caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Ultima Ora



 

Vladimir Filat este noul președinte interimar al Republicii Moldova

de (28-12-2010)
Pentru cel puțin două zile, Vladimir Filat va cumula funcțiile de președinte și premier interimar

Pentru cel puțin două zile, Vladimir Filat va cumula funcțiile de președinte și premier interimar

Premierul interimar Vlad Filat a devenit și președinte interimar al Republicii Moldova, ca urmare a eșecului noului Parlament ales la 28 noiembrie de a alege în ședința inaugurală un președinte al adunării legislative care îndeplinește funcția de șef interimar al statului.

Întruniți sub președinția decanului de vârstă, Vladimir Voronin, deputații nu au reușit să de pună de acord asupra unei candidaturi, ședința fiind suspendată urmând a fi reluată joi 30 decembrie. Până acum, interimatul în fruntea statului a fost deținut de Mihai Ghimpu, președintele vechiului Parlament.

În această situație, interimatul funcției prezidențiale a fost preluat de premierul Filat (vezi explicația mecanismului constituțional dată de juristul Alexandru Iavorschi în revista ACUM, http://www.acum.tv/articol/21352).

Cei 101 deputați au următoarea afiliere politica: 42 aparțin Partidului Comuniștilor (PCRM), condus de Vladimir Voronin, 32 din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM), condus de Vladimir Filat, 15 sunt din partea Partidului Democrat (PDM), condus de Marian Lupu si 12 sunt membri ai Partidului Liberal (PL), condus de Mihai Ghimpu.

Prima sarcină după constituirea noului Parlament va fi alegerea președintelui adunării, care va deveni și noul șef interimar al statului, pana la alegerea noului președinte de către Parlament.

Președintele Republicii Moldova este ales cu votul a minimum 61 de deputați, iar PLDM, PDM si PL, care au format precedenta coaliție de guvernare au împreună 59 de mandate, fiindu-le necesare minimum două voturi din partea deputaților PCRM.

Precedentele tentative de alegere a șefului statului au eșuat, determinând convocarea de alegeri parlamentare repetate pe 29 iulie 2009 si 28 noiembrie 2010.

Filat, Lupu si Ghimpu au negociat formarea noului guvern în care, potrivit cotidianului Timpul, PLDM va avea șapte portofolii, iar PDM si PL câte cinci. Dar liderul PDM a declarat marți că la lucrările tripartite nu s-a înregistrat niciun progres, dând de înțeles că partidul său ar putea forma o coaliție și cu PCRM. PDM, cu 15 mandate, deține balanța puterii între PLDM/PL și PCRM.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.129.67.244