri. Spun in niciun caz pentru ca ne nastem binevoitori fata de ,,grupul” de care apartinem (pentru ca, fiind fiinte sociale, simtim de timpuriu ca nu avem de ales). Niciun ,,copil rau” nu se simte bine cand e exclus de familie pentru o boroboata. A fi pe placul parintilor e un instinct la fel de puternic ca si tendinta irezistibila de a face rele.

  Lucrurile se complica ulterior pentru ca suntem nevoiti sa facem un pact cu o serie intreaga de grupuri sociale, pact bazat tocmai pe angajamentul nostru de a fi sociali. Dar interpretarea lui a fi social difera in functie de grupul la care ne raliem.
  Indr-adevar, a ne iubi intre noi nu imi pare un deziderat realist si nici prea folositor. A trai in armonie, da.

 • Ana: (21-10-2010 la 04:02)

  @ George P

  „A trai in armonie, da.”

  Cel mai frumos cuvant, cea mai frumoasa adresare pe care a intalnit-o pana acum pe acest site. Armonie.

  Frumos!

 • Petru Clej: (21-10-2010 la 04:33)

  Ce tupeu nelimitat poate avea „Ana”, cea habotnică și antisemită, să vorbească de armonie.

 • Ana: (21-10-2010 la 05:06)

  @ Octavian Mihaescu

  mesajul d-voastra este un bun raspuns ptr Petru Clej. Multumesc.

  „Fiecare individ care isi impune conceptul, credinta, ideologia violent adesea fara argumente (fie si verbal), fiecare dintre noii care nu isi respecta oponentul fie el si pe-ao pista gresita, impune un sistem discretionar.”

  Multumesc

 • Petru Clej: (21-10-2010 la 06:05)

  Habotnica antisemita „Ana” (care in continuare se ascunde cu lasitate necrestina sub anonimat) se agata de vorbele lui Octavian Mihaescu, facandu-se ca nu observa ca acesta i-a pleznit pe habotnici ca ea sau ca Fratello, plasandu-i intr-un comentariu la articolul despre Catdrala Neamului intr-o minoritate extremista de 5 la suta.

  Este uimitor cum aceasta extremista care incita la ura antisemita incearca sa se prezinte drept o persoana rezonabila.

 • Ana: (21-10-2010 la 09:04)

  @ Petru Clej

  D-le, sunteti ridicol. Aici deja nu mai este vorba despre credinta, ci de educatie si bun simt. M-am uitat la poza d-voastra( http://www.acum.tv/articol/9280/comment-page-1#comment-15420 ) si observ ca va lipseste acea mangaiere materna. Daca aveti mama sau bunica, sotie sau prietena, dati-le un telefon sa vina sa va imbratiseze, sa va mangaie. Va lipseste asta. Sunteti un om NE mangaiat. Ceea ce faceti prin scris arata un stil comunist.

  Calculativa varsta, sunteti deja mai tanar cu 7 ani (cei de acasa lipsesc).

  Doamne ajuta

 • Sandy Schindler: (21-10-2010 la 09:31)

  Doamna Ana, m-ati facut sa rad. Individul din poza e Ion Popescu. Si ce vorba mai e si asta, „mangaiere materna” ?! Evident, dumneavoastra nu aveti cei sapte ani de acasa, pentru ca judecati un om dupa infatisare. Nu e vina dumnealui ca s-a nascut cu o figura plictisita. Multumesc ca mi-ati facut ziua, doamna Ana. Cu dumnezeu inainte!

 • Petru Clej: (21-10-2010 la 10:03)

  Domnule Schindler,

  Faptul ca sub poza din articolul mentionat scrie: „Ion Popescu este deputat in Rada Suprema de la Kiev”, iar persoana care se ascunde cu lasitate necrestina sub aliasul „Ana” zice ca eu sunt cel din foto arata ca nivelul sau intelectual este indirect proportional cu nivelul de fudulie de care da dovada, vorba proverbului romanesc.

  Faptul ca „Ana” a postat acest comentariu dupa ce i-am o replica unui uberignorant, arata ca a facut o obsesie fata de persoana mea, ca e inversunata pentru ca i-am dezvaluit habotnicia si antisemitismul, dar mai ales ignoranta.

  A propos de ridicol. Rar mi-a fost dat sa vad o persoana (virtuala) care sa se puna intr-o situatie mai ridicola. Nestimata „ana”, ca v-ati nascut cam prostuta, ca sa folosesc un eufemism, nu e vina dumneavoastra, dar ca purtati de parca ati fi o lumina intelectuala este responsabilitatea dumneavoastra. Eu v-as propune, ca sa evitati acest ridicol care ucide, sa va intoarceti pe forumurile ortodoxiste care sunt mult mai potrivite nivelului dvs intelectual.

  Altfel, asa cum se vede din comentariul dlui Schindler riscati sa deveniti tinta batjocurii (binemeritate altfel) pe acest sit.

 • Petru Clej: (21-10-2010 la 17:02)

  Iată câteva exemple din comportamentul „civilizatului creștin” Octavian Mihăescu pe un forum neo-legionar:

  Re: In atentia lui Petru Clej

  Antisemit esti Tu mai Petre Clej, sictir scursura ordianra, cauti sa te acoperi pe l�nga conservatori ptr a-ti face o imagine de labagiu, hai sictir
  — In Reintregirea_Romaniei@yahoogroups.com, PETRU CLEJ wrote:

  http://dir.groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/617

  DERBEDEU ESTI TU SI CU FAMILIONUL TAU CARE A COLABORAT CU ss-UL GRIJANIA -MATI DE NAZIST CARE TE-I VOSPIT IN V�NTOR DE ANTISEMITI;

  http://dir.groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/626

  Dle Radu, acest Clej, un crainic-radio medicoru, este Antisemit, asa ceva nu trebuie sa aceptam , antisemtismul este codmant de lumea cevilezata, la fel si acest Clej,

  Voi da dosarul Clej pe internwet, am sa-i dezvalui adevarata fata DE ANTISEMIT!

  http://dir.groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/625

  MA DOBITOCULE; MA BULANGIULE; ANTISEMTI ORDINAR FURISAT LA bbc; CE ARE COMUND CRESTINISMUL CU MANDEA; CARE-TI-O TRAGE LA MUIE1 ESTI BULANGIU O IAI IN MUIAN

  http://dir.groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/627

  Care hot mai oligrofrenule, supergramatule, unde ai cetit-vazut tu o singura postare antievreiasca, antiumanista din tastautra mea? TU esti un antisemit ordinar, provoci in toate listele in care �ti bagi bocanci de bolsevic imputit, dupa care �i acuzi de antisemitism, adica mai scursura

  esti un terorist sadea

  Si ma rog, care Mihaescu? poate vrei sa zici …escu, mai desteptule tu meriti suturi in fund poate asa �ti vine mintea la cap si;

  ovreimea sa-ti dea peste bot pentru ca �i faci mari deservici, cu rom�ni nu mai ai sanse sa te pui bine, ai dovedit ca esti antirom�n, curat bolsevic

  http://dir.groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/630

  Domnule, este corect ce spuneti dvs, insa, avem o problema. Nu se prea dezbat chestiuni la ordinea zilei, nu prea se dialogheaza iar un „scandal” mai dezamorteste putintel.

  Astfel ca si „amicul” meu Petru Clej(an) face din prostie (de care nu duce lispa) un servicu deosebit , respectiv, m-am folosit de el ca de o c�rpa ptr a spala nitel podeaua cafenelei,dupa care o putem arunca la gunoi.

  Veti fi observat ca in ultima perioada nu s-a mai comentat mai nimic in grup, am dat eu o lovitura sub centura clejanului noastru, inventator de antisemiti, ar trebui sa- i dam un brevet bietlui crainic-trompeta ruginita,merita, ne facu un servicu.

  NU, nu, nea Clejan sa ram�ie aici, cum scoate o prostie din tastatura cum io tragem la ocarina, �i place, este masochist o ia tare pe cocoasa…

  http://dir.groups.yahoo.com/group/Reintregirea_Romaniei/message/633

  Și ca să nu fie nicio confuzie, apare pe acest sit și începutul adresa lui „..escu” , adică identic cu cel de la începutul adresei de email a creștinului „civilizat” Octavian Mihăescu. Vă invit să vizitați această cocină virtuală ca să vedeți cine este de fapt Octavian Mihăescu și cu cine mănâncă din troaca neo-legionară.

  PS Ce vreți să spuneți cu Clej(an), domnule Mihăescu?

 • Ion Vaciu: (24-10-2010 la 19:45)

  Excelent editorial, Ştefane… Aş înlocui doar „duşmanii” cu „inamici”, pare mai de secol XXI. Încă o veste bună, Stelian Tănase a făcut la Realitatea TV un film-documentar despre ziarul „România” făcut de grupul condus de Petre Mihai Băcanu, în care erai şi tu. Ţi-am văzut câteva poze din tinereţe… Îmi pare rău că nu am ştiut adresa ta, am fost luna trecută 3 săptămâni în US, la San Francisco şi New York. Aş fi vrut să ne fi văzut,aveam destule de vorbit…Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
FIFA investighează acuzații de vânzare a voturilor pentru turneele din 2018 și 2022

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a anunțat că investighează acuzații că doi membri ai comitetului său executiv ar fi declarat...

Închide
44.222.104.206