Fondatorul sitului de internet Wikileaks, Julian Assange, s-a refugiat în Ambasada Ecuadorului la Londra, unde a cerut azil politic, a anunțat Ricardo Patino, ministrul de externe al acestei țări.
Assange urma să fie extrădat în Suedia, unde este căutat sub bănuiala de viol și molestare sexuală, după respingerea de către Curtea Supremă a Regatului Unit a apelului său.
Ricardo Patino a declarat într-o conferință de presă că Ecuadorul studiază și analizează cererea.
Ca o coincidență, cererea de azil a fost depusă a doua zi după vizita la Quito, capitala Ecuadorului, a înaltului comisar ONU pentru refugiați, Antonio Guterres, care s-a întâlnit cu președintele Rafael Correa și cu ministrul său de externe.
Ministrul Patino a declarat că Assange, care este cetățean australian, i-a scris o scrisoare președintelui Correa, în care se plânge că țara sa nu-l apără de persecuții politice.
Ambasada Ecuadorului la Londra a emis un comunicat în care anunță că pe durata examinării cererii de azil, Julian Assange se află sub protecția statului ecuadorian.
În comunicat se adaugă însă că cererea de azil politic nu trebuie interpretată ca o tentativă de ingerință în procesul de justiție din Regatul Unit sau Suedia.
Ministerul de externe britanic a recunoscut că Assange se află pe teritoriu ecuadorian și ca atare dincolo de jurisdicția poliției.
Assange susține că nu are garanții că nu va fi extrădat mai departe într-o țară unde există pedeapsa cu moartea. El se referă la Statele Unite unde ar putea fi extrădat și judecat pentru trădare, acuzație pasibilă de pedeapsa cu moartea.
Autoritățile suedeze au afirmat că în cazul perspectivei unei extrădări în Statele Unite și a unui proces incorect și tratament inuman și degradant ar interveni Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
De altfel, Curtea Supremă de la Londra, care a respins apelul lui Assange pe data de 14 iunie, a dat termen până pe 28 iunie pentru începerea procedurii de extrădare în Suedia, dată până la care el poate face apel la CEDO.
Procuratura de la Stockholm dorește să-l investigheze pe Assange pentru două presupuse delicte de natură sexuală, petrecute acolo în 2010, acuzații respinse categoric de solicitantul de azil politic în Ecuador.
Assange consideră că acuzațiile sunt motivate politic și provin din dorința de răzbunare a Statelor Unite pentru publicarea pe internet a unui număr imens de documente diplomatice secrete, divulgate de un militar american, publicare care a generat situații jenante pentru numeroase state menționate acolo.