caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica SPUNE



 

Ţiganii, o problemă pe care toată lumea o vrea a altora

de (19-9-2010)
15 ecouri

Nu cu mulţi ani în urmă, Italia lua măsuri relativ transparente de alungare a ţiganilor stabiliţi acolo – vă amintiţi, desigur, programul de amprentare. În faţa protestelor internaţionale, guvernul italian a îndulcit tonul, iar problema romilor pare acum să se fi mutat în Franţa. Lucrul e curios pentru că, din punct de vedere cronologic, migrarea ţiganilor către Franţa a început înaintea Italiei, încă de la începutul anilor ’90, şi lucrurile păreau a fi mai bine ţinute sub control acolo.

Problema ţiganilor (prefer acest termen celui de rom, cu unul sau doi „r”, care mi se pare forţat şi derutant, pentru că, în accepţiunea mea, nu are nici un fel de conota ţie peiorativă) există în ţările balcanice aproape de când lumea. În timpul regimului comunist am avut de-a face cu ignorarea totală în discursul public (recensămintele populaţiei din acea vreme nu pomenesc despre existenţa acestei etnii), dar şi cu excluziunea sistematică – am lucrat o vreme într‑o instituţie ce se ocupa şi cu închirierea locuinţelor şi am cunoscut interdicţia nescrisă, dar fermă, de a se repartiza familiilor de ţigani locuinţe în blocurile noi din zona centrală. După 1990 a existat un val de xenofobie acerbă – anunţurile de angajări din acea vreme conţineau frecvent sintagma „exclus ţigani”, iar în presa vremii putem găsi din abundenţă titluri de genul „Doi romi au violat…” (niciodată „Doi români au violat…”, deşi, evident, statistica judiciară înregistra şi violuri comise de reprezentanţi ai populaţiei majoritare). O dată cu aspiraţia de aderare în Uniunea Europeană, lucrurile păreau să intre pe un făgaş favorabil: şabloa nele negative s-au rărit sau au devenit mai subtile, au apărut tot felul de legi antidiscriminatorii, chiar un Consiliu Naţional pentru Combaterea Discriminării, programe şi strategii guvernamentale de îmbunătăţire a situaţiei romilor.

Din păcate, deşi începând cam din 2000 s-au cheltuit sume substan ţiale, programele din acest domeniu au suferit de o crasă lipsă de eficienţă. De exemplu, politicile de discriminare pozitivă (OK, ştiu că nu se mai spune aşa, că e politic corect „politici afirmative”, numai că, deocamdată, cât se mai poate, mă prevalez de principiul liber tăţii de expresie) din învăţământ au generat o serie de efecte perverse, cel mai grav fiind un resentiment din partea restului popu laţiei – studenţi care nu înţeleg de ce pentru ei nota 7 nu e suficientă pentru a intra la facultate, dar pentru colegul minoritar e suficient un 5; în plus, ca oriunde încerci să reglementezi în afara prin cipiului concurenţei, a apărut o întreagă mafie a pseudoorgani zaţiilor care acordă „certificate de rom” unor candidaţi care n-au nici o legătură cu etnia, dar plătesc cât se cere. Avem şi o Agenţie Naţională pentru Romi, care nu a mai publicat un raport de activitate din 2006! De pe site-ul agenţiei rezultă că activitatea principală este organizarea de conferinţe şi seminarii. Ca să n-o mai lungim, deşi ne-am străduit, nu prea avem cu ce ne lăuda în privinţa rezolvării situaţiei acestui grup etnic. Recunosc, nici nu e o problemă uşoară. Aşa se face că, văzând că mulţi ţigani au apucat calea Occidentului, mulţi dintre noi au răsuflat uşuraţi. În România, ca şi în Franţa şi Italia, e uşor să apară (şi să fie întreţinut) un curent de adversitate faţă de această etnie, ai cărei reprezen tanţi se dedau adesea la mărunte, dar extrem de vizibile acte sociale.

Primele reacţii împotriva politicii discriminatorii au venit din Franţa, atât din interiorul guvernului, cât şi dinspre societatea civilă, care a organizat susţinute ac ţiuni de stradă. Faţă de acţiunile guvernului francez, care a încercat stângaci să camufleze expulzările colective în „redirecţionări către familiile de origine” (cum elegant se exprimă ambasadorul francez de la Sofia), inventând chiar şi un apelativ codat – „les gens du voyage” („oamenii călătoriei”) -, Uniunea Europeană a reacţionat aşa cum se cuvenea, adică vehement. La iniţiativa europarlamentarei române Renate Weber, Parlamentul European a adoptat pe 9 septembrie o rezoluţie dură, iar Comisia Europeană a declanşat temuta procedură de „infringement”. Aş remarca vocea distinctă a Monicăi Macovei, care, contrar poziţiei generale a grupului popular, a condamnat acţiunile guvernului francez.

Din păcate, la aceste dezbateri, un alt europarlamentar român, pe nume Tudor, ne-a făcut de râs (pen tru că, până la urmă, vrem, nu vrem, este reprezentantul nostru) recomandând expulzarea ţigani lor în India – idee preluată şi de organizaţia Noua Dreaptă într-o demonstraţie organizată în faţa ambasadei franceze de la Bucureşti. Din păcate, Guvernul României pare să prefere politica struţului – probabil de această dată a înţeles să nu rateze o bună ocazie de a tăcea. După ce ministrul de Externe a întârziat suspect de mult în a avea o reacţie, ministrul Internelor se face că nu înţelege care e problema, referindu-se, în prezentarea făcută marţi în Senat, la cetăţeni care comit infracţiuni, care depăşesc termenul „de graţie” de trei luni etc., nu însă şi la problema centrală – cea a excluziunii unei comunităţi etnice. Un fel de „nu e problema noastră, nu ne băgăm”. Din păcate, problema acestei etnii tinde a se transforma într-o castană încinsă, aruncată cu abilitate de la un guvern la altul. Nădejdea unei rezolvări stă, deocamdată, în sediile instituţiilor europene.

Ecouri

  • Romeo Iulian CIOCANEA: (20-9-2010 la 09:15)

    In primul rind ca mi se pare penibil sa-i numim pe tigani romi. Tiganii asa cum multi dintre ei isi si spun sint tigani (ca denumire de natie). La mine in Dobrogea tiganilor li se mai spune (isi mai spun ) si rumani, adica tigani romanizati asa cum macedo-romanilor li se mai spune si armini sau aromani
    In al II-lea rind cred ca ar trebui sa spunem adevarului pe nume si sa coborim putin in negura istoriei atunci cind tiganii la noi si negrii la americani au fost dezrobiti. Pai au fost dezrobiti si cam atit. Nimeni, nivi la noi si nici la americani nu s-au gindit ca acesti tigani respectiv negri sa fie ajutati sa se integreze. Atentie : sa se integreze nu sa fie asimilati ceea ce ar insemna o mare greseala culturala , etnica si sociala. Ei si de aici porneste cam tot negcazul. Asa cum un puscarias dupa ce-si ispaseste pedeapsa este lasat in libertate fara ca statul/societatea sa se preocupe de integrarea lui in societate, ba din contra este privit ca o paria si astfel prospatul eliberat o ia de la capat cu viata de delicvent, tot asa si tiganii din Europa si negrii din America se vor deda la tot felul de acte antisociale. Desigur, exista si exceptii de etnici tigani/negri care reusesc (de cele mai multe ori prin forte proprii) sa-si gaseasca un tel onest in viata. Dar acestia formeaza doar exceptiile. De ce guvernele tarilor implicate in aceste probleme se multumesc doar la nivel declarativ sa abordeze aceasta problema ? Simplu. In viziunea acestor guverne este mai putin costisitor sa procedeze asa cum procedeaza decit sa aloce fonduri pentru un program la nivel de UE (in cazul tiganilor) respectiv USA in cazul negrilor ( afro-americanilor). Referitor la tiganii din Europa este bine sa ne reamintim ca la nivelul anilor ’90 multe tari din Europa acuzau Romania (in speta autoritatile din Romania) ca fac discriminare cu etnia tiganeasca. Constatam acum ca tarile de atunci care erau la acea vreme port stindardul luptei contra acestor discriminari au devenit cele mai inversunate in „lupta” impotriva tiganilor stabiliti vremelnic pe teritoriul acestora. Ura si instigarea la rasism in aceste tari s-au declansat cu o amplitudine ce da de gindit cu privire la viitorul UE. Altfel spus, tari ca Germania, Franta, Italia practica o demagogie de cea mai joasa speta cu conotatii rasiste ce pot degenera in situatii conflictuale de neimaginat si care pot fi oricind scapate de sub control. De altfel Franta are o experienta trista in acest sens cind in urma cu ceva ani au izbucnit mari revolte ale emigrantilor din suburbiile Parisului cu consecinte deloc neglijabile.

  • Petru Clej: (20-9-2010 la 10:21)

    Domnule Ciocanea:

    1) Va invit sa cautati in arhiva revistei ACUM articolul „De ce e corect rrom si nu tigan”, de Delia Grigore si pe urma veti constata ca sunteti in eroare.

    Si unii negri din Statele Unite se adreseaza intre ei cui termenul „nigger”, ceea ce nu inseamna ca el nu reprezinta o insulta cumplita.

    Si termenul „jidan” era in uz curent pana acum 65, dar vremurile sau schimbat, domnule Ciocanea, chiar daca in Romania nu se observa sau nu se doreste sa de observe acest lucru.

    Un intelectual rom distins, domnul Vasile Ionescu scrie in revista ACUM ca termenul tigan a devenit inacceptabil.

    2) Comparatia cu negrii din Statele Unite este complet deplasata. Am sa mentionez un singur fapt care va va face sa reaizati de ce: presedintele Statelor Unite este fiul unui imigrant kenian prima generatie, intr-o tara in care proportia populatiei de culoare nu depaseste 12 la suta.

  • Romeo Iulian CIOCANEA: (20-9-2010 la 12:31)

    Domnule Clej,

    Cu stima si regret in acelasi timp eu ramin la parerea mea caci mie personal nu mi se pare o jignire adusa tiganilor daca le spun tigani. Eu nu vad in asta o discriminare sau o „chestie” de rasism. A., da. Daca as folosi termenul dee cioara/cioroi, asta da. Mai mult, sint tigani (vezi Madalin Voicu) care lui insusi i se pare normal apelativul de tigan. Ca vrem sa vorbim sofisticat, asta-i altceva si nu sint impotriva. Dar ca sa-i spui unui tigan ca-i rrom sau coniac sau whiski, asta-i chiar prea, prea. Comparaatia cu „jidan” nu merge. Asta-i altceva. Ar echivalaa cu „cioroi/cioara” la tigani/negri. Si credeti-ma am o multime de prieteni tigani sau semitigani care chiar mi-au spus ca ei se mindresc cu originea si apelativul lor. Oricum, subiectul este destul de delicat si tocmai faptul ca nimeni nu vrea sa „ia taurul de coarne” genereaza ceea ce se intimpla acum in Europa cu tiganii. Ne dam drept „emancipati” si „democrati” fara insa sa abordam fondul acestei probleme cu responsabilitatea de care ne facem ca dam dovada. Inchei acesst ecou la ecou aratind ca de fapt nu numele tigan/negru este problema ci modul in care au fost tratate aceste etnii dupa ce au fost dezrobite. Aici este de fapt esenta primului meu ecou. Ne legam de lucruri marunte fara a vedea esenta, mai exact cauza/cauzele care au generat si genereaza acesste convulsii nedemne omului mileniului 3.

  • Huzum Catalin: (21-9-2010 la 06:16)

    Poate stimabilii luptatori eroici pe internet contra rasismului si grabnic impartitori de lectii rasistilor, xenofobilor si retardatilor locuitori ai spatiului carpato-danubiano-pontic isi vor rupe 10 minute din pretiosul lor timp pentru a citi marturia unei tinere doctorite despre sistem si despre unele probleme cauzate de unii membri ai unei oarecare etnii. Vezi articolul in chestiune, aici : http://verticalnews.ro/dramele-unui-spital-de-copii-prezentate-de-un-medic-rezident/.

    PS : Am avut ocazia sa admir scene identice pana si la un cabinet stomatologic privat, unde alti membri (de o igiena discutabila) numai ca n-au rupt usa cabinetului ca sa fie „primii”, desi la fata locului se mai gaseau 3 persoane cu programare, in timp ce respectivii discriminati, nedreptatiti si persecutati au dat pur si simplu buzna de pe strada. Pentru 10 puncte, puteti ghici ce au tipat cand au fost dati afara de o marsava alianta nationalist-fascista incheiata pe loc intre pacienti si 2 agenti de la o firma de paza 😀 ?

  • Petru Clej: (21-9-2010 la 06:26)

    Spuneți corect: „unii membri ai unei oarecari etnii”. Exact așa cum în 2007 tabloidul duminical News of the World scria că românii sunt responsabili de trei sferturi din infracțiunile de fraudă la bancomat. La data respectivă chiar l-am întrebat pe ministrul pentru Europa, Geoff Hoon, despre această afirmație http://www.bbc.co.uk/romanian/news/story/2007/01/070110_marea_britanie_romania_ue.shtml dar s-a arătat extrem de iritat.

    Azi, când în calitate de translator în sistemul judiciar din Anglia, am contact direct cu această infracționalitate, pot spune că majoritatea covârșitoare a acestor infracțiuni sunt comise de etnici români, nu de romi. Dar asta nu înseamnă nimic, înseamnă ca să-l citez pe naționalistul de mucava Cătălin Huzum că „unii membri ai unei oarecari etnii” comit astfel de infracțiuni. Ceea ce nu înseamnă că etnia respectivă trebuie criminalizată în integralitatea ei.

  • Huzum Catalin: (21-9-2010 la 06:32)

    Din nou, aceasta gazeta si redactorii ei confirma ca sunt cea mai mare sursa de umor (involuntar) de pe internet :D.

  • Petru Clej: (21-9-2010 la 06:43)

    În lipsă de argumente, naționalistul de mucava Cătălin Huzum bate câmpii. pentru cine nu cunoaște acest Cătălin Huzum este negaționist (minimalizator) al Holocaustului, vezi comentarii la http://www.acum.tv/articol/2277.

  • Petru Clej: (21-9-2010 la 06:50)

    Domnule Ciocănea,

    1) În mod evident nu ați citit articolul Deliei Grigore http://www.acum.tv/articol/8056
    2) Înțeleg că ați renunțat la comparația aberantă între romi și negrii din America.

  • Huzum Catalin: (21-9-2010 la 07:10)

    Cat despre „negationismul” sau „minimalizarea” (pana la urma care e ?), vezi threadul asta, care discuta subiecte asemanatoare : http://www.fcsteaua.ro/forum/index.php?showtopic=20160&st=40 . Posturile subsemnatului sunt semnate strezahuzum.

    Desigur, pentru fanatici, orice deviere de la „cartea sfanta” e erezie si se pedepseste.

  • Petru Clej: (21-9-2010 la 07:22)

    Domnule Huzum, v-am explicat deja că Alex Mihai Stoenescu face erori grave în cartea sa. Fanaticul naționalist sunteți dumneavoastră.

  • Romeo Iulian CIOCANEA: (21-9-2010 la 08:19)

    Domnule Clej,
    E firesc ca doi sau mai multi oameni sa aiba pareri si idei diferite. Altfel ne-am intoarce in epoca dictaturii staliniste cind toti eram „otova”. Nu numai ca nu am renuntat la „afro-americani” dar imi sustin in continuare ideea fara patima ura si fara nici o tenta rasiala. Imi pare rau ca nu a-ti inteles ideea cu dezrobirea. Caci aici este „cheia si lacata” ca sa ma exprim asa. Nu numai cxa nu am nimic cu cei anterior numiti, ba din contra eu le sustin cauza. Dar ca sa vedem ce cale trebuie sa urmam este musai necesar sa studiem trecutul. Cheia rezolvarii acestei mari si grave probleme consta in analiza trecutului pentru a fi capabili sa analizam si sa decidem asupra prezentului si mai ales a viitorului. Pacat ca nu m-am facut inteles. In fine. Sa o lasam asa. Timpul care este cel mai bun judecator imi va da cindva mie, sau poate cine stie, Dvs. dreptate. Vom trai si vom vedea.

  • Petru Clej: (21-9-2010 la 11:09)

    Domnule Ciocanea,

    Nu mi-ati raspuns la intrebare: ati citit articolul recomandat?

    Cat priveste comparatia statului romi – negri din Statele Unite, rar mi-a fost dat sa citesc o asemenea aberatie.

    Cand romii din Romania vor da presedintele tarii, numerosi parlamentari, un judecator al Curtii Supreme, demnitari alesi sau numiti la nivel statal sau federal, profesori, avocati, medici, artisti, sportivi si in general vor avea gradul de integare al negrilor din Statele Unite, atunci intr-adevar se vo bucura de un statut la care azi pot doar sa viseze.

  • Mike Klein: (22-9-2010 la 18:08)

    Domnule Kivu,
    Eu personal am o problema cu folosirea cuvantului „tigan” si mai ales felul in care ati ales titlul articolului. Fiind evreu, am fost intodeauna jignit de cuvantul „jidan” pentru ca in limba romana avea deja un sens pejorativ si era asociat cu anumite caracteristici stereotipice negative. La fel cuvantul tigan si mai ales „tiganie” este asociata la caracteristici stereotipice de furt, lipsa de igiena, lene etc. Tiganii nu sant o problema, „tigania” este o problema. Si in clipa in care un anumit fel de a fi este categorizat prin numele unei etnii ea nu mai poate fi folosita fara a provoca o jignire. Cuvantul „nigger” este folosit in Statele Unite nu numai pentru a specifica rasa cuiva dar descrie si o atitudine. Multi americani de culoare folosesc cuvantul pentru a exprima un anumit fel de viata. Expressia ‘don’t be a nigger” este folosita intre americani de culoare pentru a opri un anumit fel de comportament. Chiar daca am crescut intr-un oras unde aveam un cartier numit „tiganime” si aveam prieteni porecliti cu drag „tiganul”, in anul 2010 consider ca este un cuvant jignitor. Cuvantul „negro” in limba engleza a fost considerat multi ani foarte acceptabil dar fiind asa de apropiat de pejorativul ” nigger” se foloseste foarte rar, mai mult in contexte istorice. Veacul inainteaza si limbajul inainteaza cu el.

  • Vasile Ionescu: (23-9-2010 la 15:20)

    Mi se pare o polemica inutila, daca romii din Romania vor fi numiti „tigani”, ceilalti 10 milioane de romi dinafara Romaniei vor continua sa se numeasca romi.

    E regretabil ca dl Kivu, altminteri un intelectual serios, isi permite sa faca „marginalii” asupra etnonimului,actiunii afirmative, ANR, politici publice nationale si europene etc., fara a le documenta minimal.Non multa sed multum.

  • Rasist anti-rom laş anonim "Fapte nu Vorbe": (25-1-2011 la 03:09)

    Sa stiti ca vrem cu totii sa fie bine dar sa faca altcineva sa fie bine. Nu stiu daca observati ca intotdeauna se pleaca de la un subiect iar apoi lumea deviaza si mai ales incearca sa para mai intelingenta decat altii. Tiganii au fost si vor fi o problema extraordinara pana se va face ceva concret.Eu incerc zilnic sa ma lupt cu aceasta problema deoarece spre deosebi de altii care nu stiu decat de la informatorii auditivi sau vizuali ce fac tiganii eu am parte de destule. Tiganii astia frumosi si buni erau sa il omoare pe tatal meu cu mine de fata cu o bara de metal.L-au lovit in cap de nenumarate ori, iar eu am reusit sa scap doar cu cateva oase rupte si umflaturi de la pumnii si picioarele acestor tigani foarte draguti si buni.Toate acestea s-au intamplat pentru ca i-am prins furand.Sa nu spuneti ca nu sunt ajutati.Autoritatile locale i-au mutat dintr-o zona a orasului pe care au distruso intro zona cu toate utilitatile(casa,apa,biserica,scoala-pentru cei care nu inteleg)pe care ulterior au distruso.Nu sunt rasist si nu voi fi niciodata pentru ca sunt destui romani si nu numai care fac destule rele,’dar oare de ce acesti tigani sunt incontrolabili?’.Tatal a lucrat si inca mai lucreaza cu tigani care muncesc si platesc pentru serviciile oferite,si pe astia nu ii vezi imbracati aiurea dar nici nu au palate si masini scumpe,ci isi duc copiii la scoala sa se educe.
    Nu stiu cat de corect gramatical am reusit sa scriu dar daca e sa vrea cineva sa devieze subiectul si sa faca loc la marea sa inteligenta are tot dreptul ca orice om!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Bus Stop Charlie

Nothin’ like a fresh start- I saw a pretty girl with smooth legs an’ a bold spirit Full o’ hope...

Închide
3.135.195.249