Grecia reapare în actualitate prin votul din Parlament pentru alegerea Preşedintelui Republicii, care a avut loc în seară zilei 17 Decembrie 2014.
Candidatul unic a fost Stavros Dima membru al partidului Noua Democraţie de guvernămînt.
Ca în orice democraţie, votul a fost deschis, fiecare parlamentar a fost întrebat dacă este de acord cu alegerea candidatului unic.
Erau posibile două opţiuni:
-DA pentru susţinerea candidatului
-PREZENT în cazul în care parlamentarul nu era de acord cu acest candidat
Stavros Dima a întrunit 160 din 300 de voturi.
Acesta este un scor mic care indică posibilitatea eşuării alegerii unui preşedinte de prezentul parlament.
Se pot organiza încă şedinţe de vot.
Baremul de voturi pentru alegerea preşedintelui este de 200 voturi şi numai în ultima şedinţa de vot baremul scade la 180 de voturi.
Este foarte probabil ca în anul 2015 să se organizeze alegeri parlamentare.
Problemele Greciei sunt foarte mari şi dacă cineva va fi interesat în găsirea unei soluţii trebuie să aibă un guvern stabil.
Pînă acum nimeni nu a dorit abordarea problemelor Greciei şi pînă acum atît grecii prin guvern şi UE şi FMI nu au abordat problema în complexitatea ei ci au aplicat măsuri de circumstanţă menite să se cîştige timp.
EU este convinsă că fără participarea la guvernare a partidului SYRIZA nu se poate obţine stabilitate politică şi nu se poate găsi o soluţie la problemele grave.
Aparent Syriza a fost caracterizată ca un partid extremist care odată ajuns la putere ar putea să aducă dezastrul total.
În timp acest partid a crescut în sondaje şi atunci pieţele de capital şi politicienii UE cît şi mass media a început un şir de reacţii virulente.
Acum toţi admit că Syriza va veni a putere şi se caută o cale de creare a unui guvern de unitate naţională pentru situaţii de urgenţă şi evitarea de alegeri.
În realitate Syriza este ceea ce îi trebuie Greciei şi Europei.
Syriza este o suma de orientării de centru stîngă cu un nucleu cu rădăcini eurocomuniste care în timp au evoluat.
În fapt în acest moment în Grecia nu există un partid mai ataşat valorilor Europei Unite.
Ambele partide de guvernămînt au avut moment şi unele foarte lungi în care au avut poziţii anti-NATO şi anti-europene.
Syriza nu a avut niciodată nicio ezitare, a fost constant Pro-Europa.
Un eşec al Greciei de a rezolva problemele ar putea să aibă implicaţii asupra zonei Euro.
Analiştii estimează că o criză puternică în Italia şi Franţa ar putea pune un sfîrşit istoriei scurte a monedei euro.
Ei apreciază că în afară de Germania nici o economie nu are puterea de a fi concurenţială.
Economia europeană se contractă şi nu găseşte forţă de a reveni şi prin această este în mare pericol.
In primavara anului 1993 Secretarul de Stat de atunci P. Holbruck se afla la Atena si in scurta declaratie a precizat:
– Veti avea alegeri in toamna
Chestiunea a fost uitata
A urmat in vara inclocuirea ministrului de externe Antnis Samaras (actual prim ministru) care a aflat de la televizor ca a fost concediat.
Apoi a avut loc vot de incredere in care un apropiat al lui Antonis Samaras a acoordat un vot care a facut sa cada guvernul Constantin Mitsotakis.
Constantin Mitsotakis este considerat ca fiind apostatul care a facut sa cada guvernul George Papandreu dupa care a urmat dictatura coloneilor.
Termenul de apostat folosit pe larg in Grecia si prin care se subliniaza indepartarea de o linie politica sau conduicator, este prezent in limba romana si prin referire lui Vladimir Tismaneanu.
Daca Constantin Mitsotakis este apastat din anii ’60, Antonis Samaras este apostatul apostatului si prin urmare echivaleaza de doua ori apostat.
Kostas Mitsotakis este nascut in anul 1918 si totata lumea se intreaba care este reteta care il mentine.
Se pare ca una din componente este dorinta de al vedea cazut de la putere pe apostatul lui Antonis Samaras.
In ultimul timp Kostas Mitsotakis a efectuat contacte cu presedintele republicii K. Papoulias (K vine posibil de la numele Carol) si cu Manolis Gletzos un nanogenar din conducerea Syriza, partidul de opozitie cu care a gasit elemente comune de dialog si pe care l-a felicitat pentru decizii politice privitoare la neincluiderea in listele Syriza a unor apostati…
Mai mult prin fiul sau Kyriak Misotakis a emis o alta idee care a prins.
Presedinterle tarii trebuie sa fie ales fara votul partidului fascist si ca daca partidul fascist voteaza pentru presedinte atunci el va vota impotriva.
Organizarea de alegeri ca urmare a nealegerii unui presinte va zdruncina pozita acutalului Prim-Ministru Antonis Samaras care ar putea sa piarda presedentia partidului si ar intari pozitia copiilor lui Konstantinos Misotakis, Dora Bakoiani si Kyriak Mitsotakis si posibil sa-i aduca la conducerea partidului.
Trebuie mentionat ca gauvernul Mitsotakis Kostas din anul 1990 a fost singurul care semnalat situatia grea a Greciei si faptul ca nu se poate continua sa se cheltuiasca fara sa existe venituri.
Poate de aceea a fost inlocuit in anul 1993 cu concursului lui A. Samaras care acum se declara campion al rationalizarilor si minimizarii cheltuielilor.
ALEGERI IN GRECIA
In sedinta din 29 Decembrie, Parlamentul Greciei nu a putut sa aleaga Presedintele Republicii.
Automat in aproximativ 10 zile parlamentul va fi dizolvat si vor fi organizate alegeri.
Perioada de incertitudine politica poate face mult rau ecomoniei si implicit societatii.
Accidentul naval din dimineata zilei de duminica 28 Decembrie soldat si cu victima poate sa influienteze rezultatul alegerilor in sensul impactului psihologic asupra electoratului.