Insula Santorini, situată în Marea Egee, aparține de arhipelagul Insulele Ciclade, oferind cele mai spectaculoase peisaje din Grecia şi din lume. Satele tradiţionale ale insulei, construite pe stânci înalte, oferă o vedere minunată asupra vulcanului scufundat.
Numele insulei provine de la „Santa Irini” şi este oficial numită Thera. Santorini este situată în partea de sud a insulelor Ciclade, între Ios si Anafi, la o distanță de 130 de mile nautice de Piraeus şi 70 de mile marine de Creta. Insula are o suprafaţă de 96 km2, are o zonă de coastă de 69 km şi lungimea ei ajunge la 18 km. Populația insulei este de aproximativ 6500-7000 de locuitori în timpul iernii, ajungând până la 11.000 în timpul verii.
În trecut, insula Santorini a avut o formă circulară, motiv pentru care a fost, de asemenea, numită Strongili, ceea ce înseamnă circulară în limba greacă. Erupția vulcanului a distrus centrul insulei, determinând-o să se scufunde şi să creeze forma de astăzi. Prima erupție a Vulcanului a avut loc în jurul anului 1500 Î.e.n., şi se presupune ca fiind cauza distrugerii civilizației minoice a Cretei. Ultima erupție a avut loc în 1956, dar Vulcanul rămâne activ și în ziua de astăzi.
Santorini este cunoscută pentru frumusețea uimitoare a satelor sale, cele mai faimoase fiind Oia, Fira şi Imerovigli. Aceste sate tradiţionale sunt agățate parcă pe marginea stâncilor, oferind vederi unice ale vulcanului, Mării Egee, insulei Thirassia și apusuri de soare de neuitat.
Pitorescul sat Oia este situat pe partea de nord a insulei Santorini, la 11 km de Fira, fiind cunoscut în întreaga lume pentru viaţa sa liniştită şi apusurile de soare care îți taie respirația.
Satul Oia este construit într-un mod foarte tradițional, caracteristice fiind bisericile cu cupole albastre, verandele scăldate în soare, străzile în trepte. Multe dintre clădiri sunt construite în nişe săpate în stâncă.
În trecut, teama locuitorilor insulei de atacurile piraților i-a determinat să își ridice casele cât mai departe de mare, pe vârful stâncilor.
Satele din Santorini sunt similare cu alte sate din insule cicladice: case mici, albe de-a lungul străzilor pavate și înguste, mărturie a adaptării locuitorilor la spațiul restrâns. Casele, construite din rocă vulcanică și datorită rarității altor materiale de construcție, oferă protecţie în fața vântului pe timpul iernii şi răcoare pe timpul verii.
Galerii de artă și magazine cochete atrăgând turiștii cu bijuterii create de artiști localnici te întâmpină la tot pasul.
Satul Firostefani se află în continuarea capitalei insulei, Fira.
Terasa hotelului GALINI, o subtilă invitație la relaxare, prin cufundarea necondiționată în frumusețea peisajului.
Produsele pământului specifice insulei Santorini: lavandă, roșii, ardei, vinete albe.
Fotografiind pe deasupra caselor din satul Imerovigli.
Intrarea într-unul din hotelurile de lux situat în satul Firostefani.
Telecabinele instalate ușurează accesul turiștilor și al localnicilor spre vârful insulei Santorini.
Împletirea albului imaculat cu albastrul intens, semnătura inconfundabilă a insulei Santorini.
Santorini este o insulă vulcanică din piatră neagră şi, prin urmare, oferă un peisaj spectaculos şi o atmosferă unică. Specifice sunt plajele cu nisip negru și ape adânci, de un albastru intens.
Insula Santorini este vestită prin restaurantele sale de pește.
Soarele apune, insula se pregătește de culcare.
Se spune ca vizita in Santorini te marcheaza. Sunt sigura ca asa ti s-a intamplat si tie! Fotografiile facute, cuvintele frumos alese, toate arata ca excursia a fost reusita si nu o vei uita niciodata. Ma bucur ca ai fost acolo! Te pup!
Frumoasa excursie,minunat peisaj,splendide fotografii.
Ma bucur ca din nou ai vazut locuri atat de pitoresti.
These are spectacular shots, Cris! I”ve never been there, but you’ve definately captured the beauty of the blue! Thanks so much for all the information about Santorini et. al. and I wish you more happy travels to share with all of us out here who read ACUM!
Adevarate bijuterii ! Felicitari pentru imparatasirea momentelor minunate cu noi si cu cititorii !
Draga Cris,
Ma uit la fotografii, si de cite ori vad una, imi spun ca asta este cea mai frumoasa. Apoi ma uit la alta, si imi place si mai mult, s.a.m.d.
As vrea sa le insir pe perete si sa le vad in fiecare zi.
Ai un talent exceptional la luat fotografii. Te rog sa ne delectezi cu toate pozele care le iei.
Superbe si multumesc
Wanda
Una din ele nu prea imi place 🙂