caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Defăimarea Americii e la modă în România

de (16-11-2008)

Dupa cateva saptamani petrecute in Europa inteleg ca receptarea crizei financiare, extinsa in toata lumea aduce imediat nevoia de a blama pe altcineva, ca acel tap ispasitor sa fie America.

Populatia europeana si indeosebi cea romaneasca sunt supuse unui slogan manipulat ca toate relele pornesc dinspre continentul american. Nu de mult intr-un ecou la un articol aparut in saptamanalul nostru o doamna cititoare(si aici folosesc o forma de politete pentru a nu leza persoana in cauza, careia nu-i place tutuiala) scria cu o oarecare satisfactie despre momentele grele prin care trece America, printr-o autodevorare crunta.

Americanii au fost mereu obisnuiti cu un standard de viata ridicat, costul vietii zilnice fiind foarte redus, ori in prezent, este foarte greu sa nu mai cheltuiesti. Li se poate reprosa ca nu isi fac un buget, o evidenta mai stricta a cheltuielilor, tentatia corporatiilor de credit etc.
Daca industria constructoare de masini americane este in faliment, cum se face ca si firma de performanta VW/BMW se afla in impas ?

Am schimbat cateva cuvinte cu Karin, o ospatarita din Germania care mi-a marturisit ca ii e aporape imposibil sa se ajunga de la un salariu la salariu. De cand cu schimbarea devizelor europene in euro, costul vietii a crescut, iar cetatenii europeni nu mai jubileaza atat de frenetic la auzul imnului de uniune. Ce pot oferi 1200-1400 euro ? Plata chiriei intr-o locuinta nu tocmai spatioasa in zone suburbane sau o mansarda, transportul (fie abonament metrou, benzina fiind foarte scumpa), mancarea si daca mai ramane ceva pentru haine, tigari si din cand in cand cate o iesire.

Comparand cu preturile din S.U.A. hainele sunt de cel putin doua ori mai scumpe, mancarea, bauturile, benzina si transportul in general. La un salariu minim foarte putini, in Europa, vor putea cumpara o casa- fie ea pe credit, ori sa schimbi o masina noua la 5 ani.

Recitind cartea lui Allan Bloom,The Closing of the American Mind (Sfarsitul Spiritului American) Europa s-ar localiza intr-un paradis elitist si superior. Daca eseurile tin sa proclame un declin american provocat de calitatea precara a invatamantului american postbelic, in realitate, orice incercare a Europei unite de a depasi continentul american esueaza. Se remarca deja in Romania o degradare a invatamantului nu numai din pricina conditiei salariale a profesorilor, din lipsa de interes a elevilor pentru studiu, dar si din cauza acelui sistem european, Bologna. Analfabetismul ia proportii serioase in Romania.

Ca intr-un fenomen ciclic crizele mondiale se deruleaza, sfideaza orice tentativa de stagnare a acestora lasandu-ne, din nefericire, neputinciosi. Statele Unite ale Europei nu au reusit sa depaseasca tara unchiului Sam, ca nivel de trai.

Omul de rand american nu intelege si nu vrea sa mai asculte predicile analistilor financiari, ale bursierilor considerandu-le un joc de noroc, un fel de cazinou.

Sunt increzator ca viata merge inainte. Ii amintesc acelei doamne din ecourile negationiste ca noi cei cu “madularele” mancate de recesiuni si molime economice supravietuim in decenta, din putinii dolari castigati dorindu-i din suflet sa cunoasca si accesibilitatea la bunurile societatii americane, care in alte tari europene sunt un lux.

Ecouri

  • ion adrian: (16-11-2008 la 00:00)

    Bursele nu sunt un cazinou dar ca orice entitate au cele doua fete, pe fata cea rea sa zicem stau sistemele piramidale si s-o spunem direct ot felul de activitati care bmisca doar banii saracind pe unii si imbogatind pe altii fara nici-o contributie la cresterea vreunei valori adaugate sau la vre-o valoare nou creata.

    O sa citez in acest sens o butada a unui mare economist francez:
    Puneti in sala unei burse o suta de cimpanzei . Stabiliti pentru brokerii(oameni) care urmaresc ordinele bursiere date prin gesturi de catre acestia, un cod de interpretare al gesticulatiei facute din orice motiv de cimpanzei, si la sfarsitul zilei la inchidere, un numar de cimpanzei vor fi mai bogati exact cu aceisi suma, cu care restul vor fi mai saraci.

    Asta este problema rea, vicioasa a bursei si a banilor, ea nu tine de America si de nimic altceva decat de toate relele din firea umana si astea sunt desigur legiune.

    Cu asta nu se poate lupta decat printr-un sistem economic corect si acesta exista, chiar daca inca nu in functie, si cu o legislatie adecvata, care de bine de rau exista coexistand cu sistemul actual si incercand din mers unele corectii care de multe ori fac mai mult rau decat bine ,dar in situatii ca cea de acum reprezinta singura incercare posibila de facut fara ca sistemul in sine sa fie modificat major.

  • ion adrian: (16-11-2008 la 00:00)

    PS.
    Si totusi nu putem observa ca pe fondul tuturor acestor „evenimente economice” dolarul s-a intarit cu cca 25-40 % fata de valorile din acest an, lucru confirmat si de pretul aurului care in dolari a scazut confirmand si in acest fel intarirea reala a dolarului, asa ca totusi vom cita ceva foarte interesant ce a spus un economist japonez:

    „Pentru guvernul american nu exista conceptul de a te intinde mai mult decat ti-e plapuma. In conditiile in care intreaga lume cere dolari, tot ceea ce Statele Unite trebuie sa faca este sa tipareasca bancnote verzi”, spune profesorul Ngaire Woods.
    Daca insa SUa ar pierde pentru dolar a statutului de valuta mondiala de referinta ar insemna insa, pentru Statele Unite, sfarsitul unui urias bonus de care americanii s-au bucurat pana in prezent – abilitatea de a scrie cecuri pe care nimeni, niciodata nu le va incasa.

    Acest privilegiu permite actiuni pe care niciun alt guvern nu si le poate imagina – o putere pe care rivalii Americii o denunta drept un „privilegiu exorbitant”.

    Nota mea: acum 20 de ani am spus undeva cam acelas lucru, adaugand insa, ca fara forta militara efectiva asezata in spatele dolarului, acest lucru nu ar fi posibil.

    Asa ca eu prognozez ca dolarul deocamdata fiind moneda singurei cu adevarat supraputeri mondiale nu-si va pierde privilegiile.

    Cumparati linistiti dolari.

    Redacția ACUM se delimitează net de orice îndemnuri la tranzacționarea unor devize, responsabilitatea aparținând strict persoanelor care postează astfel de îndemnuri.

  • florin predescu: (16-11-2008 la 00:00)

    Domnule Adrian.

    Va multumesc pentru remarci si ma bucur ca mai exista lume confidenta in potentialul financiar american. Inteleg ca Europa a crescut valoarea devizei Euro, dar viata s-a inrautatit. Eu nu sunt un analist financiar, iar articolul incearca sa puncteze o manipulare a ideii ca americanii sunt cei de vina si ca exista un cataclism socio-politic din care nu vor iesi. Va multumesc inca o data ca impartasiti o perspectiva pozitiva. Incerc sa vad lumea si tot ce se intampla in jur cu ochii omului de rand (si sunt milioane ca mine), al celui ce se bucura de viata, de a avea o paine pe masa si un acoperis. Am vazut in munti, in diferite zone mioritce ca s-au construit vile faraonice cu 8 garaje si piscine interioare etc.Imaginati-va cat de multi bani sunt stocati acolo numai pentru a epata si a satisface gustul pentru exces de opulenta. America nu e numai excentrism opulent si nu este omniprezent. Sunt doar un bucatar ce din cand in cand isi exprima gandurile in scris, experienta mea de viata si totodata dorinta de a vedea o schimbare in Romania. Un visator, si nu ar trebui uitat finalul din cantecul lui John lennon, IMAGINE – „I m not the only one”.

  • Anton Constantinescu: (16-11-2008 la 00:00)

    Imi permit totusi sa observ ca defaimarea Americii cea mai adanca si cea mai reusita este facuta totusi…tot de americani!



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Summitul CSI la Chișinău, Putin și Republica Moldova

Participarea lui V. Putin la Summitul CSI de la Chişinău i-a conferit întâlnirii o semnificaţie majoră, chiar dacă a avut...

Închide
18.225.56.55