caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Revoltele și devastările se extind în Marea Britanie

de (9-8-2011)
6 ecouri

Premierul britanic David Cameron s-a întors de urgență din vacanță și urmează să conducă o ședință a cabinetului restrâns de securitate care va discuta situația creată de tulburările violente din Londra și alte mari orașe din Regatul Unit.

Noaptea trecută a fost a treia consecutiv în care sute de persoane au atacat poliția și s-au dedat la jafuri, incendieri și distrugeri de proprietate.

Situația din marile orașe britanice a devenit îngrijorătoare. În tot mai multe cartiere din Londra, dar și la Birmingham, Manchester, Liverpool și Bristol s-au extins incidentele începute sâmbătă seara în cartierul nord-londonez Tottenham.

Sute de tineri, unii chiar minori, adeseori mascați folosesc pietre și cocktail-uri Molotov, atacând poliția, spărgând vitrinele magazinelor și incendiind imobile și automobile.

Scenariul pare a fi copiat la indigo și este clar că aceste acte de vandalism sunt premeditate, organizatorii folosind rețelele sociale de pe internet pentru a comunica, ceea ce face foarte dificilă sarcina de prevenire a poliției.

În Londra au fost arestate peste 400 de persoane și aproape 70 au fost deja trimise în judecată, dar numărul celor implicați este mult mai mare, iar distrugerile sunt deja estimate la sute de milioane de lire sterline.

Cu mici excepții, tulburările au izbucnit în cartierele cele mai sărace, pentru care efectul  economic va fi devastator.

Inițial, un marș pașnic de protest împotriva împușcării mortale de către poliție a unui tânăr în nordul Londrei a degenerat în violență. Acum, fenomenul a căpătat amploare și toată lumea se întreabă unde se va ajunge.

Ecouri

  • Dicu-Sava Cristian: (9-8-2011 la 08:56)

    Domnule Clej,

    Nu inteleg de ce va ingrijorati.
    Initial eu eram convins ca era vorba de niste conationali ai nostrii, plecati la imbogatire prin furt in marea Britanie.
    Acum situatia este clara.
    Vorbirea este despre tineretul autohton, crescut in principiile democratiei englezesti inca de pe timpurile celebrei Magna Carta.
    Asa ca nimic nu poate fi mai democratic, decat o manifestatie in sprijinul unui haiduc englez, omorat duapa ce impuscase un politist. Tot englez.
    Nu va impacientati, intrucat tot ce o sa se intample o sa fie restabilirea ordinii.
    Este abereant sa ne inchipuim ca tineretul englez o sa fie macelarit pe strazile marilor lor orase, cand este mult mai normal ca el sa moara in Afganistan, Kosovo, Libia si de ce nu Siria. 🙂

    Sa aveti parte de Lumina !

  • Petru Clej: (9-8-2011 la 09:03)

    Domnule Dicu-Sava, eu nu mă îngrijorez, dar nu știu despre ce polițist împușcat vorbiți. Și tot nu înțeleg de ce repetați ca un papagal chestia cu lumina, s-a tăiat cumva curentul la dumneavoastră în cartier ca pe vremea lui Ceaușescu când ați învățat materialismul istoric de care faceți atâta paradă acum?

    Și scuzați-mă, dar expresia „Vorbirea este despre…” din ce limbă e preluată sau mai nou așa se spune în limba română?

  • Dicu-Sava Cristian: (9-8-2011 la 12:43)

    Stimate domnule Clej,

    Ca stimabil ziarist domnia ta ar trebui sa stie ca licentele de limbaj sunt permise oamenilor culti.
    In mod clar la aceasta lectie ori ati lipsit ori colaborarea cu BBC v-a privat de subtilitatile limbii romane !
    Cum in mod cert infatuarea domniei voastre o sa refuze aceasta afirmatie, va sugerez sa incercati o cautare pe google.com
    Este penibil pentru un fost corespondent BBC, sa nu stie ca politia engleza nu poarta arme !
    Arme au doar trupele speciale, care sunt chemate doar atuci cand infractorii fac uz de arma de foc impotriva civililor sau fortelor de ordine.
    Este clar ca nu mai beneficiati de documentarea care va era pusa la dispozitie de BBC !
    Incercatri nalte surse.

    Cu stima,
    Dicu-Sava Cristian

  • Petru Clej: (9-8-2011 la 12:52)

    Domnule Dicu-Sava, la BBC nu vorbeam limba păsărească pe care o vorbiți dumneavoastră, ca să vă dați mare. În plus, am de a face cu polițiști englezi în fiecare zi, nu ca dumneavoastră, din citite sau văzute și repet întrebarea: despre care polițist împușcat este vorba?

    A propos de “polițist împușcat”, să vă ajut: citiți aici http://www.bbc.co.uk/news/uk-england-london-14459516 și după aceea lăsați-vă de jurnalism. Chiar la standardele din România nu aveți nicio tangență cu astfel de activitate.

  • Marcel Kaufman, Karmiel, Israel: (9-8-2011 la 14:58)

    O sursa de informatii asupra situatiei londoniene- pentru vorbitorii de limba franceza:

    http://www.youtube.com/watch?v=SzLrZszXvTA&feature=player_embedded#at=46

  • Anca: (10-8-2011 la 10:50)

    Replică pentru Dicu S.C.

    Logica aceasta a ta, care face din alb – negru şi din negru – alb, nu e de bun augur. De sute de ani se ştie că inculţii se demască singuri prin limbaj, iar licenţele în vorbire sau în scris sunt creaţiile lor obişnuite, sunt propria lor natură. Împotriva efectului nefast pe care îl au inculţii asupra limbii s-a impus cu timpul aşa-zisa „limbă literară” care, în principiu, se admite că este în totalitate lipsită de licenţe. A pune acum licenţele în cârca oamenilor culţi, care de bine de rău se străduiesc să folosească limba literară în toate împrejurările, este un demers incorect, nedrept pentru oamenii culţi şi periculos pentru limbă. În acest mod, dacă modelele vulgului vor fi pervertite, în curând nu se va mai putea face distincţie între corect şi incorect, între bine şi rău, între alb şi negru. Eforturile din ultimul secol al oamenilor culţi de a generaliza vorbirea limbii literare vor fi, încetul cu încetul, zădărnicite.
    De aceea sunt unii atât de vigilenţi cum vorbim şi cum scriem.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.22.79.103