caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Australia merge la urne pentru a alege un nou guvern

de (15-8-2010)

Electoratul australian voteaza in alegeri parlamentare, in care se infrunta Partidul Laburist, aflat la guvernare din 2007 si Partidul Liberal care a guvernat tara din 1996 pana in 2007.

Actualul prim-ministru, Julia Gillard, ajunsa la putere prin demiterea lui Kevin Rudd acum doar cateva luni, incearca legitimizarea pozitiei sale. Julia Gillard a preluat puterea ca urmare a propunerii lui Kevin Rudd de a impune taxe companiilor miniere din Australia, propunere care a atras o campanie publica din partea marilor corporatii.

Julia Gillard, nascuta in Marea Britanie si emigrata in Australia la sase ani, este prima femeie prim-ministru in Australia. Este ateista si pro-republicana. Intr-un recent discurs a afirmat ca Ausralia va deveni republica o data cu trecerea in nefiinta a reginei.

Oponentul ei este liberalul Tony Abbott, fost ministru in guvernul Howard, cel mai cunoscut pentru foarte ne-populara decizie de a liberaliza piata muncii in Australia, prin introducerea de contracte individuale. Tony Abbott s-a nascut in Marea Britanie din parinti australieni, un catoloic convins (a studiat o vreme pentru a deveni preot) si un monarhist.

Platformele politice ale celor doi candidati includ economia Australiei si problema imigratiei.
In problema ecnomica, Abbott promite sa reduca cheltuielile actualului guvern, sa plateasca datoriile si sa aduca Australia in surplus.

Julia Gillard, pe de alta parte, va continua politica actuala de cheltuieli si va impune companiilor miniere o taxa agreeata in mod reluctant de acestea.

In problema imigratiei, Abbott promite sa redeschida centrul de triere a refugiatilor din Nauru, pe cand Julia Gillard va continua politica actuala de a procesa imigrantii pe teritoriul Australiei.

Sondajele de opinie anticipeaza o victorie la limita a guvernului actual, fapt care ar legitima prima femeie prim-ministru in Australia pentru urmatorii ani.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un ghimpe în coasta lupului

In oglinda eventualelor alegeri prezidentiale a privit si neinfricosatul anti-comunist si ascunsul "unionist", Mihai Ghimpu. Aflat la Bucuresti, liderul liberalilor...

Închide
18.219.236.62