caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Avarie politică! Oferim soluţii

de (6-6-2010)
8 ecouri

Nu comentăm măsurile în sine…
Majoritatea cetățenilor României îndură, începând cu data de 1 iunie, cele mai crunte măsuri de austeritate din ultimii 20 de ani. Nu vrem să insistăm asupra acestor măsuri și nici să comentăm dacă ele sunt sau nu justificate. A curs destulă cerneală pe această temă şi este evident că măsurile vor afecta categoriile cele mai defavorizate într-o manieră în care puţine guverne de dreapta şi-au permis vreodată, în puţine ţări (deși se poate argumenta că în Grecia și Spania socialiștii la putere au impus măsuri similare).

În acest articol ne referim strict la aspectul politic al acestor măsuri, pentru că, fiind introduse de guvern, ele au în mod obligatoriu un caracter politic.

Mai mult, guvernul minoritar PD–L – UDMR condus de Emil Boc a anunțat că își asumă responsabilitatea în parlament asupra pachetului de legi prin care se introduc măsurile de austeritate, iar principalul partid de opoziție, PSD, a și anunțat introducerea nu doar a uneia, ci a două moțiuni de cenzură împotriva guvernului pe tema acestor măsuri.

Este acesta un mod de a guverna?

Chiar dacă guvernul supraviețuiește, în astfel de vremuri grele acesta nu e un mod de a guverna țara, bazându-te pe niște migranţi politici de la alte partied, ademeniți cu cine știe ce avantaje vremelnice.

Iar dacă moțiunea de cenzură este adoptată, atunci criza este la fel de mare, pentru că, așa cum scria săptămâna trecută în revista ACUM senatorul PNL Raymond Luca, s-ar profila o coaliție de schimb PSD – PNL – UDMR, adică alianța ad-hoc care a eșuat în tentativa de a-l alege președinte al României în decembrie 2009 pe liderul de atunci al PSD Mircea Geoană.

O astfel de alianță ar fi dezastruoasă, deoarece ar fi condusă de partidul care, în opinia noastră ar trebui să petreacă mulți ani în purgatoriul opoziției și care acum în mod oportunist recurge la o atitudine populist-stângistă, după ani de zile de populism-stângism şi reforme întârziate care se află în realitate la rădăcina situaţiei curente.

Guvern de coaliție PD–L – PNL – UDMR…

În aceste condiții revenim la apelul pe care l-am făcut în decembrie 2008, imediat după aflarea rezultatului alegerilor parlamentare, acela al formării unei coaliții PD–L – PNL – UDMR, care ar avea o majoritate solidă, absolut necesară introducerii măsurilor de austeritate. O astfel de coaliție prezintă – chiar și în formă embrionară – aparența unei coerențe ideologice, dacă se poate vorbi de așa ceva în România.

Liderii PD–L și PNL trebuie să abandoneze atitudinea jalnică, inițiată de președintele Traian Băsescu, de luptă politică neprincipială și legată doar de fuga după posturi și avantaje. Președintele Băsescu trebuie să abandoneze postura de președinte jucător, ales cu 50,3%, și să devină un șef de stat imparțial, în ceea ce i-a mai rămas din ultimul său mandat constituțional.

Guvernul ar trebui să fie condus de Emil Boc, care este totuși liderul nominal al PD– L, flancat de doi vicepremieri, Crin Antonescu – liderul PNL și Bela Marko – liderul UDMR. Cei trei vor trebui însă să promită că se vor retrage de la conducerea partidelor lor înaintea viitoarelor alegeri parlamentare, fie că vor fi la termen în 2010, fie mai devreme.
Toți trei s-au uzat, ca să nu spunem compromis în anii din urmă și trebuie să lase locul unor politicieni mai tineri cu privirea ațintită spre viitor, nu spre trecut.

… sau alegeri anticipate!

Alternativ, dacă micimea și ranchiunele politicienilor celor trei partide nu permit formarea unei astfel de coaliții, atunci sugerăm dizolvarea parlamentului și organizarea unor alegeri anticipate. Parlamentul ales în noiembrie 2008 are o legitimiatate îndoielnică, dată fiind guvernarea catastrofală PD–L – PSD din 2008 – 2009 și situația politică haotică de după realegerea în decembrie 2009 în funcția de președinte a lui Traian Băsescu. Doar formula PD–L – PNL – UDMR, bazată chiar pe aritmetica parlamentară viciată din ziua de azi poate prezenta un dram de legitimitate.

Altfel, doar un nou parlament poate însemna un nou început. Problema e că România e într-o criză economică profundă și incertitudinea politică generată de alegeri anticipate poate adânci criza. Dar oricum, situația actuală e una intolerabilă și politicienii români trebuie să înțeleagă că nu mai au dreptul să se joace de-a politica și să-și asume responsabilitățile.

Pe ce bază?

Veți spune, cine sunteți voi, Ștefan Maier și Petru Clej, să dați sfaturi de acolo din diasporă politicienilor din România? Iar noi vom răspunde că trăim în țări cu o lungă tradiție democratică și nu facem decât să propunem soluții de bun simț, care se aplică în astfel de țări – vezi formarea recentă a guvernului de coaliţie Conservator – Liberal Democrat în Marea Britanie. Și de fapt nu facem decât să reluăm o propunere pe care am mai făcut-o acum un an și jumătate, propunere care, dacă ar fi fost acceptată și tratată cu seriozitate, ar fi avut mari șanse să ducă la evitarea măcar parțială a haosului economic și politic din România de azi dar mai ales din cea de mâine…

Veţi spune, de când credeţi că se pot aplica soluţii de bun simţ (adică bazate pe compromisuri susţinute de o majoritate politică substanţială şi nu de una “trasă de păr”, artificială) în România? Vă vom invita să puneţi această întrebare chiar politicienilor de la care, probabil, şi dumneavoastră aşteptaţi o trezire şi o punere a intereselor ţării, în fine, înaintea celor personale. Nu de alta, dar prin reducerea salariilor şi a pensiilor, veţi cumpăra mai puţin din buticurile lor şi se vor găsi şi ei, cât de curând, în stare de faliment.

Petru Clej, Stefan N. Maier

Ecouri

  • George Gross: (8-6-2010 la 03:26)

    Reducerea salariilor, a indemizatiei de somaj, alocatiile de copii, reducerea pensiilor, masuri care nu duc la relansare economica, din potriva mpovareaza vizteria.
    Relansare economica inseamna creditare de lucrari in infrastructura, si slava Domnului in Romania infrastructura e la pamint.
    Trebue refacut tot sistemul feroviar, drumurile, podurile, infrastructura urbana, hotelurile, etc.
    Turismul si SPA-ul trebue revitalizate
    Cu alte cuvinte sunt multe lucruri care sa redreseze situatia economica.
    Ceea ce trebue redus este noua Nomenclatura

  • Petru Clej: (8-6-2010 la 04:23)

    George, vrei te rog să explici cu exemple concrete, cu cifre, cum se poate realiza ce propui tu?

  • Stefan N. Maier: (11-6-2010 la 00:49)

    Nu cred ca George poate da o soluţie, dar el spune totuşi ca ar trebui redusă noua Nomenclatură. Eu m-aş mulţumi daca George ar spune ce înţelege prin noua Nomenclatură şi de ce o numeşte astfel.

  • Magda Visan: (12-6-2010 la 14:46)

    Da, si eu cred ca alegerle anticipate reprezinta unica solutie rezonabila de a iesire din actuala situatie. PD-L-ul e oricum prea compromis politic acum pentru a mai dicta termenii unei noi coalitii, asa ca intoarcerea la popor, vorba d-lui presedinte, e alternativa. Intrebarea e cum se poate ajunge la alegeri anticipate altfel decat prin votarea motiunii de cenzura si respingerea de catre parlament a tuturor variantelor de guvern pe care va mai avea dreptul sa le propuna presedintele? Dar dva, domnilor Clej si Maier, chiar vedeti in pedelisti niste kamikaze, gata de sacrificiul renuntarii la accesul la resurse, dupa ce abia si-au recastigat acest acces, cu mare cheltuiala si efort, in 2008? Tocmai acum, cand PDL a reusit sa depaseasca in coruptie, clientelism si nepotism tot ce a insemnat guvernare postdeceMbrista in Romania? (Din pacate, aceasta nu e doar impresia mea, ce perceptia a peste 80 la suta dintre romani asuprae principalului partid de guvernamnt, inclusiv a d-nai Monica Macovei, o voce avizata, din interiorul partidului).

  • Petru Clej: (12-6-2010 la 14:57)

    Doamnă Magda Vișan,

    Răspunsul la întrebarea dumneavoastră cu privire la alegeri anticipate se găsește în Constituția României:

    ARTICOLUL 89
    (1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

  • Magda Visan: (12-6-2010 la 16:02)

    Va multumesc, d-le Clej, pentru raspuns. Cu alte cuvinte, asta am spus si eu. Pentru a avea alegeri anticipate, ar trebuie ca guvernu Boc sa cada in parlament, ca presedintele sa numeasca in doua randuri cate un nou premier (desigur, dupa consultari, whatever or fi ele in acceptiunea politicienilor nostri). Pentru ca toti acesti pasi constitutionali sa poata fi facuti, actuala majoritate parlamentara ar trebui sa voteze de fiecare data, cu fiecare pas, alaturi de actuala opozitie parlamentara. Dvs. personal intrezariti o asemenea posibilitate?

  • Petru Clej: (16-6-2010 la 15:17)

    Moțiunea de cenzură a eșuat, lipsindu-i doar opt voturi. Așa cum am spus, acesta nu e un mod de a guverna țara. Rămâne propunerea noastră de guvern PD-L – PNL – UDMR.

  • liviu badea (Cetateanul din STOmer)-inginer: (21-11-2010 la 10:54)

    Aveti, din pacate, perfecta dreptate, dle Clej. Pe de alta parte, nu ii vad pe politicienii nostri alegand oricare din variantele propuse de dvs; sunt cu totii, ca sa va citez, oameni „prea marunti”, in sensul de meschini, pentru asa ceva. V-o spune unul care traieste in RO si care a consumat si mai consuma inca tone si tone de articole si t-show-uri tv. Cred ca asta incerca sa spuna si dna Visan. Din pacate, inca, la 20 de ani de la revolutie, ne conduc cei mai meschini si mai ticalosi dintre noi. Si asta, intr-adevar este vina noastra, si nu a altcuiva. Doamne ajuta, ca altceva mai pozitiv de atat nu mai stiu sa spun.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ce mai spun nou sondajele despre protestele din aprilie 2009?!

Barometrul de Opinie Publică a scos la suprafaţă o serie de lucru nerezolvate până acum de guvernarea liberal-democrată. Nedumerire trezesc...

Închide
13.58.252.8