Daca produsele farmaceutice au atins cote productive superlative si dominatoare in lumea tarilor civilizate si binenteles cu efectele secundare nocive, medicina alternativa cu intoarcerea la produsele naturiste se impune ca o puternica replica, generand optiunea pentru metodele ancestrale de practica a vindecarii diferitelor maladii si afectiuni.
Guarana a devenit un ingredient tot mai des intalnit in gama bauturilor racoritoare, dar si in aria altor produse alimentare ori farmacologice.
Guarana este o planta amazoniana descoperita in Brazilia de catre un botanist german C.F.Paullini in secolul al XVIII-lea clasificand-o sub numele de Paullinia cupana. Planta, un fel de iedera cataratoare este atribuita indigenilor din tribul warana ce sunt atestati ca primii producatori ai extractului miraculos printr-un procedeu minutios de decojire a semintelor din fructele guarana, prin spalare, uscare, macinare si apoi obtinere a unei faini din care rezulta un aluat, si uscat la soare.
Guaranina, compusul chimic de baza al plantei, este similar cofeinei sau theinei, insa mult mai puternic.
Locuitorii Americii de Sud considera guarana ca un remediu si antidot impotriva malariei, dezinteriei. Este consacrata ca si cafeaua un revigorator si stimulent impotriva starilor de oboseala. Lista ar putea fi completata si de efectul benefic asupra centrului nervos central, asupra sistemului metabolic si este un veritabil afrodisiac.
Luptatorii amazonieni, japonezii in cel de-al doilea razboi mondial, minerii brazilieni au supravietuit multora din incercarile rainforest-urilor junglei datorita bauturii de guarana.
Efectul tonifiant al componentului si comercializarea acestuia pe piata internationala situeaza Brazilia pe locul trei in lume ca tara producatoare de bauturi racoritoare.
Guarana se gaseste sub forme de tablete-vitamine, in guma de mestecat, dulciuri, sucuri si produse dietetice etc.
Prezent la o lansare de noi bauturi alcoolice pe piata, intr-un bar select din Hollywood, Florida (Clubhouse) am degustat o vodca produsa de firma olandezo-americana p.i.n.k. Alcoolul pus pe piata este remarcabil prin cinci distilari si prin noutatea componentei: trei tipuri de cereale culese cu mana in Olanda, apa naturala de izvor in combinatie cu guaranina importata din Brazilia.
Guarana se mai intalneste si sub numele de: Paulinia, Painea de Guarana, Cacao braziliana, Ciocolata braziliana, Uabano, Uaranzeiro.