caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

BBC închide redacţia în limba română

de (25-6-2008)

Serviciul de presă al BBC World Service a emis următorul comunicat:

BBC World Service a decis să închidă redacţia sa în limba română. Se aşteaptă ca Radio BBC România, care în present transmite aproape 4 ore pe zi şi realizează o pagină de internet proprie, să-şi înceteze emisia la 1 august 2008, după 68 de ani de activitate neîntreruptă.

Redacţia în limba română este ultima din BBC WS într-o limbă alta decât limba engleză, care mai transmite în prezent într-o ţară membră a Uniunii Europene.

Decizia survine în urma unei reevaluări a structurii BBC WS din perspectiva bugetului instituţiei, stabilit în acord cu guvernul britanic în octombrie 2007, pentru anii 2008-2011. Este singura închidere prevăzută în acest interval bugetar.

Decizia a fost aprobată de consiliul de administraţie al BBC şi de ministerul de Externe britanic şi a fost luată în urma unei analize a situaţiei audienţei, a schimbărilor de pe piaţa media şi a scăderii impactului BBC în România.

Schimbările vor fi făcute în contextul presiunilor financiare cu care se confruntă BBC WS. Bugetul aprobat prevede resurse suplimentare pentru proiecte noi precum o televiziune în limba arabă şi una în limba persană, dar impune economisirea strictă a circa 3 la sută din fondurile cu care se acoperă cheltuielile curente. În ultimul deceniu, BBC WS a economisit în medie 2.7 la sută din bugetul anual, adică, în total, 46 milioane de lire sterline.

Competiţia pe piaţa radio şi mass-media în general s-a intensificat mai ales după intrarea României în Uniunea Europeană. În plus, o serie de fuziuni şi achiziţii pe piaţa radio au determinat mai multe reţele să renunţe la preluarea emisiunilor BBC. Parteneriatele de acest fel sunt foarte importante într-o ţară unde audienţa pe unde scurte este nesemnificativă. Aceste schimbări au dus la scăderea audienţei BBC (în present, sub 3 la sută din piaţa radio), fenomen care nu a putut fi combătut prin lansarea câtorva frecvenţe FM proprii.

Difuzarea de programe în limba română destinate Republicii Moldova va înceta, de asemenea, deoarece biroul de la Chişinău nu poate funcţiona fără infrastructura întregii redacţii în limba română.

Cele 4 frecvenţe FM ale BBC din România şi cea din Republica Moldova, care în prezent difuzează şi programe în limba română, vor continua să transmită exclusiv programe în limba engleză în România şi în engleză, rusă şi ucraineană în Republica Moldova, în măsura în care autorităţile media o vor permite. Publicul din ambele ţări va continua să beneficieze de programe BBC Global News în limba engleză, cum ar fi radio BBC WS, televiziunea BBC World News şi de pagina de internet bbc.com/news.

Închiderea redacţiei BBC WS în limba română afectează 46 de angajaţi (30 la Bucureşti, 4 la Chişinău şi 12 la Londra) şi va duce la o economie de 1,3 milioane de lire sterline.

Iată și mesajul directorului redacției române a BBC, Răzvan Scorțea:

La începutul anilor ’90, mă aflam într-o excursie de promovare a programelor noastre în ţară. Călătoream împreună cu mai mulţi colegi într-un autobuz londonez roşu, cu etaj.

Oriunde ne opream se formau cozi şi lumea abia aştepta să ne vorbească. Unii erau pur şi simplu curioşi, alţii parcă trăiau o mult aşteptată regăsire de familie. Într-o zi, am ajuns cu întârziere într-un oraş şi m-am dus să le cer scuze celor care aşteptau.

„Nu-i nimic, a spus un domn mai în vârstă. Aştept de 40 de ani să vă văd. Ce mai contează câteva minute în plus ?”

De-a lungul timpului, BBC în limba română a însemnat enorm pentru cei care ne ascultau. Redacţia luase fiinţă în perioada premergătoare celui de al doilea război mondial cu scopul iniţial de a informa o naţiune prinsă în jocul necruţător al istoriei. Pedepsele pentru cei care “ascultau Londra” aveau să devină drastice zeci de ani de atunci încolo.

În perioada comunistă, BBC s-a aflat printre puţinele voci independente care difuzau ştiri pentru românii sufocaţi de propaganda comunistă. Unii dintre marii exilaţi ai comunismului au vorbit de la microfonul BBC. Prin simpla sa existenţă, BBC în limba română le reamintea ascultătorilor că ceea ce trăiau trebuia să aibă un sfârşit şi le reda speranţa demult pierdută.

Când Ceauşescu a fost îndepărtat de la putere, redacţia în limba română a reacţionat imediat trimiţând reporteri la Bucureşti. Entuziasmul popular din decembrie 1989 s-a stins curând şi începutul anilor ’90 avea să fie marcat de confuzie, tensiuni şi dezamăgiri. Reporterii noştri s-au aflat pe teren la venirea minerilor care aveau misiunea să intimideze opoziţia.

Am scris şi am vorbit cu toţii, de la microfonul BBC, despre prăbuşirea fostei industrii comuniste, despre controversele şi greutăţile privatizărilor, despre corupţie şi felul în care foşti nomenclaturişti au devenit oameni importanţi în realităţile complicate, politice şi economice, ale tranziţiei, cu sprijinul prietenilor lor foşti angajaţi ai Securităţii. Poate că despre aceste subiecte am mai fi avut multe de spus…

Când data aderării României la Uniunea Europeană s-a apropiat, am încercat să evităm căile bătute şi clişeele despre instituţiile europene, explicându-le ascultătorilor avantajele şi dificultăţile aderării, cât şi impactul acestei decizii politice asupra vieţii de fiecare zi.

BBC în limba română nu a fost doar o sursă de ştiri, ci şi o pepinieră de talente şi o şcoală a profesionalismului journalistic. Mulţi dintre cei care au lucrat vreodată la BBC în limba română au păstrat totdeauna, indiferent de angajamentele lor ulterioare, multe “reflexe” de seriozitate şi corectitudine învăţate la BBC.

Privind acum în urmă, la tot ce a realizat redacţia în limba română în cei 68 de ani de existenţă, ştiu că ascultătorii noştri vor fi dezamăgiţi că încetăm să mai fim alături de ei. Valorile profesionale şi cetăţeneşti pe care le-am apărat vor rămâne însă mult timp după închiderea secţiei române.

Ecouri

  • Lucian-Zeev Herscovici: (25-6-2008 la 00:00)

    Ecoul pe care il „aud” si il transmit este dublu, ca intr-un volum de poezii de George Toparceanu: „Migdale amare”.

    Pe de o parte, este bine ca mass-media din Romania poate si se straduieste sa fie obiectiva, asa cum se potriveste unei mass-media dintr-o tara democrata.

    Pe de alta parte, pacat de inchiderea unui post de radio cu o istorie de 69 de ani. Este adevarat ca economiile sunt necesare, ca problemele grave ale lumii sunt in alte regiuni ale globului, cu vorbitori in alte limbi, de data aceasta limbi asiatice.

    Probabil ca istoria se repeta sau se desfasoara intr-o forma asemanatoare in diferite parti ale lumii in perioade diferite.

    Desi nimic nu poate fi bazat pe trecut, totusi el nu poate fi uitat.

    Scriu din Ierusalim, orasul din care s-a transmis in limba romana de catre BBC in timpul celui de al doilea razboi mondial. BBC sau „Radio Londra” a fost o raza de lumina pentru toti vorbitorii de limba romana dealungul anilor.

    Uneori, oameni isi riscau libertatea pentru a asculta acest post de radio. Poate ca sunt nostalgic, dar prefer sa citez o povestire pe care am auzit-o acasa, de la parinti, cand eram copil (eu m-am nascut „dupa”). In timpul celui de al doilea razboi mondial, oamenii voiau sa afle adevarul…si deschideau radioul (daca puteau) pentru a asculta Radio Londra.

    Printre ascultatori era si un tigan, lautar, om simplu dar de bun simt. Tocmai cand au venit politistii sa-l caute, el asculta Radio Londra.

    Plutonierul a intrat in casa, tiganul ascultator a simtit, dar era atat de patruns de emisiunea transmisa, ca nu a apucat si nici nu a vrut sa inchida radioul.

    A luat vioara pe care o avea si a inceput sa cante. Plutonierul a strigat la el: „Ce faci aici mai tigane? Te-am prins in sfarsit!”.

    La care tiganul a raspuns (radioul era deschis si continua sa transmita stirile de la BBC): „Sa traiti, dom’ plutonier, bruiez Radio Londra!”. Tragic, dar o realitate…

    Multe urari bune de succes in viitor,
    Lucian-Zeev Herscovici

  • Stefan Caliga: (25-6-2008 la 00:00)

    B.B.C…. ne vei lipsi.

    Oricum… trebuie sa multumim tuturor acelora care au facut posibila informarea corecta, lucida si britanica (in materie de jurnalism) a romanilor in vremuri de restriste, nevoi, cutremure… dar si in momente de fericita aducere aminte.

  • Mihai Platon: (25-6-2008 la 00:00)

    Inchiderea BBC Romanian priveaza cetatenii romani de etalonul in comunicare mass-media.

    De acum, drumul catre manipulare prin stiri este mult mai larg deschis pe canalele mediatice interne ale Romaniei.

    In opinia mea, serviciul BBC Romanian a servit foarte bine Romania ultimelor decenii si este inchis mult inainte de instalarea democratiei in aceasta tara.

  • Munteanu Mircea: (25-6-2008 la 00:00)

    Era, inca, necesar. Pacat!

  • Anonim: (25-6-2008 la 00:00)

    Cred ca acesta decizie, dincolo de aspectele sale financiare si a celor politice, demonstreaza cum nu se poate mai clar ca mass-media romaneasca a preluat total si probabil pe termen lung modul facil/american de realizare, selectare si prezentare a stirilor.

    Senzationalul va continua sa domine mass-media romanesca in toate ipostazele ei, din pacate. BBC nu-si mai gaseste locul pe aceste lungimi de unde. Dureros…

    N.R. V-aș ruga să nu mai postați ecourile anonim.

  • Nelutiu: (25-6-2008 la 00:00)

    Cu parere de rau acest post de radio BBC impreuna cu Europa Libera , Vocea Americii, Vocea Germaniei si altele , au fost singurele surse de informare obiective din Romania comunista si au reusit in mare masura incurajarea populatiei sub teroarea comunista.

    Unele posturi difuzau duminica dupa amiaza pentru iubitorii muzicii usoare internationale interzise in tara noastra ,mult ascultatele hituri , clasamentul in domeniu etc.

    Ar fi fost bine sa mai emita BBC-ul macar pentru o perioada , chiar daca posturile TV ,presa scrisa si virtuala detin monopol in domeniu stirilor.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Justiția americană dă o lovitură ‘sistemului Guantanamo’

O curte federală de la Washington a decis că un deținut musulman din China de la baza americană de la...

Închide
3.142.43.244