caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Intern



 

Sunt românii proşti?

de (30-10-2011)
13 ecouri
Please accept our humble help - desen de Matei Mircioane

Please accept our humble help - desen de Matei Mircioane

O ştire a cutreierat şi emoţionat România, zilele trecute, însă, fiind destul de complexă şi difuză, nu a scos imediat oamenii în stradă. Emoţiile, câte au fost, s-au consumat în faţa televizoarelor. Ştirea, preluată şi dusă mai departe de liderii opoziţiei, era că România este contributor net la fondurile Uniunii Europene. Din cauza ratei de absorbţie extrem de scăzute, România mai mult plăteşte decât încasează de la UE.

În cifre, informaţia poate fi concentrată astfel: În trei ani şi jumătate, România a atras 2,18 miliarde de euro din fondurile europene şi a plătit la bugetul UE 4,53 de miliarde de euro. Astfel, contribuţia netă a României la bugetul UE este, până în prezent, de 2,35 miliarde de euro.

Bazându-se pe informaţia preluată din presă, cum era şi de aşteptat, liderii opoziţiei nu au pierdut ocazia să arate cu degetul spre Guvern. Şeful Senatului, vicepreşedintele PSD, Mircea Geoană, a comentat aspectul şi a spus că şi România, ca şi Germania (care este cel mai important contributor la fondurile Uniunii), ar trebui să fie mai circumspectă în ce priveşte acordare de ajutoare masive Greciei. Mesajul era că Grecia, care a cheltuit bani din împrumuturi, trăind astfel mult mai bine decât România, primeşte ajutor şi de la România. Între timp UE a aprobat un nou program de slavare a Greciei de la faliment, prin ştergrea a jumătate din datoriile grecilor. Coroborate, cele două aspecte ar fi cele care ar fi putut crea emoţia în rândul românilor, deveniţi, peste noapte, salvatorii Greciei.

Emoţia, însă, nu a avut timp să se maturizeze, deoarece oficiali români şi europeni au venit cu precizări. Nu e chiar aşa, e invers. Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat: „Balanţa este pozitivă în ceea ce priveşte fondurile pe care le-a primit România de la UE minus fondurile pe care România le-a vărsat la bugetul UE. În niciun caz Romania nu este un contributor net la bugetul UE şi, în ciuda gradului scăzut de absorbţie în ceea ce priveşte politica de coeziune, de 3,7%, balanţa este pozitivă. Probabil azi e peste cinci miliarde de euro”.

Culmea este că ambele informaţii sunt corecte. Însă balanţa pozitivă nu vine din atragerea fondurilor de coeziune, de către România, ci din plăţile directe pe care UE le face către fermieri şi pentru fondurile de dezvoltare rurală. Acest lucru a fost confirmat şi de comisarul European pentru buget, Janusz Lewandowski.

Promptitudinea cu care Guvernul şi oficialii europeni au sărit să stingă focul (de fapt acea scânteie de emoţie despre care vorbeam) este firească în contextul politic şi economic european, dar este oarecum nefirească faţă de lentoarea şi de imensa birocraţie cu care se fac plăţile pentru fondurile de coeziune.

Alternativele sunt numai două: fie românii sunt atât de proşti încât nu ştiu să facă proiecte pentru absorbţia fondurilor europene, fie sistemul birocratic este creat special în aşa fel încât ritmul de atragere a fondurilor să fie atent controlat şi bine temperat.

Oricum, trebuie să recunoaştem că suntem parteneri cuminţi şi disciplinaţi. Până acum nici Puterea, nici Opoziţia, din România, nu au ridicat problema că sistemul de atragere a fondurilor europene ar fi creat în aşa fel, încât să limiteze drastic absorbţia. Rămâne că suntem proşti.

Ecouri

  • Andrei Panait: (31-10-2011 la 06:25)

    Foarte bine zis. Pana la urma, tot Europa are mai mare nevoie de noi, decat invers.

  • Petru Clej: (31-10-2011 la 07:09)

    „tot Europa are mai mare nevoie de noi, decat invers” de unde ati ajuns la aceasta concluzie, domnule Panait?

  • Petru Clej: (31-10-2011 la 16:24)

    În perioada 2007 – 2013 România avea alocate 31,5 miliarde de euro în fonduri structurale nerambursabile din partea UE. Cât a fost capabilă să absoarbă se poate vedea aici: http://www.eufinantare.info/Instrumente_structurale_UE.html.

  • Andrei Panait: (2-11-2011 la 07:26)

    Domnul Clej, este clar ca Europa are mai mare nevoie de noi decat invers – va listez punctele principale:

    – forta de munca ieftina (legala sau ilegala), la limita exploatarii
    – contributii la aventuri militare, in scop propagandistic, si cu forta umana, daca nu cu echipament militar prea mult ca atare
    – net contributii la bugetul UE, lucru care rezulta din acest articol

    Chiar daca „balanta de nevoi” nu ar fi inclinata clar intr-o directie sau alta, in orice caz nu se mai poate vorbii ca doar noi suntem beneficiarii acestei relatii, exact cazul si cu relatia NATO, sau cu FMI. La un moment dat, orice astfel de relatie merita revizuita. Ungurii de exemplu considera in mod serios un referendum asupra apartenenţei la UE. Noi dece nu?

  • Petru Clej: (2-11-2011 la 10:19)

    Domnule Panait, e foarte clar că întrebarea din titlu vi se adresează și dumneavoastră.

    Domnul Clej, este clar ca Europa are mai mare nevoie de noi decat invers – va listez punctele principale:

    Cine e „Europa”?

    – forta de munca ieftina (legala sau ilegala), la limita exploatarii

    Deci era mai bine ca românii să tragă mâța de coadă în România la salarii de sclavie?

    – contributii la aventuri militare, in scop propagandistic, si cu forta umana, daca nu cu echipament militar prea mult ca atare

    Unde se desfășoare aceste „aventuri” și ce contribuție are România, cu forță umană și echipament militar? Și de câd UE e implicată în acțiuni militare?

    – net contributii la bugetul UE, lucru care rezulta din acest articol

    SE vede că n-ați priceput nimic din articol (și tocmai de aceea titlul se referă la oameni ca dumneavoastră). România ar trebui să fie beneficiar net și dacă accesați linkul din comentariul precedent și dacă ați fi suficeint de inteligent să înțelegeți articolul lui Matei Mircioane (dar nu sunteți) ați remarca faptul elementar că România nu este în stare să absoarbă decât 10 – 20% din fondurile europene alocate. A cui e vina?

    Chiar daca “balanta de nevoi” nu ar fi inclinata clar intr-o directie sau alta, in orice caz nu se mai poate vorbii ca doar noi suntem beneficiarii acestei relatii, exact cazul si cu relatia NATO, sau cu FMI. La un moment dat, orice astfel de relatie merita revizuita. Ungurii de exemplu considera in mod serios un referendum asupra apartenenţei la UE. Noi dece nu?

    Nu doar ungurii, ci și în Marea Britanie s-a introdus în parlament o moțiune privind convocarea unui referendum privind rămânerea sau nu în UE, moțiune respinsă prin vot. Dar nu vă împiedică nimeni să inițiați o strângere de semnături privind convocarea unui referendum similar. Dar am o curiozitate: înainte de 2007 aveați aceleași opinii cu privire la România și UE?

  • Andrei Panait: (2-11-2011 la 12:04)

    1 – Deci era mai bine ca românii să tragă mâța de coadă în România la salarii de sclavie?

    Eu n-am spus asta, dar nu se poate nega ca exista, si inca exista o problema demografica in toata Europa, si de aceia acolo unde economiile erau (stresez „erau”) mai performante, normal ca era un avantaj sa atraga o forta de lucru mai ieftina.

    2 – Unde se desfășoare aceste “aventuri” și ce contribuție are România, cu forță umană și echipament militar? Și de câd UE e implicată în acțiuni militare?

    Va directionez la http://www.armedforces.co.uk/Europeandefence/edinformation/edi6a1.htm in primul rand. Altfel, Romania ia (sau a luat) parte la fortele de mentinere a pacii din Kosovo si Bosnia Herzegovina prin contributie de gendarmi, si mai nou la blocada Libiei cu fregata „Regele Ferdinand”. Ar putea fi alte exemple, dar n-am avut timp sa le cercetez la amanunt. Sunt sigur ca puteti gasii si dvs.

    3 – A cui e vina pentru net contributii la bugetul UE?

    Aici poate am gresit … DACA intradevar plăţile directe pe care UE le face către fermieri şi pentru fondurile de dezvoltare rurală fac in asa fel ca balansa sa fie in favoarea Romaniei. Dar nu este acelas lucru adevarat si pentru subventiile platite fermierilor francezi, sau nemti? De aceia, acele fonduri nu trebuiesc scoase din ecuatie? Nu vreau sa par acum a fi lacom dupa fondurile UE, dar totul depinde de cum se calculeaza cifrele, si de ce elemente intra in ecuatie de la bun inceput.

    Oare nu este posibil ca dvs. impreuna cu alti eurofili vedeti doar jumatatea plina a paharului european?

    Nu-mi aduc aminte unde am citit in ultimele zile (EVZ poate?) ca Germania impreuna cu Romania tin Grecia pe linie de plutire. Dl. Tot ce merita spus este ca ar fi bine zilele astea sa fim mai atenti, si sa privim paharul din toate unghiurile, nu doar cu ochelari roz primiti gratuit de la Bruxelles, si fabricati in China. De aceia, mi-a placut articolul ca pune intrebari importante pentru zilele noastre, si pentru situatia economica precara in care se gaseste Europa in ultima vreme.

    N-am fost nici inainte, si nici acum nu sunt un eurosceptic convins, dar este clar ca as putea ajunge sa fiu, iar din aceasta discutie, reiese o noua concluzie importanta: ca prostia poate exista pe ambele parti a baricadei pro/contra Europa, nu numai la eurosceptici. Apele devin tulburi in toata lumea, nu numai in Europa, si pofta pentru mega-state si globalism ca atare incepe sa treaca. Asa cum spuneti, e normal ca Romania a beneficiat in mare masura pana acum de apartenenta la UE, dar orice sabie are 2 taiisuri.

  • Petru Clej: (2-11-2011 la 12:34)

    Domnule Andrei Panait, sunteți îngrijorător cu gogomăniile .

    1) Problemă demografică în Europa există, dar se rezolvă cu oameni din România, țara cu una dintre cele mai reduse rate ale natalității?
    2) Kosovo și Bosnia sunt „aventuri militare”? Care e contribuția României acolo, mai ales comparat cu state ca Franța, Marea Britanie sau Germania? Libia? Chiar nu aveți rușine să invocați rahatul ăla de fregată, când aviația militară a Franței, Marii Britanii și Statelor Unite a efectuat zeci de mii de raiduri și navele acestor țări au ținut în spate blocada maritimiă a Libiei?
    3) Nu vă e rușine să vorbiți ca un ignorant după ureche? România ține Grecia pe linia de plutire, când România nici măcar nu e în zona euro și nu e obligată să contribuie la fondul de stabilizare? Știți cam care e PIB-ul României comparat cu cel al Germania sau Franța? Chiar nu vă e rușine după cât sunteți de ignorant să mai vorbiți? Dacă nu sunteți informat, TĂCEȚI, nu mai maculați pagina revistei ACUM cu astfel de gogomănii.

  • Matei Mircioane: (2-11-2011 la 15:35)

    Tentaţia de a da sfaturi, deci, de a face pe deşteptul, este mare. Tentaţia de a fi un neutru strălucitor, prieten cu toată lumea, este la fel de mare. Mai mult, poziţia înţeleptului, care dă dreptate tuturor oferă un confort de invidiat: nimeni nu te înjură, toţi te acceptă, dormi liniştit. Dar, asta înseamnă că eşti un ilustru mediocru, care nu a schimbat nimic în această lume, care a lăsat lumea aşa cum a găsit-o. De aceea îi admir pe cei care se înrolează într-o echipă, din convingere, şi luptă pentru afirmarea echipei, pentru afirmarea ideilor îmbrăţişate de echipă, pentru a transforma în bine lumea, atât de imperfectă, cu toate riscurile. Hmmm, e adevărat că nici asta nu e foarte mare lucru. Pentru că, în timp, se poate dovedi că echipa a greşit, că ideile promovate de echipă (grup, partid), deşi păreau sublime, au dus la un rezultat catastrofal. Spartanii sunt un exemplu, creştinii şi musulmanii sunt un exemplu, legionarii şi comuniştii sunt un exemplu. De aceea, deşi îi admir pe voluntarii care se înrolează într-o echipă, personal refuz să o fac. Pe aceşti voluntari îi admir şi îi consider personaje tragice, demne de a fi cuprinse în opere literare. Ei mişcă lumea. Dar, uneori, o mişcă rău de tot! Însă, pe cei care se îndoiesc de convingerile lor îi îndrăgesc cel mai mult. Ei sunt oamenii care nu iau de bune, din start, nici regulile impuse de oficialităţi, nici bârfele purtate pe la colţuri de vulg. De aceea nu resping Uniunea Europeană, dar mă îndoiesc de ea.
    Şi, strict pe subiect, chiar cred că birocraţia UE este făcută special ca să limiteze absorbţia fondurilor de coeziune. Ce s-ar întâmpla dacă toate statele ar absorbi sută la sută din fonduri? Evident că UE n-ar avea bani destui să plătească. Sigur, cei care învaţă mai devreme regulile jocului absorb 30 la sută, cei care le învaţă mai greu absorb 3,7 la sută, ca România. Dar, fondul problemei rămâne: totul este o şmecherie făcută astfel încât sistemul să supravieţuiască… bine. Ce porcărie! Totuşi, rămâne şi aici valabilă formula, ca şi la democraţie: este un sistem politic prost, însă cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum. Avem ceva mai bun de pus în locul Uniunii Europene? Statele naţionale, care se duşmănesc cu alte state naţionale pe motiv de limbă, cultură, religie, petrol şi gaze naturale? În niciun caz. Deci, sunt un suporter al Uniunii Eurpene, dar mă îndoiesc de ea.
    Iarăşi, revenind la subiectul articolului. Intenţionat l-am lăsat deschis, ca să judece cititorul, să aprecieze el dacă este aşa sau invers. În acest comentariu (ecou) am coborât de pe soclu şi mi-am spus părerea, riscând să fiu lapidat. Umila mea părere e că UE este o şmecherie,… relativ valabilă. Dar, nu vreau să pozez în profet. Nu din prudenţă, ci deoarece consider că profeţii sunt fie nişte dezechilbraţi mintal, fie nişte şmecheri mai mari decât politicienii.

  • Petru Clej: (3-11-2011 la 04:14)

    Până la urmă nu e mare diferență între comentariul lui Andrei Panait care consideră că „Europa” are mai mult de câștigat de pe urma României și nu invers, că România ar fi contribuitor net de drept și nu de fapt la bugetul UE, că România participă al „aventuri militare” cu câțiva jandarmi în Bosnia și Kosovo și o bărcuță în Libia sau că menține Grecia, împreună cu Germania, pe linia de plutire, și comentariul lui Matei Mircioane, autorul articolului.

    Domnul Mircioane dovedește o mentalitate șmecherească, ca să-l citez. Pentru el, ros de complexe de inferioritate, provincialism și profunde resentimente, UE e o „șmecherie”. Ca și în cazul lui Andrei Panait, UE e pentru el o abstracție, undeva în nori, nu a uniune de state cu cetățeni în carne și oase. Pentru el, bugetul UE nu e real, acolo sunt „afișați” bani mulți ca să se dea mai puțini. Și dacă România e codașă la absorbția acestor fonduri, asta se datorează „regulilor birocratice”, care nu permit ca UE „să ne dea” (de pomană) – motivul principal în mintea majorității românilor pentru care e bine să fii membru UE (ceea ce include și libertatea de a călători fără viză și a lucra în țările Uniunii). Nu se întreabă domnul Mircioane de ce țări ca Letonia absorb 76% din fondurile alocate. Nu, pentru el, ca pentru foarte mulți români deprinși cu cinismul ca mod de viață, UE este o „șmecherie”, dar, românii fiind „proști” altceva mai bun nu au la îndemână. Și pe urmă vă mai mirați de ce trăiți așa prost – because you are too clever by half.

  • Andrei Panait: (3-11-2011 la 13:29)

    Domnule Clej, UE se resimte ca o abstractie nu numai pentru mine, ci pentru multa luma in Europa, si totusi, beneficiam de aceasta abstractie in mod real. Problema este insa ca nu toata lumea impartaseste aceleasi sentimente intense de patriotism pan-european ca dvs, sau, la un adica, nu vede paharul atat de plin. De aceia, n-avem nevoie de justificari sa fim niste „Toma necredinciosi”, in exact asa fel cum nici Gracii n-au nevoie sa-si justifice dreptul de a avea un referendum asupra masurilor oferite de Europa de a ii „salva”. Cred ca ne-am mai intalnit noi in lumea virtuala, si v-am mai spus-o in mai multe sau mai putine cuvinte: lucrurile nu sunt niciodata atat de simple cat doriti sa le vedeti. In afara de asta, dece sa nu ne invocam contributiile la aventurile militare a supra-statului din care facem parte? Altii n-au contribuit nimic, de exemplu Nemtii sau Italienii, din motive de prietenie cu Libia, si cu Gadaffi in mod special. Imi dau seama acum ca dvs. sunteti adevaratul „complexat” dintre noi toti aici. Eu va spun atunci: nu mai fiti complexati! NU TACETI! Spuneti-va parerile in mod civilizat, si respectati parerile altora, fiindca asa se procedeaza intr-o lume civilizata, macar din cate am auzit eu pe undeva, „dupa ureche”.

    PS. Datoria care Europa vrea sa o ierte pentru Greci, este de marimea PIBului Romaniei. Poate va spune ceva.

  • Andrei Panait: (3-11-2011 la 13:40)

    Altceva, daca e vorba de Europa: este o unire de atatea neamuri diferite, care s-au dusmanit si oomorat ca bestiile in trecut, iar acum incearca sa se inteleaga intr-un mod civilizat. Nimic mai frumos pe lume! … dar totusi, raman mari diferente de opinie intre aceste neamuri. Daca atata lume se poate intelege atat de frumos, poate si noi putem, cativa insi aici pe acum.tv?

  • Petru Clej: (3-11-2011 la 13:44)

    Domnule Clej, UE se resimte ca o abstractie nu numai pentru mine, ci pentru multa luma in Europa, si totusi, beneficiam de aceasta abstractie in mod real. Problema este insa ca nu toata lumea impartaseste aceleasi sentimente intense de patriotism pan-european ca dvs, sau, la un adica, nu vede paharul atat de plin.

    Patriotism pan-european? Vă dați seama ce gogomănii vorbiți?

    De aceia, n-avem nevoie de justificari sa fim niste “Toma necredinciosi”, in exact asa fel cum nici Gracii n-au nevoie sa-si justifice dreptul de a avea un referendum asupra masurilor oferite de Europa de a ii “salva”.

    Grecii să facă ce vor când or da faliment (pentru a câta oară), nu pe banii contribuabilului european. AU huzurit timp de 30 de ani și acum când a venit nota de plată refuză să plătească.

    Cred ca ne-am mai intalnit noi in lumea virtuala, si v-am mai spus-o in mai multe sau mai putine cuvinte: lucrurile nu sunt niciodata atat de simple cat doriti sa le vedeti.

    Lucrurile nu sunt simple , dar dumneavoastră nu le pricepeți de niciun fel.

    In afara de asta, dece sa nu ne invocam contributiile la aventurile militare a supra-statului din care facem parte? Altii n-au contribuit nimic, de exemplu Nemtii sau Italienii, din motive de prietenie cu Libia, si cu Gadaffi in mod special.

    Sunteți de-a dreptul ridicol, domnule Panait, cu bărcuța pe malurile Meditarenei și cu doi jadari în Bosnia și Kosovo. A propos, știți ce s-a întâmplat în Bosnia și Kosovo în anii ’90?

    Imi dau seama acum ca dvs. sunteti adevaratul “complexat” dintre noi toti aici. Eu va spun atunci: nu mai fiti complexati! NU TACETI! Spuneti-va parerile in mod civilizat, si respectati parerile altora, fiindca asa se procedeaza intr-o lume civilizata, macar din cate am auzit eu pe undeva, “dupa ureche”.

    Nu domnule Panait, oameni ca dumneavoastră care scriu asemenea enormități nu trebuie tolerați. Dacă România trage targa pe uscat este și din cauza oameni ca dumneavoastră educați în spirit național comunist, care invocă civilizația dar se comportă tot așa cum i-a spălat pe creier regimul ceaușist.

    PS. Datoria care Europa vrea sa o ierte pentru Greci, este de marimea PIBului Romaniei. Poate va spune ceva.

    Vă întreb încă o dată – cine este această Europă? Contribuie România cu vreun cent la acest fond?

  • Petru Clej: (3-11-2011 la 13:56)

    Altceva, daca e vorba de Europa: este o unire de atatea neamuri diferite, care s-au dusmanit si oomorat ca bestiile in trecut, iar acum incearca sa se inteleaga intr-un mod civilizat. Nimic mai frumos pe lume! … dar totusi, raman mari diferente de opinie intre aceste neamuri. Daca atata lume se poate intelege atat de frumos, poate si noi putem, cativa insi aici pe acum.tv?

    M-am săturat de ca de mere acre de acest naționalism găunos și de debitarea de prostii, de vorbitul după ureche și umflatul în pene, toate simptome ale vestitului proverb românesc „prostul dacă nu e și fudul, parcă nu e prost destul”. Nu mai sunt dispus că trec cu vederea astfel de tâmpenii care inundă internetul românesc și nu sunt combătute de nimeni.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
DIACRITICELE ROMÂNEŞTI

Scrierea cu diacritice pe internet şi citirea acestora este o problemă destul de spinoasă, pentru că pe lângă setările care...

Închide
18.118.24.166