Probabil că cea mai laborioasă ramură a artelor plastice este gravura artistică. Pentru că presupune nu numai talent, inspiraţie, îndemânare dar şi stăpânirea unei tehnici de lucru care depăşeşte cadrul specific al creaţiei artistice. Gravura este arta, dar şi tehnica, de a trasa prin incizie, desene pe suprafaţa unui material ales dinainte.
Tehnicile de gravură artistică se pot categorisi în gravură în adâncime, gravură în relief şi în gravură în acelaşi plan. Lucrările prin gravură în adâncime, adică desenul realizat în adâncimea plăcii este imprimat pe hârtie cu ajutorul unei prese. Gravura în adâncime se împarte la rândul ei în mai multe procedee.
M-am gândit la meticulozitatea, răbdarea şi priceperea pe care o cere crearea unor asemenea lucrări, cu prilejul vernisajului expoziţiei de grafică artistică a pictoriţei Miriam Cojocaru. Expoziţia este organizată la Casa Artiştilor „Iosef Zaritzki” din Tel Aviv. Curatorul expoziţiei este Ilya Bogdanovski şi este de presupus că una din dificultăţile pe care le-a avut de întâmpinat a fost alegerea şi selectarea lucrărilor, pictoriţa având un număr impresionant de creaţii.
Şi iată că revenim asupra tehnicilor. Unele exponate au fost realizate prin metoda „pointe sèche”, suprafaţă plăcii fiind incizată direct, altele prin „aqua forte”, adică atacarea cu acizi a contururilor desenate pe placa metalică în mod indirect. Alte metode folosite nu le mai descriu, vrând doar să subliniez efortul artistic pe care numai o mare pasiune şi dragostea pentru frumos le pot explica.
Expoziţia de grafică a lui Miriam Cojocaru se întitulează „Până la imprimarea finală”, sugerând cu discreţie etapele străbătute, talentul investit şi munca asiduă depusă cu pasiune, pentru a ajunge la exemplarul cel mai apropiat de perfecţiune. Privitorul nu va şti niciodată aceste „amănunte”, la el ajungând doar opera finală.
Dr. DOREL SCHOR