caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Poeme, Eseuri, Proza



 

Amurg

de (31-7-2017)
31 ecouri

Mâinile ei îmbrăţişau cana de ceai ca şi cum ar fi încercat să se încălzească – defapt era rece demult, făcuse pojghiţă groasă şi lucea precum o baltă în care s-a scurs uleiul, în culorile curcubeului – dar ea stătea aşa nemişcată urmărind doar din ochi petrecerea norilor ce-şi schimbau mereu forma, zâmbind unei amintiri desigur, sau poate chiar jocul norilor să o fi amuzat un pic căci buzele i se mişcau mimând numele formelor lor ciudate (dragon alergând, pisică, vultur în picaj, inimă destrămată, broască grasă, ciupercă, aripi, munte, pipă, fum, fum), dar mie îmi sugera mai degrabă un exercițiu de memorie şi o priveam pe femeia aceasta atât de frumoasă în trecut, subţire şi elegantă, cu trupul încă ferm şi ademenitor, înfăşurată în halatul subţire de mătase prin care forma sânilor se zărea apetisantă, neatinşi de ani, gândindu-mă câte pasiuni or fi stârnit şi câţi bărbaţi or fi visat la atingerea lor, poate au oftat îndelung cu faţa adâncită în curbura lor perfectă culegând vreo broboană de sudoare aromată, căci pielea ei avea încă miros dulce aţâţător şi el se scurgea prin oadaie ca din trupul unui sfânt îmbălsămat, valuri-valuri umplând-o până în tavan, până-n pervazul ferestrei deschise şi mai departe umplând cerul întreg că înşişi norii aceia trecători să fi fost, poate, efluviile trupului ei – altfel cum aş explica zborul nesigur de păsări ce se învârteau bete pe cerul rubiniu, ori adierea aceea stranie a copacilor murmurând cuvintele nerostite doar născute pe buzele mute, doar gândite în capul ei de „zauberin” – sigur trupul ei striga prin toţi porii, lăcrima ca o icoană făcătoare de minuni şi miruia universul într-un amurg blând de Septembrie.

Ecouri

  • Wanda Lucaciu: (1-8-2017 la 15:11)

    O descriere superba si in acelasi timp romantica, a unei femei in apusul vietii sale!

  • Victor Manta: (1-8-2017 la 16:04)

    Din păcate nu reuşesc să urmăresc un text în care primul punct apare abia după vreo 300 de cuvinte.

    Îmi place să admir în tihnă, din vârf de munte, cerul senin al nopţilor întunecate, acoperit de o puzderie de puncte strălucitoare ce ne fac şăgalnic cu ochiul.

  • Boris M. Marian: (12-8-2017 la 04:26)

    Un text frumos, pictural, senzual, merită citit și recitit

  • Sfartz Pincu: (12-8-2017 la 19:00)

    Imaginaţia permite orice,este frumoasă compoziţia-dar din păcate,după o reverie artistică, te trezeşti la realitate,şi constaţi cu regret că nu este posibil ca în amurgul vieţii să fii o Sulamita !
    Ne amintim de zicala care spune: Poţi să fii frumos-la douăzeci de ani,puternic la-treizeci de ani,bogat la-40 de ani,şi înţelept la-cincizeci de ani !
    Norocul omului în vârstă, este că şi imaginaţia-este înţelepciune,sau măcar o parte din ea, şi-ţi oferă-resemnare.
    Victor constată că punctul apare abia după 300 de cuvinte (!), deci textul lung te năuceşte,ori în „Cântărea cântărilor” a lui Solomon,punctul apare după primele 13 cuvinte! Dar oda lui Solomon este adresată unui cuplu,unui trup făcut din două trupuri,deci matematic vorbind,unei ode închinate doar unei jumătăţi de cuplu,unei singurartati (?!-natematice,fizice),se puteau dedică puncte-la fiecare 6-7 cuvinte,nu-i aşa Stimate Domnule Victor?

  • Victor Manta: (13-8-2017 la 03:25)

    @Sfartz Pincu

    > … se puteau dedică puncte-la fiecare 6-7 cuvinte,nu-i aşa Stimate Domnule Victor?

    Punctele, folosite cu simţul măsurii şi al ritmului, şi-ar fi găsit locul lor şi ceva mai distanţate, Stimate Domnule Sfartz.

    Ele puteau fi culese de pe cerul senin al nopţilor întunecate şi împrăştiate prin text, tot aşa cum au fost, acum aproape 3.000 de ani, presărate ca nestematele pe coroana şi vălul întunecatei Sulamita, regina pe veci a visătorului şi înţeleptului poet-rege Solomon.

  • Sfartz Pincu: (13-8-2017 la 05:17)

    @ Victor. Punctuaţie.
    Pamflet.
    Rezumat Moscicki.Trup frumos.Si Faţă ridată.
    Trebuie.Mers. Chirurg .Şi faţa operată.
    De tânăra.viaţa.din nou.reluată.
    Conform cu Shor.Nevroză vindecată.

  • Victor Manta: (13-8-2017 la 14:35)

    @Sfartz Pincu

    Manual. Punctuaţie. Pamflet. Complet.

    Trup radios. Faţa ridată.
    Mers la vraci. Faţa operată.
    Miros. Dulce. Aţâţător.
    Odor de mor. Balsam to deodor.
    Tânără. O, viaţă. Cu dor reluată.
    Conform dr. Shor. Nevroză vindecată.
    🙂

  • Sfartz Pincu: (13-8-2017 la 18:57)

    Ne mai amuzam putin, dar proverbul romanesc: „Batranete-haine grele” e valabil pentru milioane de pensionari, cei cu pensia sub „medie”.

    Ar trebui facuta o experienta. Pusă Ministrul Muncii Olguta Vasilescu sa traiasca 6 luni cu pensia medie ! Sa vedem daca dupa experiment ar mai fi nitel asemenea cu chipul si trupul descrise de Doamna Adriana Moscicki, sau macar cu felul cum arata chiar ea acum !

  • Victor Manta: (13-8-2017 la 21:19)

    @Sfartz Pincu

    > Ar trebui facuta o experienta. Pusă Ministrul Muncii Olguta Vasilescu sa traiasca 6 luni cu pensia medie !

    Ar fi prea simplu! Cauza pensiilor mici din România nu este d-na Vasilescu, ci în primul rând perioada comunista, iar apoi perioada „de trecere” (la ce?) care a urmat.

    D-na Vasilescu se dă peste cap să respecte rozele promisiuni electorale ale PSD-ului, în care punctele principale de atractie pentru alegători au fost mărirea serioasă a salariilor bugetarilor şi a pensiilor tuturor.

    Resursele bugetare pentru aceaste măriri se bazează pe previziuni optimiste, cum ar fi creşterea economiei sau bani mai mulţi scoşi de la EU. Până ca ele să aducă ceea ce se aştepta, se măresc taxele şi impozitele, pentru a se acoperi deficitul rezultat din creşterile cheltuielilor.

    Un prim exemplu de „echilibrare” sunt accizele, care vor creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, aceasta potrivit noilor niveluri din proiectul de act normativ al Guvernului. Sursa .

    În acest fel se face un transfer prin care unii primesc mai mult, iar alţii (care pot fi deseori tot aceeaşi cu primii) plătesc pentru aceasta. În limbaj socialist aceasta se numeşte o justă redistribuire a bogăţiei.

  • Sfartz Pincu: (14-8-2017 la 09:08)

    Nu perioada comunista este de vina pentru pensiile mici !

    Nerespsctarea de catre toate guvernele post-revolutie (?!) a Legii 19/90 privind valoarea punctului de pensie de CEL PUTIN 45% din salariul mediu pe economie, ii califica pe actualii conducatori ca avand un comportament „comunist”.

    Pentru anul 2017, salariul mediu este de 3131 Roni, din care 45%-reprezinta 1409 Roni, ori ei – „neo-comunistii” – s-au scremut din greu ca sa dea 1000 de Roni/punct !

    Iata ce spune Legea 19/90:

    Legea 19 /2000 Art. 80. – (1) Valoarea unui punct de pensie reprezintă cel puţin 45% din salariul mediu brut lunar pe economie, prognozat pentru anul respectiv, şi se aprobă prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

    Surse:
    (https://www.petitieonline.com/valoarea_unica_a_punctului_de_pensie_45_din_salariu_mediu_brut)
    (http://www.calculator-salarii.ro/salariu-mediu-pe-economie/)

  • Alexandru Leibovici: (14-8-2017 la 10:04)

    @Sfartz Pincu

    Da, într-adevăr, cf. art. 80 din legea 19/2000 actualizată 2008 rezultă că începând cu 1 ianuarie 2009 (v. aici)

    „… Valoarea punctului de pensie… nu poate fi mai mica de… 45% din salariul mediu brut
    utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat…”

    Numai că această lege nu mai este valabilă în momentul de faţă, ea fiind înlocuită de Legea 263/2010, unde această promisiune nu mai apare. V. aici, articolele de la 94 încolo.

    Enunţul pe care l-aţi dat dv. este deci dintr-o lege veche, dar este răspândit chiar şi în prezent de mulţi oameni care milită pentru mărirea pensiilor. Dar nu este o idee bună de a milita pentru ceva prin prezentarea unor fapte inexacte…

  • Alexandru Leibovici: (14-8-2017 la 10:26)

    @Sfartz Pincu

    (completare)

    De la 1 iulie 2017 punctul de pensie a crescut la 1000 lei (de la 871).

    Guvernul (Programul PSD de guvernare) promite următoarele valori pentru punctul de pensie:

    1 iulie 2018 – 1’100
    1 iulie 2019 – 1’265
    1 iulie 2020 – 1’400
    1 iulie 2021 – 1’775, adică 45% din salariul mediu

    Sursa: aici

    Dar pentru asta trebuie să menţineţi PSD la putere 😉

  • Victor Manta: (14-8-2017 la 15:19)

    @Sfartz Pincu

    > Nu perioada comunista este de vina pentru pensiile mici !

    Comunismul a lăsat după el o Românie cu o economie slabă şi necompetitivă, şi cu o populaţie foarte săracă, a cărei forţă de muncă a fost nevoită, în bună parte, să emigreze.

    De aici, în bună măsură, şi punctele mici de pensie. De exemplu în Austria, ţară care a avut norocul să nu trăiască în comunism, şi de aceea nici în post-comunism, situaţia pensionarilor este cu totul diferită.

    Noroc cu cei plecaţi din România în străinătate, dintre care mulţi şi-au tot ajutat şi îşi ajută în continuare familiile, şi nu numai pe ele. Şi mai sunt şi copiii din ţară care îşi ajută părinţii pensionari.

  • Sfartz Pincu: (15-8-2017 la 13:43)

    Greşiţi !

    „Comunismul” – aşa cum a fost, intro chestie fără formă bine definită – a lăsat „capitalismului” -atât de lăudat de Dvs. care a venit după 89, o Românie puternic industrializată, cu cadre profesionale excepţionale, cu un putential economic extraordinar, dacă… dacă nu ar fi fost totul distrus în primul an după revoluţie. Era nevoie doar de o optimizare şi o tehnologizare cu mici investiţii, pentruca produsele româneşti să devină competitive la scară mondială.

    Ca să nu spuneţi că speculez cu frază, deja întoarsă pe toate fetele, privind „interese străine”, am să dau un singur exemplu:

    La Combinatul de Cauciuc din Oneşti se fabrica la scară mare polistiren expandat (şi din cel ignifugat – care nu a fost folosit la clubul „Colectiv!) la fel de bun ca cel care se importă acum pentru termooizolarea clădirilor din România, din Germania. La preţuri comparative, preţul expandatului german este acum de 68 Roni/m.c., iar atunci noi îl vindeam peste tot la preţul de 7 lei/m.c. !! (luând ca baza salariul mediu al unui maistru – atunci şi acum).

    De ce a trebuit ca o linie de fabricaţie importată din Suedia, realizată la cel mai înalt nivel tehnic, să fie distrusă, pentru ca acum să plătim Germaniei un preţ de aptoape 10 ori mai mare? Cum e cu „cu comunismul cel rău” care a lăsat România neindustrializata ?

  • Boris M. Marian: (15-8-2017 la 15:34)

    absolut de acord cu d.Pincu,dar cei plcați înaite de 1989 au alt algoritm, nu am iubit propaganda comunistă, dar nici sărăcia de acum nu mă bucură defel,vina o poartă sitemul mafiot, 10 mliarde E furați pe șosele,cât timp vom da vina pe comunism? V.fosta RDG.

  • Victor Manta: (15-8-2017 la 20:07)

    @Sfartz Pincu

    > De ce a trebuit ca o linie de fabricaţie importată din Suedia, realizată la cel mai înalt nivel tehnic, să fie distrusă, pentru ca acum să plătim Germaniei un preţ de aptoape 10 ori mai mare?

    Nu ne spuneţi nici în ce stare şi nici cât de veche era în 1990 linia de care vorbiţi, şi nici dacă mai putea fi intreţinută.

    Comparaţiile de preţ sunt foarte delicate, deoarece preţurile produselor în România comunistă nu erau preţuri de piaţă liberă.

    La o privire rapidă am constatat că producători de polistiren expandat există azi în RO. O listă (neoficială) poate fi găsită aici, cu observaţia că este posibil că nu toţi sunt producători, aşa cum spune titlul.

    > Cum e cu „cu comunismul cel rău” care a lăsat România neindustrializata ?

    Iată ce am scris eu: Comunismul a lăsat după el o Românie cu o economie slabă şi necompetitivă, şi cu o populaţie foarte săracă, a cărei forţă de muncă a fost nevoită, în bună parte, să emigreze.

    Am greşit undeva?

  • Victor Manta: (15-8-2017 la 20:15)

    @Boris M. Marian

    > … absolut de acord cu d.Pincu,dar cei plcați înaite de 1989 au alt algoritm …

    Puteţi vă rog să explicaţi:

    – ce algoritm au cei plecaţi înainte de 1989

    – ce algoritm au cei plecaţi după 1989

    – ce algoritm au cei râmaşi în România

    şi eventual să explicitaţi şi cauzele.

    Vă mulţumesc anticipat.

  • Alexandru Leibovici: (15-8-2017 la 22:35)

    „Problema” polistirenului expandat am mai discutat-o cu dl. Sfartz şi acum un an şi ceva:

    http://acum.tv/articol/76147/#comment-146866

  • Victor Manta: (16-8-2017 la 01:59)

    @Alexandru

    > „Problema” polistirenului expandat am mai discutat-o cu dl. Sfartz şi acum un an şi ceva:

    Cine uită istoria ajunge să o repete… 🙂

  • Boris M. Marian: (16-8-2017 la 06:10)

    V.Manta
    Obs.generală

    este păcat că poemul în proză al d.Moscicki este ignorat,iar oameni comp. în alte domenii ocupă tot spațiul cu pb.tehnologice
    Acum-despre algoritme-cei plecați înainte de 89 se autoelogiază-bravo lor, cei plecați după,ceva obișnuit,cei rămași-niște „handicapați”
    Vă rog d.Manta să ne spuneți dacă nu gândiți astfel. Nu vă laud deloc, dar nici nu vă pasă, sunteți f.mulțumit de opiniile proprii.

  • Victor Manta: (16-8-2017 la 12:28)

    @Boris M. Marian

    > Obs.generală este păcat că poemul în proză al d.Moscicki este ignorat,

    L-au comentat 4 cititori. Nu este chiar rău.

    > … ,iar oameni comp. în alte domenii ocupă tot spațiul cu pb.tehnologice …

    Aruncaţi-vă o privire mai jos, pentru ca să vedeţi cât spaţiu liber a mai rămas…

    > Acum-despre algoritme-cei plecați înainte de 89 se autoelogiază-bravo lor, …

    Puţini sunt cei care „se autoelogiază”. De foarte multe ori ei vorbesc cu durere în suflet de ce au trebuit să părăsească ţara în care s-au născut şi au trăit, deseori foarte mulţi ani, lăsând în urmă mormintele părinţilor lor şi ale părinţilor părinţilor lor.

    > … cei plecați după,ceva obișnuit,

    Obişnuit? 4 milioane? A căror „vis” a fost să trăiască printre străini, departe deseori de părinţi, copii, soţii?

    > cei rămași-niște „handicapați”

    Mă tem că transferaţi viziunile proprii către alţii.

    > Vă rog d.Manta să ne spuneți dacă nu gândiți astfel.

    V-am spus, nu gândesc astfel, şi de regulă nici românii emigraţi pe care i-am întâlnit.

    > Nu vă laud deloc, dar nici nu vă pasă, sunteți f.mulțumit de opiniile proprii.

    Îmi atribuiţi nişte opinii proprii de-ale dv. pentru ca să mă criticaţi. Vă amintesc că „A construi un argument om de paie constă în a reformula opinia oponentului astfel încât să fie mai ușor de combătut”.

  • Sfartz Pincu: (16-8-2017 la 12:55)

    @ Victor Manta

    Linia de polistiren expandat care functiona in 1989 la Cauciuc-Onesti era o linie de fabricatie CONTINUA a polistirenului expandat, cei care fabrica azi polistiren expandat in Romania nu-l FABRICA, il expandeaza in matrite fixe, din perle preexpandate, importate din Germania ! La Cauciuc se fabrica P.E. cap-coada: etilena+benzen=etilbenzen-stiren polistiren-gazeificare-preexpandare-expandare in utilaj cu banda infinita din otel suedez (!), o masinarie de inalta tehnicitate care mai exista probabil doar in Germania si SUA. Va dati seama ce inseamna o banda din otel atat de elastic, incat sa suporte milioane de cicluri de indoire la trecerea peste tamburi. Numai Suedezii pot face asemenea oteluri ! Si a cazut pe mana romilor, care au hacuit-o si au dat-o la fier vechi.

  • Sfartz Pincu: (16-8-2017 la 13:01)

    @ Alex. Leibovici

    Nu problema „deja discutatà” este subiectul ! Subiectul este pierderea unor tehnologii avansate existente deja in „comunism”-contra a ceea ce se afirma azi, ca Romania avea o industrie inapoiata, si draga Doamne, prin venirea „capitalismului”Romania a castigat ceva !. (Vorbim de industrializare, nu de „democratie”).

    In acest context, pot sa dau nu numai exemplul cu linia moderna de P.E. ci si cu alte tehnologii avansate asimilate in „comunism”.

  • Victor Manta: (16-8-2017 la 17:09)

    @Sfartz Pincu

    > o masinarie de inalta tehnicitate care mai exista probabil doar in Germania si SUA. … Numai Suedezii pot face asemenea oteluri !

    Cum explicaţi că o asemenea „maşinărie” nu există în Suedia, ţara din care vin oţelurile? Nu cumva Suedia este o ţară prea mică pentru aşa ceva? Dar dacă aşa este, de ce ar fi România o ţară potrivită, pe o piaţă care a devenit liberă? Doar RO nu are nici pe departe populaţia SUA sau a Germaniei?

  • Boris M. Marian: (16-8-2017 la 17:43)

    @V.Manta

    1.Nu este adevărat ceea ce spuneți, ubi bene ibi patria,cunosc destui care au ple
    cat uitându-și părinții
    2. medicii pleacă deși salariile lor s-au triplat,se prevede o catastrofă în domeniul sănătății,vom …importa medici?
    3.Ce ați făcut dvs.personal pt. țara părinților?Eu nu mă laud,am făcut ce am putut,iar despre handicapați,mai ușor,eu folosesc ghilimuțe, dvs.mi-ați sugerat ac.
    șarjă întrebându-mă cu aplomb de ce nu am plecat din țară în 1960. O să râdeți-eu iubesc limba,cultura, umorul, natura din România,altfel puteam pleca oricând și oriunde,ca 350.000 de evrei,stimate domn.

  • Wanda Lucaciu: (16-8-2017 la 18:42)

    Dna Adriana Moscicki ne-a trimis o proza superba despre o persoana in amurgul vietii.

    Nu inteleg motivul pentru care s-au scris majoritatea de comentarii, despre: Rominia, emigratii pre/aft 1989,communism, masinarii, Suedia, Germania, capitalism, democratie, etc.

  • Victor Manta: (16-8-2017 la 19:37)

    @Wanda

    > Dna Adriana Moscicki ne-a trimis o proza superba despre o persoana in amurgul vietii.

    Este una dintre păreri. Au existat şi altele, îmbrăţişând până şi specia literară de pamflet. Se întâmplă des cu creaţia artistică, lucru cunoscut de artişti, care ştiu cum să se imunizeze la critici şi să creadă în propria lor valoare.

    > Nu inteleg motivul pentru care s-au scris majoritatea de comentarii…

    Pentru că oamenii nu sunt nişte roboţi, în mintea lor se crează permanent asociaţii, şi deoarece este permis de regulament.

    Estimez că d-na Adriana Moscicki nu a avut nimic de pierdut datorită comentariilor legate de alte subiecte, deoarece oricine doreşte să mai comenteze ceva pe tema creaţiei ei literare este în continuare liber, ba chiar trebuie încurajat să o facă.

    Pentru ca să dau eventual un nou imbold, mi-ar place să aflu cum interpretează cititorii sfârşitul lucrării: „… sigur trupul ei striga prin toţi porii, lăcrima ca o icoană făcătoare de minuni şi miruia universul într-un amurg blând de Septembrie”.

    Poate că aceasta va aduce mai mult decât să aflăm doar că este „o proză superbă”, sau „Un text frumos”, sau că foloseşte doar un „.”. Poate.

  • Alexandru Leibovici: (16-8-2017 la 19:43)

    @Sfartz Pincu

    Să revin la discuţia din aprilie 2016 despre preţul polistirenului expandat (PE) despre care aţi vorbit în comentariul http://acum.tv/articol/76147/#comment-146866 Aţi tras acolo concluzia că, în 1986 (circa), cu un salariu mediu net se puteau cumpăra circa 90 metri cubi PE.

    Să vedem care este situaţia în 2017.

       Salariul mediu net : 2’200 (v. de ex. aici)

       Preţul PE pe metru cub: 7,2 roni (v. de ex. aici)

       Deci se pot cumpăra: 2’200/7,2 = 305 metri cubi.

    Deci:

       1986:   90 metri cubi PE pe lună
       2017: 305 metri cubi PE pe lună

    adică de peste 3 ori mai mult.

    Dar poate că:

    – calitatea astăzi este mult mai proastă,
    – poate că astăzi puteţi cumpăra PE numai dacă aveţi un ordin de repariţie pentru PE de la primarul dv., dl. Nicolae Gnatiuc, iar în 1986 puteaţi intra într-un magazin specializat şi cumpăra PE la liber

    Eu astea (calitatea, disponibilitatea) nu le ştiu, dar sigur le ştiţi dumneavoastră şi mă puteţi informa.

    Şi vă rog: să nu-mi spuneţi că acum aceşti bani intră în buzunarele multinaţionalelor străine care ne sug sângele, pe când atunci serveau întregului popor, că nu cred nici una, nici alta.

  • Victor Manta: (16-8-2017 la 21:20)

    @Boris M. Marian

    > 1.Nu este adevărat ceea ce spuneți, ubi bene ibi patria,cunosc destui care au ple
    cat uitându-și părinții

    A depins mult de comportarea părinţilor, de educaţia dată şi de mulţi factori imponderabili. Eu nu mi-am uitat rudele rămase şi am făcut tot ce am putut pentru ele (adică mult).

    > 2. medicii pleacă deși salariile lor s-au triplat,se prevede o catastrofă în domeniul sănătății,vom …importa medici?

    Dacă alţii au putut să o facă, noi de ce să nu putem? De exemplu să-i invităm din Cuba, dar parcă am o îndoială că vor veni chiar dacă ar fi lăsaţi.

    > 3.Ce ați făcut dvs.personal pt. țara părinților?

    Foarte multe, dar nu pentru ţară, ci pentru oameni de-ai ei. Că tot sunteţi poet, îmi amintesc de o replică dintr-un vechi film sovietic, văzut f. demult în România. Personajul principal spunea că să-ţi iubeşti ţara nu înseamnă să îmbrăţişezi mestecenii, ci să-i ajuţi pe oameni când le e greu. Am subscris la idee!

    > … dvs.mi-ați sugerat ac. șarjă întrebându-mă cu aplomb de ce nu am plecat din țară în 1960.

    Nu v-am întrebat. Fiecare decide pentru el ce şi cât vrea/poate să suporte. Îmi amintesc vag că am spus doar că aţi fi putut pleca, spre deosebire de mulţi alţii.

    > O să râdeți-eu iubesc limba,cultura, umorul, natura din România,altfel puteam pleca oricând și oriunde,ca 350.000 de evrei,stimate domn.

    Nu am de ce să râd, ci nu pot decât spune că îi înţeleg bine pe cei care au decis să emigreze, ca mine. Nu cred că au fost mulţi care au plecat de prea multă viaţă bună şi fericire, sau cel puţin eu nu i-am întâlnit.

    După cei ca mine, de la un moment dat număraţi pe degete, au plecat mai târziu în străinătate vreo 4 milioane de oameni. Această cifră, dacă este corectă, este de cam 5 ori mai mare decât numărul tuturor celor pierduţi de România în cele două războaie mondiale. Nu cred că va exista destul loc pentru ca să se sădească cândva spre amintire câte un stejar pentru fiecare dintre cei plecaţi, inclusiv pentru cei 350.000 de evrei menţionaţi de dv. …

  • Boris M. Marian: (16-8-2017 la 23:49)

    @V.Manta

    undeva ați comparat comentariile mele cu un fragment din bravii Ilf și Petrov, sunt onorat și vă mulțumesc,deși scopul dvs.era de a ridiculiza,cum procedați unfair în
    orice dispută, la fel ca întrebarea despre plecarea mea în 1961,la fel cu modul de vorbi despre dragostea pt. msteceni,etc.Dacă nu vă deranjează,spuneți cum ajutați
    pe oameni,ce ați făcut? Ați vorbit la general,dragostea de oameni în intervențiile
    dvs.fiind insesizabilă,pe mine,cel puțin m-ați determinat să răresc vizitele, dvs.nu cunoaștei unele limite,nu cred că ajutați pg.ACUM,dar nu am vreo atribuție aici.Umbra lui Clej mai bântuie pe aici. Rog mod.să nu ciuntească com.-ul meu.

  • Victor Manta: (17-8-2017 la 12:01)

    @Boris M. Marian

    > undeva ați comparat comentariile mele cu un fragment din bravii Ilf și Petrov, sunt onorat și vă mulțumesc,deși scopul dvs.era de a ridiculiza, …

    Vă lipseşte nu numai simţul umorului, ci şi, prin prescurtările repetate, respectul necesar faţă de cititori.

    > cum procedați unfair în orice dispută, …

    Unfair? Recitiţi vă rog felul în care aţi tot prescurtat, pentru care de altfel aţi fost atenţionat de moderator.

    > Dacă nu vă deranjează,spuneți cum ajutați pe oameni,ce ați făcut?

    Eu v-am răspuns la întrebare. Restul nu vă priveşte.

    > Ați vorbit la general,dragostea de oameni în intervențiile dvs.fiind insesizabilă, …

    Eu îi iubesc, respect, apreciez numai pe cei pe care îi consider că merită.

    > Rog mod.să nu ciuntească com.-ul meu.

    Umor: Mod. nu a ciunt. com. dv. (moderatorul nu a ciuntit comentariul dv.). Iarăşi pozaţi în (viitoare) victimă.

    > Umbra lui Clej mai bântuie pe aici.

    Nu am avut onoarea.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Rătăciţi în cuşca maimuţelor

Reflexul mental pe care oamenii au ajuns să-l considere normal este un fel de partizanat combativ automatizat: când Donald Trump...

Închide
44.221.43.88