caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

O tempora, O mores!

de (28-1-2008)

La un pahar de vorba puneam si eu o intrebare in stilul incet ardelenesc legat de ceea ce masele accepta ca desfatare livresco-evenimentiala si de ce…
Mass-media romaneasca abunda in stiri, picturiale consacrate unor nume devenite vedete peste noapte doar pentru nonsalanta cu care isi arata goliciunea si rotunjimea sanilor (daca sunt sau nu reali).
America ramane mereu o lume repudiata si criticata pentru traditia expunerii senzationalului si a subculturii, a postarii nudului unor femele ca Britney Spears, Paris Hilton s.a., fara insa a se autoproclama a fi sfinti si propavaduitori ai vreunei linii morale.
In pofida unei intelectualitati de elita in Romania, a unei educatii si a unui cult pentru carte, se pare ca publicul carpatin se lasa tentat si corupt cu brio de societatea noua de consum. Vorba bunicului: «Capra sare masa,/Iada casa.»
Intr-un bilant al bebelusilor anului 2007 remarcam ca presa romaneasca acorda o atentie crescanda odraslelor Monicai Columbeanu, Adrianei Bahnuteanu si a zeitei de la Surprize Surprize, Andreea Banica. Se instituie o scriitura de hagiografi mondeni si se aloca pagini, iar parintii acestora stabilesc onorarii inainte ca presa sa publice vreo poza cu nou-nascutii, de parca ar fi odrasle monarhice. Copiii devin vedete inainte sa se nasca.
Monica Columbeanu declara: „Fara un angajament concret, nu iesim din casa”. Fiica familiei Columbeanu, la doar 10 luni apare in prezentari de moda, devenind o sursa substantiala de venituri.
Mediatizarea micutilor cu luxul in care se nasc si excesul de atentie acordata acestor nume contravin cu starea reala a miilor de copii proveniti din familiile saracite. Oare acestia din urma nu sunt la fel de frumosi si la fel de capabili sa fie mediatizati, sa apara in vreun show de moda?
Intuiesc ca intrarea pe piata aceasta se face nu pe o selectie reala si onesta, ci pe alte considerente…
Cadourile trimise familiei Banica cu ocazia nasterii copilului lor abunda, («Cum nici Andreea, nici Stefan nu erau acasa, acestia nu au fost primiti nici macar in curte, motiv pentru care au „aruncat“ cadourile, printre care se aflau un ursulet mare de plus si un ghiveci cu flori, peste gard» Ziarul, 19 decembrie 2007). Ofertele din partea unor reprezentanti mediatici cresc pana la 50.000 euro.
In plin frig polar, un baietel de 10 ani traieste cu bunica lui intr-un cimitir evreiesc din Brasov. Baiatul a fost abandonat la varsta de patru luni si este crescut de bunica lui, prezenta alaturi de el si care in conditiile iernii actuale, aduna surcele, lemne incercand sa incalzeasca magazia parasita in care se adapostesc.
Raul Mitan are rezultate bune la scoala si viseaza la un loc cald, la un computer si la o viata decenta.
Pentru unii copii iarna aprinde bradul de Craciun cu multe bucurii si rasfaturi, pentru multi altii zapada si inghetul le aprinde disperarea, durerea.
Intreb mai departe cum si de unde sunt miile de euro ale institutiilor mass-media ce platesc picturiale cu pseudovedete, cu familiile lor si cu un neo-mondenism provocator, alteori vulgar sau lipsit de orice mesaj spiritual.
Colegul meu imi deschide un website www.omnitop.com, ca raspuns, si imi arata ca interesul global al maselor se concentreaza asupra numelui Britney Spears sau asupra altor scandaluri.
Sa inteleg ca gusturile lumii se subtiaza si se indreapta catre senzationalul obscen si mai putin catre evenimentele grave cu care ne confruntam!
Sa inteleg ca in tara, scriitorul Paolo Coelho este la acelasi procentaj de vanzari de carte cu cel al cartii Mihaelei Radulescu!
Sa ne lasam dusi de valul noii lumi, ca nu putem schimba nimic din «marea trecere». Si chiar daca am incerca sa ne opunem sau sa mai indreptam cateceva, ne lovim de bodyguarzii cu fete abrutizate, fioroase alungandu-ne ca pe niste caini din calea acestei lumi:
«Hai la baie, baieti!»

Ecouri

  • Munteanu Micea: (28-1-2008 la 00:00)

    Sunt doua probleme diferite. Sau daca vreti, pe problema principala (vedetele create de mass-media) apar doua probleme: pozele nud ale femeilor celebre si atentia de care se bucura familiile lor (cu copii cu tot).
    In ceea ce priveste prima problema, lucrurile sint deplorabile. Ideea (preluata din comunism si din ideologia stingii mondiale, care suprasolicita ‘emanciparea’ feminina si necesitatea sexului) este ca toate femeile trebuie sa pozeze nud. Altfel, nu ajung vedete. Aici este si slabiciunea femeilor respective, care vor sa ajunga in pozitiile respective indiferent de pret, dar si de conceptia celor ce dirijeaza mass-media (oare cine?).
    Este adevarat, in SUA si in Europa Occidentala sunt multe poze cu nuduri. Problema este ca femeile care accepta asa ceva, nu sunt modelele comportamentale ale societatii. Sunt tinute undeva, departe de prim-planul vietii mondene si de prima pagina. Dintre vedetele consacrate, citeva au acceptat sa pozeze nud. Dar… nu cele mai celebre sau cele mai valoroase.
    Ei bine, la noi se confunda notiunea valorica si femeile sunt obligate sa pozeze nud, pentru a deveni celebre.
    Nu trebuie uitat nici pretul unei astfel de sedinte, care face tentanta o astfel de practica pentru orice femeie, mai ales daca tinem cont de salariile foarte mici si de preturile incurajatoare la investitii imobiliare.
    Pe surt: in Romania, mogulii presei si ai ideologiei noi, confunda valoarea feminina cu nud-ul ei. Si , evident, se gasesc si se vor gasi intotdeauna amatoare. Fie pe bani, fie pentru glorie (banii donati in scopuri caritabile). Este daca vreti, si un reflex al ‘luptei’ anti traditie si cutume crestine. Baietii astia nu au avut reviste sexi in adolescenta si tinerete (din cauza comunismului) si cred ca acum vor rezolva toate problemele societatii (sau ale lor) daca obliga femeile sa se dezbrace public! Si ca sa le faca pe toate sa renunte la pudoare (mai ales tinerele generatii), formeaza idoli pe care-i pun sa se prostitueze public. Cred ca trebuie sa-i schimbam (pe ei in primul rind).
    In ceea ce priveste familiile si copii, lucrurile sunt mai complicate.
    Se pare ca avem o situatie confuza, datorata relatiilor ce s-au nascut si se perpetueaza in procesul de privatizare al presei. Apar astfel persoane care obligatoriu trebuie sa incaseze bani. Si nu-i pot incasa decit pozind. Altfel de ce ar fi curtate personajele respective, cu atita asiduitate? In fond, nu au nici o realizare notabila (averi mai mari, au mai adunat si altii).
    Ceea ce tipii care pozeaza nu stiu, este ca traditia ancestrala (cel putin in Romania si Grecia, unde am mai citit si eu, cite ceva) previne asupra unor astfel de manifestari (lauda de sine, sau cu membrii familiei, ingimfarea, etc.) Nu este numai traditia crestina! Verificati legendele grecesti sau romanesti. Veti vedea o serie intreaga de posibilitati de blesteme, vraji, imprecatii, etc. ce se pot ‘prinde’ de nesabuiti si mai ales de copii lor. Daca ei lupta cu vechile cutume si ridiculizeaza astfel de mentalitati, este OK. Dar se pare ca nu asta e scopul lor. Si oricum, trebuie sa fie atenti nu pentru ei ci pentru copii.
    Indiferent de umilul meu comentariu (absolut subiectiv, normal), articolul dvs. este binevenit. Subiectul a mai fost abordat si in Romania, si multe persoane publice s-au ridicat impotriva acestor practici. Si inca si mai multi oameni obisnuiti, sunt scirbiti de ceea ce inseamna in Romania presa libera. Probabil si pentrui ca articolele de specialitate lipsesc sau inceacra sa explice cititorilor ca cea ce se intimpla in tara nu este adevarat sau se intimpla din cauza victimelor. Si atunci…..
    Felicitari, pentru ideea articolului!

  • Munteanu Mircea: (28-1-2008 la 00:00)

    Aveti perfecta dreptate.
    Totusi, articolul nu se raporteaza la acest aspect. Daca mergeti la piata, veti observa ca se cumpara morcovi si castraveti, nu ridichii. Dar este total nefiresc ca un anume morcov, prin nimic iesit din comun, sa monopolizeze prima pagina a ziarelor. Continuu.
    Cred ca m-am facut inteles.
    In plus, am observat la emisiunile TVR1 ca realizatorii nostri, invita in emisie doar alti realizatori sau vedete. Se invita unii pe altii, de la o emisiune la alta. Cercul starurilor artificial create ramine acelasi. In ciuda timpului, care inexorabil, trece. (Au ajuns o casta accesibila doar progeniturilor lor, transalatind situatia din comunism in noua ‘epoca’).
    Eu nu ma pronunt impotriva ziarelor cu nud-uri si chiar a revistelor porno. Vindute in locurile speciale si persoanelor peste 16 ani, au si ele utilitatea lor. Altfel nu s-ar vinde.
    Problema este ca toate femeile, din Romania, care ajung staruri, sau pentru a ajunge staruri, TREBUIE sa pozeze nud. Aici e buba. Emanciparea este gresit inteleasa, ca si in comunism. Pe de alta parte, birfa se innoada doar in jurul acelorasi persoane, create artificial ca mari vedete.
    Nu discutam fenomenul vedetismului. Si asta este necesar. Fara indoiala. Problema este ca o vedeta este o persoana cu ceva realizari; ori ale noastre… pe de alta parte, cercul vedetelor este limitat la citeva nume din sport, realizatori (?!!!) TV, jurnalisti si cintareti, ceva actori, ce mai avem, si regizori. Ici-colo cite un afacerist (nu cei mai mari,etc.) si, in mod exceptional, cite un politician in campanie electorala.
    Ma mira ca ridicati aceasta problema dvs., pentru ca RL nu si-a facut piata (destul de buna, de altfel) cu astfel de practici. In plus, este scandalos sa nu poti cumpara un ziar sau carte care sa nu aiba pe coperta (prima pagina) o muiere despuiata. Sunt reviste specializate in asa ceva. Cine simte nevoia, nu are decit sa cumpere. Cind erau copii mici, nu puteam sa aduc acasa o carte ca pe ea erau doar femei goale, in diferite ipostaze. Asa gindeau editurile noastre in anii ’90. Ele s-au mai corectat intre timp, dar presa…

  • Aurel Popescu: (28-1-2008 la 00:00)

    Normalitatea nu e vandabila. Nici bunul simt.

    Tragand linie si socotind, barbatii cumpara reviste cu nuri, femeile cumpara barfa sub orice forma si toata lumea cumpara scandal.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
coji de portocal

uneori dupa o vizita prelungita gasesc picioare uitate talpi urme pe covorul in care ascultam rulati flamenco aerul plin de...

Închide
3.133.117.107