Zeci de familii din judeţul Timiş primesc lunar ajutoare pentru un trai mai bun.
În fiecare lună colectează şi trimite pachete de câte 350 – 450 kilograme conţinând ajutoare sub formă de rechizite, alimente, articole de igienă, haine, pantofi, jucării şi medicamente, şi care ajung la zeci de familii nevoiaşe şi copii din Ortisoara, judeţul Timiş. Cele mai sărace 11 familii primesc gratuit pâine pentru întreaga săptămâna. În plus, o dată la două luni, 800 de perechi de ochelari iau calea unei clinici mobile din Timişoara. Toate acestea sunt rodul eforturilor neobosite şi susţinute ale unei mici, dar extrem de active şi ambiţioase fundaţii din Alexandria, Virginia, având un nume sugestiv Lillypad (petală de nufăr), al cărei suflet mare şi creier este Lilly Pierce, o doamnă blondă, înaltă şi frumoasă, care emană o energie debordantă.
Totul a început în urmă cu trei ani, atunci când prima donaţie de ochelari oferită de Lions Eyes Glass Recycling Center din Virginia, Statele Unite, a ajuns la Lions Club Timişoara Mobile Clinic. De atunci, treptat-treptat, prin multă muncă şi dăruire, Lillypad a crescut şi s-a dezvoltat, astfel că astăzi a ajuns să susţină trei proiecte: cel de after school şi summer program Căsuţă de Vis al Asociaţiei Şcolar-Educative cu acelaşi nume din Ortişoara, ajutorarea familiilor nevoiaşe din comună, şi continuarea proiectului privind donaţiile de ochelari.
De ce Ortişoara? Atunci când o întrebi, Lilly Pierce devine sentimentală şi îţi povesteşte că Ortişoara este comuna ei natală, de unde a plecat în urmă cu trei decenii, în plin apogeu al regimului comunist. Acum simte că a venit rândul ei să facă ceva pentru cei cu care soarta a fost mai puţin generoasă. Lilly Pierce mărturiseşte că a învăţat de la societatea americană să fie darnică şi să împartă cu cei din jur. „Vreau să îi ajutăm pe cei care au nevoie de un sprijin, să aducem puţină speranţa celor mai puţin norocoşi şi să le arătăm că sunt oameni cărora le păsa de ei. Nu în ultimul rând, aş dori să dăm un exemplu prin aceste fapte şi astfel să îi inspirăm şi pe altii”, explică Lilly Pierce implicarea şi dedicarea ei cu privire la ajutorarea consătenilor ei. Totodată, mai spune ea, prin aceste proiecte doreşte să îşi vindece „rănile trecutului”.
Şi o face cu multă dăruire şi căldură faţă de semenii ei aflaţi la mii de kilometri, cu care soarta a fost mai puţin darnică. De-a lungul timpului, tone de pachete au ajuns la localnicii din Ortişoara, ajutându-i astfel să treacă mai uşor peste necazurile vieţii de zi cu zi. Pacheţele cu ajutoare se distribuie între programul de after school al Căsuţei de Vis, şi un număr de 47 de familii nevoiaşe ce adună la un loc peste 200 de suflete, inclusiv copii şi bătrâni. La Căsuţa de Vis, care oferă un program deafter school pentru 25 de copii, ajung cele mai multe dintre rechizitele şi gustările neperisabile. Pe baza unor liste întocmite în funcţie de nevoile lor, Adela Radmâneştean, braţul din România al fundaţiei Lillypad şi coordonatoarea Asociaţiei Şcolar-Educative Casa de Vis, împarte restul de ajutoare familiilor nevoiaşe înscrise în program.
Oamenii pun pe hârtie ce au nevoie, şi apoi primesc de la haine, pantofi şi medicamente până la articole de igiena şi cele necesare gospodăriei şi traiului zilnic. Unele dintre familii se află în program de mai bine de un an. Toate produsele sunt noi-nouţe sau aproape noi şi ajung în România prin intermediul companiei de transport Best Trans (www.besttrans.ro), unul din partenerii de nădejde ai fundaţiei Lillypad, care s-a alăturat încă de la început acţiunilor Lillypad şi care contribuie semnificativ la derularea proiectelor organizaţiei. În prezent, distribuirea de ajutoare s-a extins şi în trei localităţi învecinate cu Ortişoara. Prin intermediul brutăriei din comună, Lillypad mai asigură, gratuit, pâinea zilnică pentru 11 dintre cele mai nevoiaşe familii.
În ce priveşte donaţiile de ochelari, acest proiect a intrat în al treilea an. Un medic de la Lions Club Mobile îi consultă pe oameni şi apoi le distribuie ochelarii trimişi de peste Ocean, în funcţie de problemele de vedere cu care se confruntă. Proiectul este în curs de extindere şi în Republica Moldova, printr-un parteneriat cu Lions Club Chişinău. În paralel, Lillypad mai sprijină şi Fundaţia Dr. Murariu din Illinois, prin intermediul căreia o clinică mobilă oferă timp de câteva săptămâni în fiecare an consultaţii gratuite localnicilor din Moldova.
Ajutoarele pe care Lillypad le trimite în România provin de la diverşi donatori şi sponsori, persoane private, companii, biserici, precum şi fundaţii. Printre cei care s-au alăturat proiectelor Lillypad se număra nume mari, precum Giant, Pottery Barn sau Staples. Unul dintre cei mai înfocaţi donatori este Eurofoods (www.eurofoodsalexandriava.us), care donează lunar produse alimentare neperisabile ce ajung pe mesele celor nevoiaşi din Ortişoara.
Proiectele Lillypad nu se opresc. Lilly Pierce mărturiseşte că una din ambiţiile fundaţiei pe viitor este înfiinţarea unui food bank (bancă de alimente), de unde familiile cu probleme din Ortişoara să se poată aproviziona ori de câte ori au nevoie.
Până atunci, toţi cei care doresc să sprijine Lillypad şi să contribuie la proiectele fundaţiei o pot face contactând direct pe Lilly Pierce prin email lillyanddave@gmail.com sau telefon (+1)703-660-6029.
Mai multe informaţii despre proiectele Lillypad şi Căsuţa de Vis la: www.lillypad.tk www.casutadevis.tk
Manuela Moţ