caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Reportaj



 

MĂNĂSTIREA MONT SAINT-MICHEL – „LA MERVEILLE”

de (26-9-2010)
1 ecou

Manastirea Mont Saint-Michel „La Merveille”, unica prin forma sa, a fost construita pe o stanca granitica, in Golful Saint Malo (nord-vestul Frantei) din Marea Manecii, la granita dintre Bretania si Normandia.

Golful in care este situata manastirea este scena de desfasurare a uneia din cele mai mari maree din lume, stanca de granit fiind „sarutata” timp de sapte zile pe luna, de apele marii.

Legenda spune că ” într-o noapte de octombrie a anului 708, episcopul Aubert de la Avranches dormea un somn frământat de vise. Sfântul Arhanghel Mihail i-a apărut, poruncindu-i să îi construiască un sanctuar, pe vechiul munte Tombe, în mijlocul golfului. Şi, pentru ca episcopul să nu uite, Arhanghelul şi-a pus degetul de lumină pe capul episcopului Aubert, marcându-l pentru totdeauna.”

Astfel a inceput constructia sanctuarului pe muntele Tombe, care a devenit in curand un loc de pelerinaj. In anul 966, ducele normand Richard I trimite 30 de calugari benedictini pentru a incepe constructia unei noi biserici in stil romanic.

Reluarea si continuarea lucrarilor de constructie este initiata de catre abatale Jourdain. Cheltuielile necesare acestei reconstructii, finalizate in 1228, vor fi suportate de catre regele Frantei Filip al II-lea Augustul, care impune, cu aceasta ocazie, stilul gotic in locul celui romanic.

Manastirea primeste numele de „La Merveille”, cunoscand o perioada de inflorire.

Fortificatiile castelului au rezistat atacurilor armatei engleze in perioada Razboiului de 100 de ani (1346-1453), muntele devenind astfel un simbol al identitatii nationale. In timpul lui Napoleon Bonaparte, Muntele Saint Michel este transformat in inchisoare. In anul 1863, Napoleon al III-lea inchide aceasta inchisoare si declara stanca drept monument al naturii.

Incepand cu anul 1874 lucrarile de restaurare se desfasoara in mod regulat, astfel incat vizitatorii de astazi pot admira splendoarea manastirii pe care locuitorii din perioada medievala o considerau drept intruchiparea Ierusalimului sfant pe pamant, imaginea Paradisului.

In anul 1979, manastirea Mont Saint-Michel a primit recunoașterea oficială UNESCO, fiind inclusa pe lista patrimoniului cultural mondial.

La data de 6 august 1897 a fost instalata in varful bisericii manastirii, la o inaltime de 160 de metri deasupra nivelului marii, statuia de cupru a Sfantului Arhanghel Mihail.

Interiorul capelei: verticalitate.

Loc de rugaciune si meditatii

Ecouri

  • Paula Duta: (27-9-2010 la 11:09)

    Unică fortăreţă necucerită de englezi în Războiul de 100 de ani, Mont Saint-Michel este un loc de o frumuseţe emblematică a Franţei, în care pe măsură ce parcurgi spirala celor 300 de metri simţi cum te decantezi, fiind pătruns de verticalitatea austeră a pereţilor şi de conturul gotic al cupolelor înalte. Am remarcat, în ciuda aglomeraţiei, un contrast izbitor între furnicarul de la intrare şi liniştea de pe metereze, unde m-am putut retrage şi privi în tihnă…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Caserola de pui cu spanac

Reciclarea catorva ingrediente ca painea uscata, carnea gatita devin subiecte de inspiratie pentru bucatarii destoinici, dar si o proba de...

Închide
52.14.116.76