caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TELEGRAMA



 

Câștigătorii Premiilor Niram Art 2010, Madrid

de (1-6-2010)
2 ecouri

Sâmbătă, 29 mai 2010, a avut loc la Madrid, Gala de Decernare a Premiilor Niram Art, oferite de Revista și Editura Niram Art, cu participarea Universității Complutense din Madrid și a Centrului Cultural al Armatei Spaniole.

Discursul de deschidere a fost oferit de vice-decanul Facultății de Știinte ale Informației (Jurnalism) de la Universitatea Complutense din Madrid, José Antonio Jiménez de las Heras.

Varujan Vosganian, dublu laureat al Premiilor Niram Art

Scriitorul Varujan Vosganian a fost desemnat câștigător al Premiilor Niram Art, atât la secțiunea Poezie cât și Proză.

Vosganian a ridicat Marele Premiu Niram Art pentru Poezie – Trofeul Tristan Tzara și Marele Premiu pentru Proză – Trofeul Mihail Sebastian pentru romanul „Cartea Șoaptelor” (Ed. Polirom, 2009). Publicului prezent, în majoritate spaniol, i-a fost prezentată „Cartea Șoaptelor” prin proiecția unui videoclip cu recitarea în limba spaniolă a mai multor fragmente din roman, eveniment care a avut loc în cursul lunii mai, în Espacio Niram.

Premiul Niram Art pentru Poezie Trofeul RefleXos a fost decernat poetului roman Dan Herciu, alături de care a mai fost premiat și un poet spaniol. Premiile pentru Poezie au fost decernate în colaborare cu Cercul Poetic Reflecții din Madrid.

Arta românească a fost de asemenea recompensată la Madrid

Trofeul Constantin Brâncuși a fost ridicat de sculptorul român Eugen Petri. La Secțiunea Fotografie, câștigătorii desemnați au fost fotograful spaniol Miedho iar la debutanți fotografa israeliancă de origine română Natalie Schor – cunoscută și cititorilor ACUM.

Marele Premiu Niram Art de Pictură pentru întreaga carieră și Trofeul Victor Brauner a revenit artistei plastice românce Medi Weschler Dinu, în vârstă de 102 ani, care a trimis organizatorilor un mesaj video din București, exprimându-și emoția la aflarea veștii. Un lucru demn de menționat este faptul că Medi Weschler Dinu i-a cunoscut personal pe aproape toți artiștii și scriitorii români ale căror nume au fost date, în semn de omagiu, Trofeelor: Victor Brauner, Eugène Ionesco, Tristan Tzara, Corneliu Baba.

Cel de al doilea Mare Premiu pentru Pictură și Trofeul Corneliu Baba a revenit artistului plastic armean Onik Sahakian, cel mai apropiat prieten aflat în viață al lui Salvador Dali. Sosit din New York pentru această ocazie, Onik Sahakian și-a exprimat bucuria de a ridica un Premiu în țara picturii, Spania.

Tot la Secțiunea Pictură au mai fost premiați și 2 pictori spanioli.

Galeristul spaniol Antonio Calderon de Jesus a fost recompensat cu Trofeul Ambroise Vollard pentru Video-Proiectul “Galeria ArteJescal prezinta arta românească”, ce reunește artiști din mai multe zone ale României iar la secțiunea Teatru, Lorenzo Mijares, fondatorul Teatrului de Hemoficțiune din Barcelona a primit Trofeul Eugène Ionesco.

Pentru fiecare premiant în parte, s-a difuzat câte o proiecție video cu cele mai reprezentative opere, scurte interviuri și fragmente critice pentru familiarizarea publicului cu artiștii laureați.

Premiul Editurii Niram Art – 6000 de euro pentru romanul “Mihai și Veronica”

Pe lângă Premiile și Trofeele oferite de revistă, Editura Niram Art a oferit un premiu în valoare de 6000 de Euro scriitorului spaniol Héctor Martínez Sanz, pentru romanul “Mihai și Veronica”, desemnat câștigător al Concursului de Literatură “Eminescu văzut de spanioli”. La acest concurs, au participat mai multi autori spanioli care au scris romane despre Mihai Eminescu. Directorul Editorii Niram Art, colonelul Miguel Angel Galan Segovia a fost cel care a înmânat cec-ul autorului.

Romanul “Mihai și Veronica” a fost de asemenea recompensat cu Trofeul Niram Art, urmând și publicarea editorială, în cursul acestui an. Din juriul Concursului de Literatură au facut parte: Horia Barna (dir. ICR Madrid – la acea dată – și Editor al Editurii Niram Art), Fabianni Belemuski (dir. Revista Niram Art), Eva Defeses (jurnalistă, Defeses Fine Arts PR Agency), Thomas Abraham (asistent editorial Niram Art) și Rubén Darío (artist plastic, proprietarul Revistei Niram Art).

Editura Niram Art: dublă lansare de carte românească

Primele cărți semnate de autori români și apărute în limba spaniolă ale Editurii Niram Art, au fost lansate în cadrul Galei de Premiere: volumul de poezie „Instantanee în patru fire” de Ariadna Petri și volumul de proză scurtă „Jurnalul Capitanului Nwo Sékke și alte povestiri” de Fabianni Belemuski. Editura Niram Art, recent înființată de artistul plastic Romeo Niram, a debutat în luna aprilie 2010, cu volumul de eseuri “Pentagonul”, despre 5 mari personalități românești, semnat de filosoful Hector Martinez Sanz.

La sfârșitul evenimentului a avut loc recitalul de pian al muzicianului român Alexandru Belemuski.

Trofeele Niram Art sunt piese artistice create de artistul plastic român Bogdan Ater, fiind și personalizate, fiecare purtând chipul personalității omagiate: Victor Brauner, Tristan Tzara, Corneliu Baba, Mihail Sebastian, Constantin Brâncuși, Ambroise Vollard.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența a 300 de invitați, la Cazinoul Militar al Centrului Cultural al Armatei din Madrid. Printre cei prezenți s-au numărat ambasadorul României în Spania Maria Ligor, Cesar Antonio Molina, fostul ministru al Culturii – Spania, profesori de la Universitatea Complutense, artiști plastici, ziariști români și spanioli.

Mai multe Info:

Fotografii de rezolutie mare: http://defesesfinearts.com/2010/05/premiados-niram-art-2010/

Website Revista Niram Art: www.niramart.espacioniram.com

Website Premiile Niram Art: www.niramartawards.espacioniram.com

www.defesesfinearts.com

Ecouri

  • Marina Nicolaev: (7-6-2010 la 16:42)

    Un mesaj inedit, emotionant, din partea artistei Medi Weschler Dinu, a fost transmis cu acest prilej participantilor galei.

  • Andreea Malos: (12-6-2010 la 14:55)

    Frumos gentul doamnei Marina Nicolaev. Emotionanta filmare. Nu auzisem de artista Medi Weschler Dinu si tare am fost incantata sa aflu atatea detali despre domnia sa. Ce frumos poate fi un asemenea gest cand o comunitate de intelectuali apreciaza o asemenea persoana. Intelpciunea inseamna sa faci toate la timpul lor potrivit.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cine se joacă cu clima?

Cineva, acolo sus, se joacă, cu clima? Într-o parte ne pîrjoleşte, în alta ne inundă, iar unde nu-i foc sau...

Închide
3.144.113.197