caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Franta: Rezultatele referendumului

de (30-5-2005)

La 18 iunie 2004, la Bruxelles, Consiliul European a adoptat textul final al Tratatului Constitutiei europene. Acesta a fost semnat in cadru oficial la Roma, la 29 octombrie 2004, de catre reprezentantii guvernelor celor 25 de state membre si ai celor 3 state in curs de aderare.

Tratatul instituind o Constitutie pentru Europa urmeaza va fi ratificat prin vot parlamentar sau referendum national pe parcursul unei perioade de 2 ani de la semnare. Constitutia va intra in vigoare la 1 noiembrie 2006, numai daca aceasta va fi aprobata de catre toate statele membre ale UE.

Dar, se pare ca Europa nu este pregatita sa devina un stat federal unic. Eforturile depuse in ani grei de dezbateri si de lucru pe marginea unei constitutii europene sunt naruite datorita intereselor politice si economice divergente ale statelor membre si problemelor ridicate de sistemul de intrare in vigoare a tratatului.

Dupa noua ratificari, Franta – tara fondatoare si sustinatoare acerba a evolutiei UE, a votat in cadrul referendum-ului din 29 mai impotriva tratatului constitutional pe care tocmai ea l-a inventat. Acest rezultat deschide o criza politica serioasa ce va incetini constructia europeana si va face ca Franta sa se indrepte spre un cataclism politic.
Cu toate ca atat presedintele francez Jacques Chirac, cat si opozitia socialista au sustinut referendum-ul in favoarea Constitutiei europene, rezultatul a fost fara sorti de izbanda. Situatia tensionata dintre Bruxelles si Paris, precum si presiunile crestin-democratilor de la Berlin vor duce la izolarea Frantei de restul Europei pana la renegocierea tratatului.

“Non”-ul referendum-ului francez, urmat de un rezultat similar la 1 iunie in Olanda, precum si rezultatele preconizate a fi negative in Marea Britanie si Polonia reprezenta nu numai sfarsitul Constitutiei europene, dar si stagnarea politica si economica a intregii UE.

Desi rezultatul referendum-ului francez impiedica intrarea in vigoare a Constitutiei la termenul mentionat in cuprinsul acesteia, suspendarea referendum-urilor ulterioare nu ar rezolva criza in care UE tocmai se pregateste sa intre. O solutie se asteapta a fi gasita in cadrul apropiatului summit din iunie. In plus, redeschiderea negocierii Constitutiei nu ar fi de dorit in conditiile in care s-a ajuns la textul actual in urma a mai bine de 2 ani de negociere.

Drept solutie, Centrul pentru studii politice europene din Bruxelles sugereaza intrarea in vigoare partiala a Constitutiei in conditiile in care aceasta a fost acceptata de toate statele membre. Astfel, se considera ca reprezentarea externa a UE poate fi mult mai eficienta prin numirea unui ministru unic pentru afacerile externe.

Prin urmare UE nu este pregatita pentru a deveni o uniune politica deocamdata. Ea va continua sa functioneze in baza Tratatului de la Nisa, desi aceasta situatie este extrem de dificila in conditiile numarului tot mai mare de memberi.

“Nu”-ul referendum-ului francez va afecta si situatia Romaniei in mod direct. La 25 mai a.c., reprezentantul crestin-democratilor germani in Parlamentul European, Peter Hintze, afirma: “Our position is clear: inclusion of Bulgaria and Romania must be put off if the French vote NO”. Aceasta afirmatie aduce obligatii in plus celor doua state, urmand ca obligatiile de aderare asumate sa fie indeplinite in mod riguros.

Lipsite de sprijinul Frantei, cele doua state sunt insa sustinute de Comisia europeana. La 26 mai, purtatorul de cuvant al Comisiei, Krisztina Nagy, aminteste ca prin semnarea tratatului cu Romania si Bulgaria, Germania a acceptat termenele si conditiile care se impun celor doua state pentru a deveni membre ale UE.

Sa speram ca raportul Comisiei din noiembrie va fi conform asteptarilor tuturor, iar de nu, atunci sa ne obisnuim cu ideea de a deveni membri ai UE in 2008.

Ecouri

  • Zob Gheorghe: (30-5-2005 la 00:00)

    Discutarea respingerii Constitutiei este obiectiva daca se analizeaza motivele respingerii in fiecare caz in parte. Daca este vorba de democratie atunci aflati ca de exemplu pentru mine un sistem social continental in care eu sa imi irosesc viata privindu-i pe boieri lafaindu-se si pe hoti batjocorindu-ma, este nul si sunt total impotriva lui facand orice pentru a-l distruge.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Serpentine bizare

avea un fel anume de a certa păpuşile zîmbea regula de trei simplă o caligrafia elegant pe toţi pereţii se...

Închide
18.225.175.230