caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Solidaritatea maghiară – genericul Congresului UDMR

de (26-4-2009)

Congresul al IX-lea al UDMR, organizat în 25 aprilie la Cluj, a reunit cele mai sonore nume ale vieţii politice din România: preşedintele Traian Băsescu, premierul Emil Boc, preşedintele Partidului Naţional Liberal Crin Antonescu, preşedinta, nou aleasă, a Partidului Socialist Ungar Ildikó Lendvai şi preşedinta Forumului Democrat Ungar Ibolya Dávid. Nici PSD şi nici FIDESZ, principalul partid de opoziţie din Ungaria, nu au fost reprezentate la nivel de preşedinte. Deşi nu au avut loc alegeri şi congresul părea fără miză, preşedintele Béla Markó l-a considerat important pentru clarificarea situaţiei UDMR, aflată actualmente în opoziţie.

În cuvântarea rostită la congres preşedintele Băsescu a spus, printre altele: „Mulţumesc UDMR pentru echilibrul adus în politică. Fără UDMR în Parlament, puteam greşi de multe ori in politica. Afirm aici, la Congresul UDMR, că sunt un susţinător fără rezerve al unui proces rapid de descentralizare”.

Către finalul discursului preşedintele a menţionat, totuşi, că: „Procesul descentralizării poate fi afectat de abordări extreme, abordări care vizează elemente ce nu figurează în Constituţia României.”

Dacă discursul preşedintelui Băsescu a fost primit cu moderaţie de delegaţii prezenţi în sală, în schimb Crin Antonescu, preşedintele PNL, a stârnit ropote de aplauze atunci când a spus: „Adesea şi eu m-am simţit şi mă simt minoritar în România şi mă tem că foarte mulţi oameni au senzaţia şi în aceste zile ca şi altă dată că încercând să fie decenţi, încercând să spună lucruri de bun simţ, să preţuiască şi competenţa şi onoarea, sunt în minoritate. Adevărul pare în minoritate uneori în România, dreptatea e cam stingheră, libertatea a început să se uite prudentă peste umăr. Din aceste motive ai uneori senzaţia că modelele oficiale ţin de cu totul altceva decât aceste valori care nu mai par a fi de actualitate şi te simţi minoritar”.

Din mesajul liderilor partidelor din Ungaria a reieşit că UDMR este apreciată pentru că a găsit calea spre solidaritatea maghiară şi nu a importat dezbinarea caracteristică vieţii politice actuale din Ungaria.
În mesajul adresat congresului László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), a apreciat soluţia „solidarităţii maghiare” (concretizată în alcătuirea listei comune pentru alegerile europarlamentare) exprimându-şi speranţa într-o colaborare şi mai bună după ce maghiarii ardeleni vor fi obţinut patru locuri în Parlamentul Europei.
Congresul UDMR a adoptat proiectele listelor de modificare a statului, printre modificări figurând şi aceea ca reprezentanţii CNMT să poată candida pe listele UDMR, şi a programului uniunii care vizează economia, educaţia, biserica, sănătatea şi administraţia teritorială (cu accent pe descentralizare şi dezvoltare microregională, regională şi transfrontalieră a zonelor locuite de maghiari precum şi extinderea utilizării limbii materne în administraţia locală. De asemenea s-a adoptat şi documentul „Uniunea noastră, Europa noastră” şi au fost prezentaţi oficial candidaţii pentru alegerile europarlamentare. Pe primul loc al „Listei solidarităţii maghiare” pentru Parlamentul Europei, se află László Tőkés, preşedintele CNMT, urmat de Iuliu Winkler, actual europarlamentar al UDMR.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Vizita lui Topolanek în RM şi dedesubturile ei politice

Misiunea diplomatică a Preşedintelui UE, prim-ministrului ceh Mirek Topolanek la Chişinău reiterează câteva elemente centrale pe care UE le păstrează...

Închide
3.143.235.104