caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Reforma Camerei Lorzilor – un teren minat pentru liderii politici britanici

de (27-6-2012)

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a cerut deputaților din Camera Comunelor să sprijine reforma Camerei Lorzilor, care prevede transformarea camerei superioare a parlamentului într-o adunare aleasă în majoritate prin vot direct.

Deși se bucură și de sprijinul opoziției, proiectul guvernului riscă să eșueze, fiind văzut de mulți parlamentari ca o risipă de timp într-o perioadă de recesiune economică, în care preocupările electoratului sunt cu totul altele.

“Este momentul să facem progres în reformarea Camerei Lorzilor”, a spus premierul Cameron în plenul Camerei Comunelor în ziua în care guvernul a prezentat proiectul de lege menit să ducă la bun sfârșit o reformă începută acum mai bine de 100 de ani, dar niciodată dusă până la capăt.

Printre propuneri figurează reducerea numărului de membri ai Camerei Lorzilor de la 826, câți sunt în prezent, la 450, dintre care 80% aleși prin scrutin proporțional și restul numiți de o comisie pe baze non-partizane.

Se propune ca mandatul noilor membri, al căror nume nu va fi “lord”, ci urmează a fi stabilit în urma dezbaterilor parlamentare, să fie de 15 ani, fără posibilitatea de reînnoire, iar Camera Lorzilor să fie reînnoită prin alegeri cu o treime la fiecare cinci ani.

La ora actuală, toti membrii Camerei Lorzilor sunt numiți pe viață, în rândul lor subzistând și 192 de lorzi din contingentul ereditar, abolit de Partidul Laburist la sfârșitul secolului trecut. De asemenea , în noua cameră, numărul episcopilor care au un loc de drept va fi redus de la 26 la 12.

Camera Lorzilor s-a întrunit pentru prima oară în 1295 și a fost până la începutul secolului al XX-lea un bastion al conservatorismului, o contrapondere serioasă la puterea Camerei Comunelor, aleasă prin vot direct.

În zilele noastre, Camera Lorzilor a devenit un loc de dezbatere mai liberă a proiectelor de lege, lorzii fiind mult mai puțin sau chiar deloc supuși disciplinei de partid. Multe acte normative au fost înbunătățite în Camera Lorzilor, iar altele de-a dreptul abuzive, cum ar fi dreptul de a deține un suspect de acte de terorism până la 90 și apoi 42 de zile, au fost scufundate.

Deși Camera Lorzilor prin convenție nu poate decât amâna adoptarea unui proiect de lege trecut deja prin Camera Comunelor, criticii susțin că noua cameră cu legitimitate democratică ar putea contesta supremația deputaților.

Mai mult, spun aceeași critici, o Cameră a Lorzilor preponderent aleasă  va deveni un loc de refugiu al politicienilor de mâna a doua și nu un for al unor oameni cu vastă experiență din toate domeniile în care se dezbat în mod liber chestiuni care sunt trecute aproape cu forța de guvernul zilei prin Camera Comunelor.

Reforma este copilul de suflet al liderului Partidului Liberal Democrat, vicepremierul Nick Clegg, și este văzută ca o concesie a liderului Partidului Conservator, David Cameron, oferită partenerului de coaliție.

Problema premierului este că în propriul partid mai mult de 100 de deputați amenință să voteze împotriva proiectului pe care unul dintre ei îl numea “monstruozitate constituțională”, pe care-l consideră o pierdere de vreme și care nu e o prioritate în vremuri de criză economică.

Dacă și în rândurile Partidului Laburist, al cărui lider, Ed Milliband, sprijină reforma, se va înfiripa o revoltă, eșuarea proiectului, care oricum are un calendar extrem de strâns în vederea introducerii noi camere încă din 2015, devine dintr-o dată extrem  de plauzibilă.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Motivație

Motivație

Închide
3.144.6.9