caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Varza murată

de (7-11-2010)
1 ecou

In ultima saptamana de octombrie incepe timpul punerii verzei la murat. Alegem verzele indesate si cu foile subtiri si sunt lasate afara acoperite bine, sa fie ferite de lumina soarelui timp de o saptamana inainte de a le mura.

In absenta butoaielor sau a hardaielor de lemn,  in ultimii ani se folosesc cele din plastic.

O reteta clasica a verzei murate consta in 50gr (o lingura de supa) de sare ordinara (nu rafinata) la 1 litru de apa.

Pe la noi, la sat, bunicul si vecinii scoteau cotorul din partea superioara a fiecarei verze in parte si umpleau cu sare scobitura rezultata.

Se aseaza verzele in butoi, intercaland crengute de marar uscat, radacini de hrean curatat si chiar boabe de porumb (un cocean de marime mijlocie).

Depuneti apa acoperind varza. Deasupra verzelor asezati cu un gratar de lemn (ori cateva scandurele), frunze de visin, cateva pietre – greutati ce vor tine verzele in saramura.

Trebuie sa gasiti un loc ferit de inghet, dar si de caldura depasind temperatura de 10°C.

Dupa preferinta puteti adauga in saramura o gutuie taiata in felii mai mari.

Din pricina schimbarilor climatice, as sugera ca varza sa fie pusa la murat in prima saptamana de noiembrie, inainte de primele ingheturi.

In general cam dupa doua-trei saptamani varza este murata. Intre timp verificati butoiul si vanturati saramura si varza, prin pritrocire

Varza murata si zeama de varza sunt bogate in vitamina C si un acid lactic lactic produs prin fermentare ca un bun element antioxidant si anticancerigen.

In acest context va propun o reteta simpla si de efect :

Capriciu autumnal

1 franzela gen baguette

250 gr carnati de casa afumati

100 cascaval transat (de preferinta mozzarella)

1 ceapa mica taiata f fin

1 buchet de mirodenii – boabe de ienibahar, piper, foi de fain, cimbru, putin ardei iute uscat)

1 ligura de ulei

50 ml de vin alb dulce

Intr-o tigae rumeniti carnatul in transe nu foarte subtiri. Separat caliti varza murata (in prealabil strecurata si eventual clatita cu apa rece, daca e prea sarata ) in ulei impreuna cu ceapa si cu buchetul de mirodenii, adaugati vinul si mai lasati pana lichidul se evapora. Atentie sa nu ardeti varza.

Sectionati franzela pe lungime in doua si asezati un strat de varza murata, un strat de carnati, si la urma stratul de  branza in felii. Inchideti franzela sectionata si apoi taiati franzela in sandvisuri mai mici.

Sandvisul poate fi acompaniat de cartofi prajiti, la o bere cu amicii.

Ecouri

  • Elena C.: (9-4-2011 la 14:58)

    Varza murata e singura muratura care-mi place.
    Reteta e grozava ! Pe aici inca se mai gaseste pe piata. Am s-o incerc cu pastrama de oaie si nu mai adaug mirodeniile.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Să fim seminţe pentru o altă Lume

Intrăm din ce în ce mai profund în intimitatea Materiei prin dezvoltarea Minţii... Idei noi apar pornind de la niveluri...

Închide
3.144.88.153