caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Istorie si actualitate



 

O lucrare fundamentală de istorie a Holocaustului în Basarabia

de (30-9-2015)
15 ecouri

 
Întregul complex de fapte inumane ce alcătuiesc Holocaustul este perfect documentată în cele peste două milioane de pagini de documente ajunse astăzi în păstrarea Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington.

Zilele acestea a intrat în circuitul comercial – şi poate fi procurată între altele pe site-ul companiei Amazon – o importantă carte de istorie pentru lumea basarabeană şi românească, rod al unor îndelungate cercetări în arhive. „Ghetto-ul din Chişinău 1941-1942. O istorie documentară a Holocaustului în fruntariile contestate ale României”* este o lucrare fundamentală pentru a înţelege un capitol funest al istoriei româneşti, timp de decenii negată sau relativizată, atît de o serie de istorici, cît şi de alte personaje ale intelectualităţii române, unele din ele astăzi divinizate într-o Moldovă parţial debusolată şi în căutarea unor idoli, de genul fostului dizident şi scriitor Paul Goma.

Autorul lucrării, publicată de editura Universităţii Alabama din Statele Unite în asociaţie cu Muzeul Memorial al Holocaustului de la Washington, este Paul A. Shapiro, fost redactor-şef al publicaţiei Journal of International Affairs şi redactor asociat la Problems of Communism, de mai mulţi ani director al unui Centru de studii avansate pe tema Holocaustului, din cadrul Muzeului Memorial american al Holocaustului.

Paul A. Shapiro este o autoritate în domeniu, după ce timp de decenii a publicat studii fundamentale referitoare la politica şi fascismul din România interbelică. La volum au mai colaborat istoricii Radu Ioanid şi Brewster Chamberlain, autorii unei cronologii ataşate la sfîrşitul studiului semnat de Paul A. Shapiro, şi care rezumă datele principale ale evenimentelor din ghetto-ul organizat la Chişinău şi ale ocupaţiei române a Basarabiei în anii 1941-42. Traducerile celor 49 de documente ample ce ilustrează tezele şi concluziile autorului au fost realizate de Angela Jianu.

Studiul lui Paul A. Shapiro urmăreşte în detaliu Crearea, administrarea şi lichidarea Ghetto-ului din Chişinău (1941-42), de la reocuparea Chişinăului de către armata antonesciană şi operaţiile aşa-numite de „Curăţare a terenului” de evrei, trecînd prin analizarea populaţiei ghetto-ului, masacrele de la Visterniceni şi Ghidici, controlul asupra accesului şi ieşirii din ghetto, evadările, munca forţată, ordinele de deportare, pregătirile finale şi lichidarea ghetto-ului din Chişinău. Subcapitole speciale se referă la ceea ce istoricul numeşte „Jecmănirea finală: corupţia de la cel mai înalt nivel în jos”, urmările lichidării ghettoului, „Jaful organizat”: Furtul proprietăţilor evreieşti şi confiscările de către stat, „Curăţirea: gesturile ultime şi cele din urmă barbarii în 1942 şi „Sfîrşitul: Transnistria”.

Rezumînd, în primele luni ale Operaţiunii Barbarossa, la sfîrşitul lunii iunie 1941, uciderile în masă pe măsura înaintării forţele româneşti şi germane spre Chişinău, au fost urmate de împuşcarea a mii de evrei pe străzile oraşului în timpul primelor zile după restabilirea administraţiei româneşti. Ceea ce s-a petrecut ulterior, persecuţiile, barbariile, întregul complex de fapte inumane ce alcătuiesc Holocaustul, este perfect documentat în cele peste două milioane de pagini de documente ajunse astăzi în păstrarea Muzeului Memorial al Holocaustului de la Washington şi obţinute în urma negocierilor unor misiuni succesive în România, după 1991.

Deportarea evreilor de la Bălţi (Sursa: Bundesachiv Filmarchiv/US Memorial Holocaust Museum)

Total inaccesibile sub regim comunist, cînd s-a negat însăşi existenţa lor, documentele sînt – spune Paul Shapiro – „de o extraordinară bogăţie, de la ordinele adresate unităţilor militare şi rapoartele de răspuns ale acestora de-a lungul lanţului de comandă din armata română, la documentele Ministerului Naţional al Apărării, la materialele birocraţiei guvernamentale în acte ale multor ministere, la numele evreilor români trimişi la muncă forţată, la comunicările dintre autorităţile române şi colaboratorii locali sau autorităţile germane din zona de dincolo de Bug din Ucraina ocupată şi pînă la rapoartele deprimante, reci, despre nevinovaţii lichidaţi numai fiindcă nu puteau ţine pasul în cursul marşurilor forţate spre răsărit.”

Dată fiind birocraţia acelor ani, materialele s-au păstrat în original şi copii, nu numai la Bucureşti, dar şi în arhive ce au devenit accesibile misiunilor de cercetare americane şi israeliene, ceva mai devreme decît cele româneşti, la Cernăuţi, Miklaiv, Odesa, Viniţa şi, nu pe ultimul loc la Arhivele Statului de la Chişinău, dat fiind că oraşul a găzduit în anii 1941-42 autorităţile de ocupaţie civilă şi militară direct responsabile pentru tratamentul evreilor din Basarabia şi capitala acesteia.

„În ansamblu – conchide Paul A. Shapiro, autorul volumului – această documentaţie revelează o politică clară, aplicată pas cu pas şi prioritar, dirijată şi urmărită cu grijă de la centru de Conducătorul României, Ion Antonescu. Politica s-a focalizat pe eliminarea completă a evreilor din Chişinău, ca şi din restul Basarabiei. Documentaţia dovedeşte cu claritate că „la periferie” în Basarabia, ca şi peste tot în rest, Antonescu s-a aflat la controlul evenimentelor şi s-a dovedit el însuşi un ucigaş, criminal de război.” Mai mult într-un vitor interviu cu autorul cărţii, Paul A. Shapiro…
——
* Paul A. Shapiro, The Kishinev Ghetto 1941-1942. A Documentary History of the Holocaust in Romania’s Contested Borderlands. The University of Alabama Press, Tuscaloosa, Alabama, 2015. XVII, 262 p. + 15 fig.

Victor Eskenasy, 30.09.2015

Preluat cu permisiune de pe situl Europei Libere.

Ecouri

  • CHARLIE: (1-10-2015 la 15:37)

    CHISINAU este orasul „macelului” care a fost subiectul unui poem al poetului evreu HAIM NACHMAN BIALIK. Primul macel a fost sub regimul tarist la inceputul secolului 20. A doua oara in anii 40 cand armata romana a facut acelas lucru cand au trecut Prutul in 1941 cand Ion Antonescu le-a ordonat!

  • Wanda Lucaciu: (1-10-2015 la 15:46)

    Iete-te, probabil ca scriitorul „faimos” tesu solomonovici, nu a citit atent istoria lui antonescu.:-(

  • Victor Manta: (1-10-2015 la 17:56)

    CHARLIE a scris: „CHISINAU este orasul „macelului” care a fost subiectul unui poem al poetului evreu HAIM NACHMAN BIALIK. Primul macel a fost sub regimul tarist la inceputul secolului 20”.

    Cei interesaţi pot citi acest poem atât în ebraică, cât şi tradus în engleză:

    http://poemsintranslation.blogspot.com/2011/02/bialik-on-slaughter-from-hebrew.html

    Informaţii despre două pogromuri din Chişinău pot fi găsite aici:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Kishinev_pogrom

    Iată şi un citat deosebit de relevant pentru perioada următoare.

    On July 8, 1941 Mihai Antonescu, deputy prime minister Romania’s ruler at the time, made a declaration in front of the Ministers’ Council:

    … With the risk of not being understood by some traditionalists which may be among you, I am in favour of the forced migration of the entire Jew element from Bessarabia and Bukovina, which must be thrown over the border. Also, I am in favor of the forced migration of the Ukrainian element, which does not belong here at this time. I don’t care if we appear in history as barbarians. The Roman Empire has made a series of barbaric acts from a contemporary point of view and, still, was the greatest political settlement. There has never been a more suitable moment. If necessary, shoot with the machine gun.

    This quote can be found in „The Stenograms of the Ministers’ Council, Ion Antonescu’s Government”, vol. IV, July–September 1941 period, Bucharest, year 2000, page 57) (Stenogramele şedinţelor Consiliului de Miniştri, Guvernarea Ion Antonescu, vol. IV, perioada iulie-septembrie 1941, Bucureşti, anul 2000, pagina 57).

    https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_Jews_in_Bessarabia#The_Holocaust

  • CHARLIE: (2-10-2015 la 13:07)

    Mihai Antonescu a fost si el impuscat ca un caine turbat dupa procesul criminalilor, impreuna cu Alexianu guvernatorul Transnistrei!

  • Alexandru Leibovici: (2-10-2015 la 17:24)

    @Charlie

    „Să fie împuşcaţi ca nişte câini turbaţi” este celebra expresie a procurorului Vîşinskii la procesele-spectacol din URSS-ul anilor 1930 – „Расстрелять, как бешеных собак!”…

  • CHARLIE: (2-10-2015 la 21:59)

    @Alex

    Visinskii era el insusi un caine turbat! Fost mensevic, a scapat cu viata din ghiarele bolsevicilor. La marile „procese” din anii 36-38 Visinski era procuror si a condamnat pe multi bolsevici care au marturisit „crimele” lor drept agenti capitalisti.

  • Alexandru Leibovici: (3-10-2015 la 01:12)

    @Charlie

    My point was că expresia „trebuie împuşcat ca un câine turbat” ar trebui evitată, ţinând cont de provenienţă, chiar şi în legătură cu M. Antonescu

  • CHARLIE: (3-10-2015 la 14:22)

    @Alex

    Intr’adevar n’am inteles aluzia la Visinsky dar in fond este acelas lucru: dog eat dog. M. Antonescu era o bestie „intelectuala”.

  • Victor Manta: (3-10-2015 la 15:00)

    Un lucru mai puţin cunoscut:

    „Tot in 1947, Primaria Sibiului i-a acordat titlul de cetatean de onoare lui Visinski, supranumit „procurorul terorii”, posesor si al Ordinului Carol I in grad de Mare Cavaler”.

    http://jurnalul.ro/special-jurnalul/molotov-si-visinski-cetateni-de-onoare-8353.html

    În tot timpul scurs de atunci i-a fost oare retras lui Vîşinski acest titlu şi ordinul?

  • CHARLIE: (10-10-2015 la 13:42)

    Ceea ce este interesant e faptul ca daca esti basarabean este natural sa fi antisemit. N’am stiut acest lucru ca daca bei apa din Nistru inghiti otrava antisemita, dar am fost elucidat de o fosta ruda de a mea care mi-a explicat ca e natural. Tatal ei, roman get-beget, s’a referit la niste rude din Basarabia, acum R. Moldova, drept legionari. Reactia ficei a fost: ce vrei, sunt basarabeni.

    Exista toleranta mai mare pentru antisemitism daca esti de origina de pest Prut? Mi-e greu sa inghit acest lucru.

  • Mike: (12-10-2015 la 15:26)

    Cuvântul rostit la Memorialul Holocaustului de către Domnul Liviu Beriș, 8-octombrie 2015:

    1. Când vorbim despre Holocaust, vorbim de fapt despre o culme a degenerării relațiilor interumane;

    2. Ca supraviețuitor al deportărilor în Transnistria, am văzut cu ochii copilului de atunci cum poate fi adus iadul pe pământ de către omul de lângă tine;

    3. Erai de fapt condamnat la moarte nu pentru ce ai făcut și nici măcar pentru ce ai spus, ci doar pentru că te-ai născut din părinți evrei;

    4. Cuvinte și nu mașini au fost cele care au dus la apariția lagărelor și zonelor de exterminare;

    5. Libertatea asigurată de democrație este folosită deseori și acum până la stadiul de instituire a anarhiei. Și aceasta a fost totdeauna o fază în trecerea spre totalitarism;

    6. În acest sens, menirea de fond a legii românești 217/2015 este de a contribui la apărarea democrației în fața celor care se folosesc de democrație pentru a încerca să o distrugă;

    7. Campania violentă desfășurată de grupuri neo-legionare după promulgarea legii 217/2015 arată că problema există și că statul român trebuia să-și creeze instrumentele legale pentru a o gestiona;

    8. A cinsti memoria victimelor Holocaustului înseamnă a face tot posibilul ca asemenea aberații să nu se mai repete;

    9. Cunoașterea nu poate schimba trecutul, dar prin cunoaștere apare o șansă de înțelegere a răului, de salubrizare a prezentului și de evitare a erorilor și ororilor în viitor;

    10. Pentru că viitorul nu e o fatalitate, ci doar o posibilitate dintr-un întreg șir de posibilități;

    11. Și pentru a clarifica problema legată de viitor, voi apela la o relatare legată de trecutul apropiat:

    12. Înainte de venirea lui Hitler la putere, Frick, șeful fracțiunii parlamentare a partidului nazist din Reichstag, a protestat violent împotriva reținerii de către polițe pe timp de 3 ore a doi hitleriști implicați în arderea unor cărți, într-o piață publică;

    13. Cancelarul catolic Brüning l-a apostrofat pe Frick: „tocmai voi naziștii, care torturați, ucideți, incendiați, faceți atâta gălăgie pentru o reținere de 3 ore pentru o anchetă”?

    14. Și iată replica cinică a lui Frick, pe care o citez: “Vă pretind, dle Cancelar al Reichului libertatea, în numele principiilor pe care le profesați, iar mâine vă o voi refuza, în numele principiilor pe care eu le propovăduiesc”;

    15. Frick a devenit ministru de interne în guvernul lui Hitler. Împreună cu liderul său și cu ceilalți colaboratori, acești fanatici, odată ajunși la putere, s-au ținut de cuvânt cu vârf și îndesat;

    16. Consecințele tragice au fost resimțite nu numai de evreii europeni, ci și de zeci de milioane de oameni de pe tot globul și chiar de propriul lor popor;

    17. Iată de ce, de la această adunare comemorativă îndrăznesc să-mi închei cuvântul cu următorul apel:

    18. Conductori ai lumii libere de astăzi! Țineți seama în alegerea căilor spre viitor, de avertismentele pe care vi le pune la îndemână istoria. Și, mai ales NU UITAȚI că FANATICII de acest tip se țin de cuvânt!!!

    Vă mulțumesc pentru atenție.

  • CHARLIE: (13-10-2015 la 12:52)

    Am impresia ca in Romania „problema” evreiasca va fi rezolvata total prin disparitia totala a evreilor. Pregatiti-va pentru acest moment istoric si luati-va de tigani, pardon romi, de unguri, adica maghiari, etc. de a lua locul. In fond cineva trebuie sa fie de vina si nu poti sa te legi de cei neaosi, mai curand de „venetici”. Este o reteta politica cara lucreaza perfect!

  • Alexandru Grosu: (14-10-2015 la 08:26)

    Am impresia ca CHARLIE se sufoca de ura!
    —-
    Cel, care cere sa fie impuscate, ca si cainii, diferite fiinte umane, nu merita credibilitate. Merita doar DISPRETS!!!
    —-
    Niste extremisti ca Charlie nu au loc in lumea moderna. Ei sunt exponentii veacului trecut, meniti sa putrezeasca de ura si dorinta de revansa. Oamenii moderni nu doresc sange, revansa si razbunare!!!

  • Alexandru Leibovici: (14-10-2015 la 10:52)

    @Alexandru Grosu

    >… Oamenii moderni nu doresc sange, revansa si razbunare!!!

    Vă referiţi desigur la următoarele spuse ale lui CHARLIE:

    >>> Mihai Antonescu a fost si el impuscat ca un caine turbat

    Da, formularea este nefericită – din motivele pe care le-am explicat. Dar, pe de altă parte, există după părerea mea într-adevăr oameni care merită să fie împuşcaţi fără milă (nu afirm că ar fi neapărat şi cazul lui Antonescu Mihai).

    Eu nu sunt adeptul iubirii universale; eu sunt adeptul justiţiei.

    >extremisti ca Charlie … meniti sa putrezeasca de ura

    Văd, de altfel, că pledaţi contra urii şi pentru iubirea universală cu o importantă doză de ură… 🙂

  • Alexandru Leibovici: (14-10-2015 la 15:08)

    Pentru moment polemica CHARLIE / Alexandru Grosu este închisă.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ca să vezi…

În ultima vreme, aşa cam de o jumătate de an, Şimon Şeinerovici şi-a făcut un obicei tâmpit. Apare la mine...

Închide
18.119.126.80