caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Marja de eroare



 

Grecia – Bolnavul Europei, la propriu și la figurat

de (2-6-2010)

O stire scrisa cu litere mici in articolele ziarelor anunta decizia unei firme producatoare de medicamente sa plece din Grecia. Cauza este modificarea modului de plata a medicamenteleor impus de guvern. Aceasta masura produce scaderea cu 25% a preturilor la o larga gama de medicamente. Cazul este reprezentativ intrucit respectiva companie produce medicamente pentru diabetici care sunt foarte bine tolerate de numarul mare de pacienti din Grecia.

Unul dintre acestia a facut apel la guvern sa-si revizuiasca masura de scadere a pretului la medicamente intrucit majoritatea acestor medicamente sunt unice si nu pot fi schimbate neexistind alternative.

El a declarat „medicamentele sunt un element a vietii noastre care ne determina ziua urmatoare deci ne conditioneaza raminerea in viata, aceste medicamente nu sunt optiuni si nu exista alternativa”. Cum majoritatea spitalelor, a caselor de asigurari sociale si pensii datoreaza sume mari atiti farmaciilor cit si distribuitorilor de medicamente s-a ajuns la o blocare a pietei intrucit ultimii au decis sa nu mai continue aprovizionarea cu medicamente si consumabile a datornicilor. Grecia este tara cu o strucutra de populatie imbatrinita si in majoritate bolnava si dependenta de medicamente din care multe rar folosite si de accea foarte scumpe este in fata imposibilitatii de a trata pe bolnavi.

Este interesanta incidenta bolilor foarte rare dar care sunt foarte multe la numar astfel incit 10% din populatie este atinsa de o boala rara si foarte scum sa fie tratata. Guvernul a incercat micsorarea cheltuielilor din domeniu sanatatii asa cum s-a decis prin memeorandul incheiat cu cu FMI si tari europeene din zona euro ca o preconditie la acordarea unor transe de imprumuturi pentru a se evita intrarea in imposibilitate de plata a Greciei.

In fapt guvernul este pus in fata gospodaririi unui numar mare de cheltuieli din toate domeniile si de aceea este aproape imposibil sa intre in detaliile fiecarei reduceri si a preveni consecinte. In acest domeniu concureaza mai multe ministere, precum cel al dezvoltarii care se ocupa si de partea de concurenta cit si ministerele economiei si cel al sanatatii. Coordonarea intre atitea factori este dificil sa se realizeze.

In aceste conditii si alte companii examineaza posibiltiatea reducerii activitatii de distributie de medicamente in Grecia. Ca imediata masura companiile farmaceutice au retras de pe piata multe produse noi mai scumpe decit cele anterioare pe care le-au reintrodus cu preturi accesibile. Acele produse invechite in special din cauza expirarii unor licente dar fi performatei scazute cit si unor dezavantaje asupra pacientilor. Acesta este numai un pas intermediar de scurta durata dar in continuare se prevede o reducere a activitatii firmelor bio-farmaceutice care poate ajunge la retragerea de pe piata locala. S-ar putea interpreta in diferite feluri pozitia guvernului si a firmelor daca uitam factorii pragmatici care trebuie luati in consideratie pentru ca sa se gaseasca o solutie.

In fapt nu trebuie sa ne asteptam la solutii miraculoase de la nimeni. Situatia este grava si fara suport economic nu se poate rezolva.

Imi voi asuma riscul sa calific ca nerealista masura guvernului si mai ales luata in pripa intrucit nesocoteste elementul natural al pietii si considera ca firmele ar fi obligate sa lucreze in pierdere numai ca guvernul sa-si poate implementa planul. Cum piata din Grecia este foarte mica in comparatie cu cea din Europa, companiile farmaceutice nu vor fi afectate de eventual reducere a vinzarilor in Grecia si prin urmare vor trebui tinute pe piata de conditii realiste de interes. Grecia este nevoita sa faca rost de bani cit mai repede.

Problema medicamentelor este numai una din multimplele probleme scadente in fiecare zi. Desi stire aparent minora retragerea unei firme de pe piata farmaceutica din Grecia este mult mai semnificativa. Ea reprezinta in fapt o forma de faliment a tarii prin imposibilitatea de efectuare a unor plati. In fapt statul grec a intrat in faliment.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Câștigătorii Premiilor Niram Art 2010, Madrid

Sâmbătă, 29 mai 2010, a avut loc la Madrid, Gala de Decernare a Premiilor Niram Art, oferite de Revista și...

Închide
18.97.9.174