caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Cutia Pandorei



 

“Problema evreiască” a unui laureat Unesco

de (17-6-2012)
18 ecouri

Din mediul de cultura al lumii academice din Romania rasar, din cand in cand, persoane preocupate de ‘problema evreiasca”. Rareori civilizata, vorbirea lor suna gatuita de furie, sarcasm sau dispret si ne duce cu gandul la vene umflate ale fruntii, artere pulsand la tample, transpiratii abundente, si saliva improscata pe reverul interlocutorului.

Asa ne apar, de exemplu, Alexandru C. Cuza, profesor de drept la Universitatea din Iasi, fondatorul primului partid antisemit din Romania (1922), Nicolae Paulescu, profesor de fiziologie la Bucuresti, promotor al rasismului biologic in “Degenerarea rasei jidanesti” (1928) si Traian Herseni, conferentiar la catedra de sociologie din Bucuresti, in “Mitul sangelui” si “Rasa si destin national” (1940).

Din 1989 incoace, scena a fost dominata de un cercetator de la o institutie a Academiei din Iasi si de un conferentiar de la Facultatea de Litere din Bucuresti. Amandoi au fost, la un moment dat, parlamentari din partea unor grupari nationaliste. Temele discursului lor si ai celor care le amplifica spusele au fost identificate nu de mult de George Voicu si pot fi clasificate drept politice (evreii au adus comunismul; evreii sunt vinovati de prabusirea comunismului; evreii sunt principalii profitori ai noii situatii politice); economice (evreii sunt pusi pe capatuiala si inselaciune; evreii sunt reprezentati in Romania de Fondul Monetar International, Banca Modiala, Fudatia Soros, Consiliul Europei etc.; Holocaustul, in general, si cel din Romania, in special, este o inventie evreiasca, cu scopul de a scoate cat mai multi bani de la nevinovati); religioase (antisemitismul legionar avea radacini in religia crestin-ortodoxa si s-a manifestat in cantece si pe hartie, fara sa faca rau nimanui); si culturale (evreii ataca o elita interbelica care avea calitati filosofice si literare exceptionale; evreii au cultivat intotdeauna antiromanismul).

De curand, profesorul universitar Radu Iftimovici, laureat al unui premiu Unesco, se arata a fi intens preocupat de ‘problema evreiesca” si si-a impartasit ideile in revista electronica condusa de Nicador Zelea-Codreanu si Nicoleta Codrin (www PUNCTzelea-codreanuPUNCTcom).

Articolele la care ne vom referi in continuare sunt intitulate “Extinderea abuziva a conceptului de de popor ales” (februarie 2011), “Imbecili din toate tarile, uniti-va” (mai 2011) si “VIP-uri evreiesti antisemite” (noiembrie 2011). In general, natura si tonul demonstratiilor sunt arhaice, mult apropiate de cel al lui Cuza si Paulescu, e drept fara folosirea cuvintelor considerate defaimatoare de sensibilitatea contemporana. Profesorul Iftimovici preda istorie la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti si este membru al Uniunii Scriitorilor.

In ce priveste geneza abilitatilor intelectuale ale evreilor, Itimovici are putine dubii. Mai intai , evreii au “convingerea că Adam nu numai că fusese taiat imprejur, dar ca purtase probabil si steaua lui David la reverul blanii de leopard pe care o purta la receptile din Eden şi prin nisipurile pamantului, după ce a fost dat la munca de jos”. Odata stabilit acest fapt, e logic, dupa Iftimovici, ca atunci “cand ti se insufla de la gradinita ca apartii unui popor ales (din pacate nu in sens biblic, ci social, politic si al drepturilor de a lua partea leului din bogatiile Terrei), ajungi cu adevarat sa te smintesti şi sa crezi ca dominatia ti se potriveste ca o manusa).”

Urmeaza, ne spune laureatul Unesco, ca evreii cred ca “in orice loc te-ai afla pe glob, orice usa trebuie sa ti se deschida, chit ca posezi, ori numai te prefaci ca posezi, cheia potrivita”. In acel moment, apare motivatia economica, si “orice punga trebuie sa-si sloboada gologanii in buzunarul tau”. Reluand o tema enuntata frecvent de Paulescu (mai ales in articolele din Apararea Nationala, citite in fiecare saptamana cu admiratie de Corneliu Zelea Codreanu), “orice goi trebuie sa-ti accepte superioritatea si, platit cu cativa firfirei, sa-ti devina sluga”.

Contextul e specific, Iftimovici adresandu-se celor care trebuie sa isi dea seama ca aceasta aservire “la noi se intampla la orice nivel datorita faptului ca asa-numita „constiinta a romanului” care include si demnitatea, somnoleaza, chiar daca nu una, ci zece fanfare i-ar bubui la ureche „Desteapta-te, romane!”.

Lucrurile nu raman circumscrise spatiului balcanic. Cititorul este avertizat de Iftimovici ca “celor care s-ar apuca să conteste faptul ca liderii evrei nu au intentii ofensive, că nu urmaresc aservirea celorlalte popoare, le-as da un singur exemplu: monopolizarea presei scrise, audio si a TV-ului din majoritatea tarilor civilizate”.

Dintre tarile civilizate, Iftimovici alege Franta, tara care sa afla la data scrierii (in 2011) in “apropierea alegerilor prezidentiale si, din peste 60 de milioane de francezi, candidatii principali apartin numai poporului ce trebuie musai ales. Francezi pur sânge nu mai există. Au dispărut.” Explicatia lui Iftimovici nu intarzie; situatia se datoreaza faptului ca “solidaritatea etnica evreiasca, principala arma de cucerire a altor ţari, functionează ireprosabil la Paris. Peste tot, la toate nivelele de conducere, VIP-urile mozaice sunt nu numai prezente, dar detin painea si cutitul oricarei decizii. “. Ah, painea si cutitul din mana evreilor. Dupa ce razi, te apuca plansul si apoi greata.

De la arhaic, la modern, adica la Holocaust. “La noi”, spune Iftimovici, “VIP-urile comunitatii evreiesti (care se sfasie intre ei pentru putere si bani) clamează un ”holocaust” despre care nu ai voie să spui că n-a existat”. Nici nu putea sa existe, ne spune profesorul, “fiindca noi am dovedit de-a lungul intregii noastre istorii o reala toleranta crestină fată de toate etniile care si-au cautat aici o paine şi o viată ocrotita de violente şi pogromuri”.

In plus, Iftimovici stie si motivul insistentei evreilor ca totusi multe zeci de mii dintre ei au disparut, cumva, intre Prut si Nistru: “Acuzatiile de pogromuri anti-evreiesti şi in final asocierea romanilor la ”holocaust”, incepute prin anii 1992-1993, au avut un net scop de îmbogăţire a VIP-urilor Comunităţii.” Asadar, “ De ce muscă mana care, de-a lungul a peste 150 de ani, le-a dat paine? ». Mai bine ar fi sa taca, de vreme ce « conducatorii actuali ai evreimii mondiale şi ai pumnului de mozaici de la noi nu fac decat să culeagă impotrivire, să starnească repulsie ».

Ecouri

  • Gabriel Adelmann: (18-6-2012 la 02:47)

    Este hilara belicozitatea acestui periferic in a apara frantuzismul pur-sange. Sigur, nici el nu este francez pur-sange, ba chiar nu e francez de loc…ba mai stii…

    Dar oricum, nu e de mirare. Preda istoria la Medicina fara a fi istoric; (daca memoria nu ma inseala, este si medic, dar veterinar), deci nu excesul de calificare academica in istorie e cel care ne da afara din casa….

    A scris, acum niste ani, un text despre caracterul de inocenta partida de sorcovit pe care l-ar fi avut pogromul legionar de la Bucuresti.

    Curat Laureat!

  • dr.r.neumann: (18-6-2012 la 10:49)

    este o greseala sa sub-apreciezi un adversar;radu iftimovici este intr-adevar frof.dr.la facultatea de medicina din bucuresti unde preda istoria medicinei si farmaciei;a scris numeroase articole si carti in acesta specialitate;din pacate in istoria anti-semitismului sunt destule exemple de personalitati stralucite care au fost anti-semite de pilda voltaire;ceace nu inseamna ca r.i nu poate fi combatut si batut pe propriul lui domeniu de activitate adica istoria medicinei si farmaciei universale dar si romanesti;ca fost student in urma cu cateva decenii la acesta facultate,cred ca as putea-o face,dar adresa revistei electronice la care colaboreaza nu exista cel putin asa cum apare in articol.

  • Peter Manu: (18-6-2012 la 10:56)

    Inlocuiti PUNCT in adresa cu semnul .

  • Gabriel Adelmann: (19-6-2012 la 14:02)

    Il cunosc si eu, Domnule Neumann. E sonor si uneori amuzant, dar, va asigur, catusi de putin stralucit.

  • P. Manu: (19-6-2012 la 22:00)

    Articolele lui Radu Iftimovici mentionate in textul meu au fost retrase de pe site-ul reviste electronice legionare care le publicase.

  • Sfartz pincu: (20-6-2012 la 00:27)

    „Cainii latra-caravana trece”.Este greu de inteles,cum un profesor universitar de istorie,neaga evidenta din propria lui „gradina Maicii Domnului”, in care numai la Iasi au fost ucisi bestial peste 11.000 de evrei.Unchiul meu, Pitaru Itzic,un elev premiant de 16 ani a fost omorat in strada, de colegii lui,legionari.Nu ne este permis sa trecem nepasatori, pe langa „cainii care latra”!
    Dealtfel un evreu francez,Pierre Moscovici (actualaul ministru al Economiei si Educatiei, din Franta) a facut pentru Romania mult,mult mai mult, prin sustinerea neconditionata si dezinteresata a intrarii Romaniei in UE,decat romanul”verde” Iftimovici,(remarcabila consonanta Mosco-VICI cu Iftimo-VICI !!)
    Mercantilismului unor evrei, care s-au imbogatit prin munca si comert cinstit,Iftimovici nu-i contrapune pe romanii neaosi care au distrus economia Romaniei,in cativa ani, prin coruptie si hotie !

  • Petru Clej: (20-6-2012 la 03:10)

    Ca de obicei, Pincu Sfartz dezinformează: Pierre Moscovici (se pronunță cu accentul pe ultima silabă, si) este ministru al economiei, finanțelor și comerțului exterior, ministrul educației este Vincent Peillon, vezi http://www.gouvernement.fr/gouvernement/composition-du-gouvernement.

  • Anatol Hristea-Stan: (20-6-2012 la 03:37)

    Infantilism, agramaţia, educaţia bazată pe tradiţii medievale, uşor manipulabili, intoleranţa, proprii frustrări. Este strict necesară existenţa unei legi antidiscriminare adecvate şi aplicabile, prin care ar fi posibilă penalizarea inevitabilă şi dură pentru ura şi homofobie.

  • Sfartz pincu: (20-6-2012 la 04:09)

    Stimate D-le Clej,recunosc, nu sunt nici pe departe atat de informat ca Dvs.Dar cu corectia Dvs. textul comentariului meu, devine valabil.
    Toate cele bune, incep sa am sindromul Stockholm fata de Dvs.!!

  • Petru Clej: (20-6-2012 la 05:07)

    Domnule Svartz, nu numai ca nu sunteti atat de informat ca mine (asta ar fi imposibil, data fiind profesia mea), dar aveti tendinta permanenta de a dezinforma, exemple: Ucraina si Irak au arme nucleare, PIB-ul Albaniei a crescut in doar trei ani de la 200 la 3500 USD pe locuitor, etc. La dumneavoastra lipsa de respect pentru acuratetea informatiei este profund inradacinata.

  • Sfartz pincu: (20-6-2012 la 23:16)

    Ar fi fost elegant din partea D-lui Clej, doar sa-mi atraga atentia cu eroarea privind Ministeriatul lui Pierre Moscoviciu,eroare pentru care imi cer scuze, dar este diabolic sa perseverezi in scoaterea ochilor cu erorile din trecut,datorate informatiilor gasite de mine pe NET.
    Stie Domnul Clej proverbul rusesc:”Kto staroe pomianet,tomu glaz vom..” ?
    Nu am vazut niciodata o mentiume din partea D-lui Clej,despre partea in care am si eu dreptate !!

  • Petru Clej: (21-6-2012 la 02:44)

    Domnule Sfartz, repet, dumneavoastră dovediți o lipsă crasă de respect pentru acuratețea informației, sunteți un dezinformator înrăit. Revista ACUM nu este un loc unde se acceptă dezinformările și unde „se laudă oamenii pentru că au dreptate”. Ați greșit adresa.

  • Stefan N. Maier: (21-6-2012 la 13:44)

    D-l Pincu, noi suntem intr-o permanenta batalie pentru calitatea informatiei la ACUM, inclusiv in comentarii. Daca doriti alt tratament, va informez: problema e la dv. Fiti mai grijuliu, mai atent, si veti avea doar de castigat.

    Sper ca publicarea articolului lui Peter si in ACUM sa fi contribuit direct la retragerea articolului respectiv. Ce bine ar fi daca garantiile de decenta si securizare pe care le oferim la ACUM ar trezi din ce in ce mai multa incredere si curaj pentru toti cei care au ceva de zis pentru a indrepta o serie de lucruri!

  • Sfartz pincu: (21-6-2012 la 13:56)

    Accept cu cea mai mare placere recomandarile Dvs. D-le Stefan N.Maier,pentru ca sunt facute cu bun simt ! Am sa le urmez in viitor,daca voi mai avea un viitor.

  • Shlomo: (14-11-2012 la 06:31)

    Acum ca domnii Pincu si Clej si-au pus cutitele in teaca, inteleg ca se harjonesc pe toate forumurile asa, poate imi e permis sa revin la articolul in sine.

    Sunt roman evreu (dar ma declar ateu) emigrat de 40 de ani din Romania. Precizez din capul locului ca sunt simpatizant al stangii israeliene.

    In urma acestui articol, am avut curiozitatea sa consult cele ale incriminatului Iftimovici, din Viata Medicala (acum, ca sunt la pensie, ce am altceva de facut ?). Si… constat ca, la relectura, articolul de fata (al domnului Manu) mi se pare o insailatura de citate rauvoitor alese si scoase din context. Tonul nu este nici el nici pe departe stiintific. Articolul dvs, d-le Manu, mi se pare un articol de propaganda comunitara condus cu dibacie (si furie) pe criterii de amalgam. Nu este vorba de fapt despre Iftimovici, el este doar un pretext, ci se trece in diagonala si in zig-zag periculos printr-un secol intreg in cateva linii. Cine are ochi sa vada si sa inteleaga, observa ca dvs nu opuneti argumente, fapte, probe, ci doar „faceti spume la gura” cam de aceeasi „consistenta” cu cele pe care le descrieti la inceputul articolului dvs, atribuindu-le incriminatului Itimovici. Totul respira visceralul in acest text. De aceea articolul dvs mi se pare nici bun nici prost, ci doar… nul.

    Pentru mine, este nul tot ceea ce serveste unilateral, excesiv, unei opinii IMPLICATE intr-un conflict. Ma intereseaza, ca lector, doar echidistanta. Impartialitatea. Si dvs. asa M.D. cum veti fi fiind, imi apareti doar ca un soldat al unei opinii oficiale (larg denumita „sioniste”, si inca a aceleia a aripii dure). Pentru mine, judecand dupa modul in care ati conceput articolul, sunteti la fel de integrist ca si legionarii. Ceea ce mi se pare mai grav este ca profitati de naivitatea romanilor (neobisnuiti cu tipul acesta de dezbatere) pentru a manji cu noroi macar o personalitate stiintifica mondiala: descoperitorul de necontestat al insulinei, Nicolae Paulescu. Eu sunt foarte sensibil la acest subiect, pentru ca sotia mea si-a prelungit viata datorita aceste descoperiri care a salvat zeci de milioane de oameni. Vad ca sunt si doctori printre contribuitorii la acest forum, si ma mira ca nu au luat atitudine in acest sens; sunt ei oare mai degraba „evrei” zelosi, decat medici ? M-ar intrista.

    Cat despre dl. Itimovici, din cate m-am putut intersa, a fost un colaborator apropiat al regretatului Acad. Nicolae Cajal, cu care a semnat mai multe carti, avand cu dansul si relatii privilegiate care au durat pana la decesul dansului. Nu cred deci ca este atat de „antsemit” pe cat se afirma in comentariile suscitate de acest articol. Cred mai degraba ca ia oamenii asa cum sunt, unul cate unul, vreunul sublim, altul ticalos, netinand seama ca sunt evrei sau nu si ca, pur si simplu, refuza sa se lase calcat in picioare de tavalugul unei anumite ideologii (subliniez pe „anumite” si pe faptu ca o ideologie nu se confunda cu „om” ci cu „massa”) care, zic eu, nici pe departe nu reprezinta toti evreii din lumea aceasta; mai mult, este o ideologie care mai degraba este in voga la cei occidentali (din diaspora) cat la cei ce traiesc si sufera pe pamintul Israelului.

    A propos, dl Peter Manu, sunt foarte mirat ca Google nu indica absolut nici o lucrare stiintifica de-a dvs. Probabil ca nu am acces la siturile de reviste care trebuie, dar si-asa… o urma tot ar mai ramane. Ma intreb pe ce baza ati fost numit ca Membru de Onoare al Academiei de Stiinte Medicale din Romania. In schimb, la Iftimovici, situatia e cam cu totul alta, contrar opiniei de „expert” a dl Adelman care zice ca l-ar cunoaste (personal?).

    Sa ne intelegem: nu „dau cu piatra”, dar cred ca niciodata un dialog nu se va putea instaura daca se ramane pe pozitii de fronda, viscerale, si de o parte si de alta. De asemeni, sunt mirat sa vad ca aproape toate comentariile (exceptand cel al Dl Neumann) se plaseaza pe o linie extrem de isterica si (din pacate, asta ma doare cel mai tare) extrem de superficiala (cu ceva „peaks” de incultura crase, gen comparatia de nume Itimovici / Moscovici cu accent pus pe „vici”). Of, of, oi, oi !!! Cand le-o veni mintea la cap oamenilor ? Si unora, si celorlalti ?

  • Shlomo: (14-11-2012 la 07:04)

    Fac o adaugire pentru Dl. Gabriel Adelmann:

    Din cate stiu, istoria medicinii (tot la fel ca si cea a chimiei, fizicii si matematicii) nicaieri in lume nu este predata de catre istorici, ci de catre medici (sau de cei din specialitaea respectiva), de multe ori psihiatri, pentru ca au „vena literara”. Se pare ca si Dl Iftimovici are, din moment ce e si autor dramatic (vezi internet). Chiar credeti ca un istoric de profesie ar fi capabil sa aprecieze la justa valoare nuantele din aceste complicate materii?

    Si, ca sa ma „joc” un pic cu dvs, dle Adelmann, pentru ca va vad usor dispretuitor fata de medicii veterinari (in caz ca dl Iftimovici ar fi unul dintre ei, asa cum spuneti), va invit sa cumparati si sa consultati cartea de 1000 de pagini a dl. Iftimovici (premiata de Academia Romana, pare-se):

    http://www.librariaeminescu.ro/isbn/973-27-1708-0/Radu-Iftimovici__Istoria-universala-a-medicinei-si-farmaciei

    … si sa cautati care au fost medicii veterinari care au adus contributii fundamentale in medicina umana. Pai, sa-i numaram Coane Fanica !

    PS: Aici sunt tentat sa reiau citatul dl-ui Sfartz Pincu: “Cainii latra – caravana trece”. Dar reamintindu-va, tuturor, ca ce li se aplica lor, ni se aplica si noua. TOTUL !!! E usor de latrat, mult mai greu e de construit !

  • P. Manu: (14-11-2012 la 07:49)

    @Shlomo: Nu cred ca sunteti evreu.

    Pentru articolele mele, puteti consulta Pubmed sau Google Scholar.

  • Petru Clej: (15-11-2012 la 12:26)

    Se pare ca „Shlomo” (evident ca toti indivizii de teapa lui nu are curajul sa-si dezvaluie identitatea)
    are un text standard pe care-l moduleaza in functie de pagina de internet vizitata:

    http://www.revista22.ro/problema-evreiasca-a-unui-laureat-unesco-15694.html

    Remarcata apologia negarii sau a minimalizarii Holocaustului din Romania. Remarcati si acreditarea ideii stas a antisemitilor potrivit careia evreii sunt de vina pentru nenorocile care s-au abatut asupra lor.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Patriarhul rus vrea împăcarea Mitropolitului Vladimir cu Marchel, mobilizându-i contra homosexualităţii

Documentul de condamnare a “legii privind asigurarea egalităţii/legea antidiscriminare” adoptat ieri, 7 iunie, de Biserica Ortodoxă Rusă (BOR), reprezintă nu...

Închide
44.213.65.97