caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Economic



 

Cum este percepută criza în Argeş?

de (24-9-2010)

Această criză a devenit un bocet naţional,  furia apelor dezlănţuite  a distrus gospodării, remanieri peste remanieri, concediatul oamenilor, tăierea salariilor, explozii de preţuri,  creşteri de taxe, economie pe tuşă, vremuri grele, datorii peste datorii… Criza continuă, unii se încăpăţânează să o prelungească…o respirăm zi de zi, o simţim prin toţi porii..

Oamenii  disperaţi  ajung pradă gândurilor negre, îşi duc zilele într-o continuă nemulţumire, se destramă prietenii, se caută vinovaţii cu orice risc, totul se răstălmăceşte,  se inventariază lipsurile,  cineva doreşte să ne plângem de milă,  îţi simţi sufletul sufocat şi mintea prizonieră de tot ceea ce se desfasoară în jurul tău.

Ştiu, veţi spune că viaţa nu a fost niciodată uşoară şi fără probleme,că este o continuă luptă,  mereu vor fi greutăţi pe umerii noştri, dar indiferent de ele trebuie să găsim mai devreme sau mai târziu puterea de a le depăşi şi de a ne aminti că viaţa este scurtă  şi  că merită să ne bucurăm de ea..

ŞOMAJUL

Sediul ITM Piteşti  -cu un  scop bine stabilit,  trebuia să ajung la ITM. Încă de la primele ore ale dimineţii soarele îşi făcuse apariţia anunţând o zi superbă. Era cald afară aşa că şi înauntru atmosfera era destul de ,,încinsă”.Oamenii  erau aşezaţi la cozi imense la diverse ghişee pentru a-şi rezolva sau cel puţin a obţine lămuririle  necesare de care aveau nevoie..

Mi-a atras atenţia o discuţie de la ghişeul prelungire vize. Câţiva oameni erau nemulţumiţi că au fost direcţionaţi de la Topoloveni pentru a-şi  viza carnetele de şomer la Piteşti. După ce stătuseră cuminţi la rând, în clipa în care acesta le sosise au fost respinsi pe motiv că  aparţin de Topoloveni.

Disperaţi oamenii întrebau : ,, dar nouă cine ne decontează drumul, că suntem şomeri?  De  ce nu ne prelungiţi perioada.?”  Foarte rece şi detaşată dna funcţionar îi informea că aşa li s-a spus şi lor  de SUS ,neprecizând de catre cine……. la rând urma un alt şomer pentru programare.  După ce li s-au tăiat din bani şomerilor, care şi aşa primesc un ajutor ,, nesimţit” de mic, oamenii sunt purtaţi pe drum, contează numai votul lor …

La sfârşitul lunii iunie a.c., Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Argeş preciza că numărul şomerilor înregistraţi a fost de 22536 persoane.

Locuinţe confortabile  în mediul rural

În ultimul timp s-a observat  că tot mai mulţi oameni renunţă la apartamentele de la oraş, pentru o locuinţă liniştită  la sat.  Din datele furnizate de către  Direcţia Judeţeană de Statistică  în luna iunie, reiese că s-a mărit numărul de autorizaţii privind construcţiile  de la ţară cu  13.6%. şi au scăzut solicitările pentru construcţia de case la oraş la  31.6%.

Din 189 de autorizaţii emise în luna iunie anul 2010, 150 au fost pentru ridicarea de case în mediul rural. Dacă în anul 2009, Primăria Piteşti emitea 1.357 de autorizaţii de construire pentru clădirile rezidenţiale,  anul acesta, în perioada 1 ianurie -1 august numărul autorizaţiilor aprobate a fost  de  676.

Direcţia de Statistică  mai precizează că argeşenii îşi construiesc case mai mici, comparativ cu anul trecut   cu 26.6%, suprafaţa clădirilor rezidenţiale pentru care au fost eliberate autorizaţii de construire în luna iunie a acestui an a fost de 25.135 metri pătraţi,

Dacă există bani puţini, oamenii s-au orientat către locuinţe mai puţin pretenţioase, în zona de ţară unde  terenurile sunt bune, nu există poluare şi nici zgomot ca la oraş.Cu puţină imaginaţie ai la ţară condiţii ca la oraş, adică  apă, canalizare, Internet, telefonie, gaze, canalizare parţial şi în loc să platească peste 100 de euro pe mp, la ţară costul este între 10 şi maxim 40 de euro pe mp..

Operaţiunile cadastrale

Paradoxal, când criza economică este destul de  profundă ,din datele   furnizate de Oficiul National de Cadastru si Publicitate Imobiliara rezultă că, în  ultimii doi ani in Romania au fost inregistrate, cele mai multe operatiuni de cadastru , cota maximă atingîndu-se în luna martie 2010, când au fost înregistrate  cele mai multe operatiuni de cadastru si publicitate imobiliara din ultimii doi ani: 351422. Argeşul se situează la jumătatea clasamentului, având  peste 10.000 de operatiuni.

Activităţi notariale

Indiferent de situaţia economică prin care trece ţara, profesia de notar s-a dovedit a fi  cea mai bănoasă . În judeţul Argeş, îşi desfăşoară activitatea 41 de birouri notariale. Dintre acestea 25 sunt situate în Piteşti.
,,Datele Consiliului Concurentei arata ca Romania are un cost al serviciilor notariale mai mare de 14 ori decat Germania, de 7 ori mai mare decat Portugalia, de 6 ori mai mare decat Austria sau Spania, de 5 ori mai mare decat Franta si de 4 ori mai mari decat Belgia.”

Conform datelor Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania , in primele sapte luni din 2010 au avut loc 195.415 tranzactii, cu 2.118 sau 1% mai multe decat in primele sapte luni din 2009, programul Prima Casa a inceput sa influenteze semnificativ piata …

DEBRANSARI de la sistemul centralizat de termoficare

Din luna iunie noua procedură  de  debranşare de la sistemul centralizat de termoficare s-a simplificat. Iar cei care au dorit  să renunţe la sistemul centralizat au avut ca ultim termen  data de 20 septembrie. Au mai rămas la sistemul centralizat peste 32.000 de clienti care nu au avut bani sa isi monteze centrale de apartament.  Termoficarea a inregistrat nu mai putin de 5.100 de documentatii de debransare de la sistemul centralizat de incalzire anul acesta. Specialiştii  afirmă că iarna  care urmeaza se anunta a fi una dintre cele mai dificile din istorie.

Suspendări activităţi firme

În luna ianuarie, Argeşul era  pe nedorita poziţie –   locul 1 în ţară la numărul de firme închise nu mai puţin de 176 şi-au suspendat activitatea în luna  ianuarie 2010 . Conform datelor furnizate  de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului,  Argeşul  se numără printre zonele ţării cel mai puternic afectate de criza economică şi financiară. Trei  sferturi dintre firmele  de comerţ  şi-au dizolvat activitatea . La începutul lunii aprilie  Argeşul se afla pe locul trei cu numai 144 de firme..În luna august continua  fenomenul .

Dincolo de acestea viaţa îşi urmează cursul ei….

Supermarket-ul catierului

Nefiind prea departe de locuinţa noastra mergem tot timpul pe jos. Ca sa ajungi la el, tu ca pieton nu mai ai loc să circuli pe trotuar ,  maşinile fiind parcate  pe ambele părţi, singura variantă este să faci slalom printre ele şi să mergi pe stradă riscându-ţi viaţa. Parcarile sunt insuficiente  şi inexistente .  Aproape zilnic  este posibil să întâlneşti un  ,,şofer manierat ” şi să ai parte de o serie de înjurături pentru că te-ai nimerit tocmai atunci să-i stai în cale.  Încă un pic….

Ajunşi la supermarket, luăm  coşul şi  ne pierdem printre rafturi. Aici ai parte de un întreg spectacol ,, gratuit”. La raionul de jucării , printre ursuleţii de pluş mai poţi vedea pulpe de pui afumat.  Mai  departe la papetărie poţi vedea cutii de brânză abandonate.  La  obiecte electrocasnice realizezi că cineva s-a răzgândit şi din greşeală a uitat  chiloţii în cuptorul cu microunde…

Iar la urechi îţi ajunge  cântecul păsărelelor care  din greşeală au pătruns în interior…sau din curiozitate?.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ziua Dezrobirii Romilor – respinsă de Senatul României

Senatul Romaniei a respins initiativa legislativa de comemorare a Zilei Dezrobirii Romilor, desi primise avizul favorabil al Comisiei si fusesera...

Închide
3.81.221.121