caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

O instanță londoneză dispune eliberarea condiționată a lui „Mr. Wikileaks”

de (14-12-2010)

O judecătorie din Londra a dispus eliberarea pe cauțiune a fondatorului sitului de internet Wikileaks, Julian Assange, a cărui extrădare este cerută de justiția din Suedia, sub acuzația de viol.

Wikileaks a publicat în ultimele luni sute de mii de depeșe diplomatice americane, stârnind furia autorităților americane.

Sprijinitorii lui Assange, care este cetățean australian, susțin că această acțiune împotriva lui este de natură politică, menită a face presiuni asupra sa.

Judecătorul de la City of Westminster Magistrates Court, singurul tribunal de primă instanță din Regatul Unit care audiază solicitările de extrădare, a acceptat cererea de eliberare a lui Assange, dar cu condiții extrem de stricte.

Până la înfățișarea următoare, fixată pe 11 ianuarie 2011, Assange va trebui să locuiască la o adresă stabilită de curte, să nu iasă pe durata nopții din casă, interdicție monitorizată printr-un dispozitiv electronic montat pe gleznă, să predea pașaportul și să semneze în fiecare zi la o secție de poliție din raza domiciliului său temporar.

În plus, el va trebui să furnizeze garanții financiare de 240000 de lire (aproape 290000 de euro), iar până la prezentarea către curte a acestor garanții el rămâne în arest preventiv în închisoarea Wandsworth din sudul Londrei. Suma urmează a fi strânsă de numeroșii suporteri ai lui Assange din toată lumea

Aceasta este a doua cerere de eliberare condiționată, făcută de Mr. Wikileaks, cum i se mai spune lui Assange, cea de săptămâna trecută fiind respinsă pe motivul riscului de neprezentare la înfățișarea următoare.

Justiția britanică nu este chemată să se pronunțe asupra fondului acuzațiilor, aceasta fiind de competența justiției din Suedia. Curtea londoneză trebuie doar să decidă dacă să aprobe sau nu cererea de extrădare făcută de autoritățile suedeze.

Instrumentul juridic folosit – mandatul european de extrădare – introdus în 2003 ca metodă de combatere a activităților teroriste de după 11 septembrie 2001, este extrem de puternic. În practică, un astfel de mandat este extrem de greu de respins între state UE, iar statisticile arată că rata de aprobare a lor de către justiția britanică este de 98%.

Înfățișarea de marți a fost consacrată exclusiv audierii celei de-a doua cereri de eliberare condiționată. Procedura de audiere pe fond a cererii de extrădare va începe pe 11 ianuarie și, cum Assange, se opune extrădării, e posibil ca ea să dureze mai multe săptămâni sau chiar luni.

Dacă Assange nu reușește să convingă instanța din Londra și aceasta decide extrădarea, el mai are cale de atac prin apel la Înalta Curte.

Între timp, publicarea de documente secrete americane divulgate continuă, iar unii partizani ai săi din lumea întreagă au amenințat că în cazul extrădării vor supune atacurilor cibernetice paginile de internet al unor instituții publice britanice.

Săptămâna trecută siturile unor companii ca Visa, Mastercard, PayPal sau Amazon au fost atacate, fiind considerate drept cooperante cu autoritățile americane în tentativa de a limita activitățile Wikileaks.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Decernarea premiilor culturale Ianculovici, pe anul 2010

Fondul Ianculovici a fost instituit in urma cu 32 de ani, cu scopul de a incuraja activitatile culturale in randul...

Închide
18.118.9.146