caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Savoir Vivre 

Barbu Bellu, cel cu automobelu’

de (24-7-2014)

Catalin-OprisanE fum, fum gros de havană la “Capşa”. Muşterii, buluc. Grigore, patriarhul locului, e în culmea fericirii. Tocmai ce a venit de la Paris, unde a luat medalia de aur. Şi-a chemat toţi prietenii şi s-au pus pe chefuit. Uite-l pe Pake Protopopescu, primarele. De-a dreapta sa stă Alexandru Marghiloman, cel mai mare băutor de cafea. “Domnilor, aş vrea să vă cer povăţuiala într-o istorioară ce nu-mi dă pace de niscavai vreme. Vreţi să urcăm puţin, la loc cu linişte?”

A vorbit Barbu Bellu, boier aromân de neam nobil. E absolvinte de Drept, judecător la Tribunalul cel Mare, fost Ministru al Culturii şi al Justiţiunii. CÎND MONSTRUOASA COALIŢIE L-A-NDEPĂRTAT PE CUZA, S-A RETRAS DIN POLITICHIE. E boierul care-a cedat 28 de hectare din grădina sa pentru cimitir…

Peugeot şi Serpollet vin în Micul Paris

“Aş vrea să mă consultez cu înţelepciunile voastre. La Paris, domnii Armand Peugeot şi Leon Serpollet au creat un fel de trăsură cu motor, automobil îi spune. Doresc să aduc această invenţie aici, la Bucureşti, dar nu ştiu ce-ar spune oamenii. Să nu crează că voiu a epata, într-o urbe în care mulţi sunt nevoiaşi…” Vorbeşte Protopopescu. “Dragă domnule, invenţiunea asta e un pas firesc în evoluţiune. Va putea înlocui caii, vom ajunge mai repede la treburile noastre. Ad-o aici!”

18 kilometri pe oră!

Şi, în toamna lui 1889, Barbu Bellu, baronul Barbu Bellu, aduce pentru prima oară în Capitală, pentru prima oară în oraşul lui Bucur, întâiul automobil. E UN PEUGEOT CU PATRU LOCURI, TOT ATÎŢIA CAI PUTERE. Unii-ş fac cruci largi, alţii cască ochii mari, iar Bellu prinde 18 km/h. Lîngă Tour Eiffel-ul proaspăt ridicat, Peugeot s-a găsit cu Daimler şi, împreună, au echipat “minunea” cu motor cu explozie. Dăscălimea, popa şi moflujii ies pe străzile pietruite, iar botezul vine logic. “E o trăsură cu patru locuri”, se aude peste tot. Sînt doar una, doua, trei… patru astfel de modele în toată lumea, iar unul e aici, în Micul Paris.

Cu un astfel de Peugeot (model din 1892) colinda Baronul Bellu Bucureştiul…

Cu un astfel de Peugeot (model din 1892) colinda Baronul Bellu Bucureştiul…

Portbagajul e în faţă şi însemnează, de fapt, o geantă. Umbrela pentru ploaie e la locul ei, avem faruri, un levier lung pe post de frână, transmisia se face cu lanţ, ca la bicicletă, zgomotul e destul de mare, dar ce mai contează? Nu există un organism care să înscrie maşina, dar, parcă, nici asta nu e prea important. Oricum era singura!!!

ŞAPTE ANI VA UMBLA BARONUL BELLU CU EA PE STRĂZI. La moartea sa, în 1900, ziarele vremii aveau să scrie. “Se stinse Baronul Bellu, cel cu automobelu’”.

16 octombrie 2011

Preluat cu permisiune de pe blogul autorului, Cătălin Oprişan.

EcouriDacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Antisemiţi din toate ţările… uniţi-vă!

Ceea ce părea în urmă cu vreo câţiva ani o „formă particulară” a antisemitismului, adică antisionismul, a devenit acum un...

Închide
44.212.99.208