caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Turcia, o destinație de vacanță din ce în ce mai căutată

de (17-6-2012)
4 ecouri

Istanbul – cel mai mare oraș al Europei, cu 13,5 milioane de locuitori – este un magnet pentru turiști.

Pe fondul crizei economice din Grecia, țara vecină Turcia atrage din ce în ce mai mulți turiști. În 2011 peste 31 de milioane de turiști străini au sosit în Turcia, iar anul acesta sunt așteptați peste 33 de milioane.

Kușadasi este o stațiune pe malul Mării Egee, la circa 660 de kilometri sud de Istanbul și este unul dintre exemplele de succes ale turismului turcesc.

Orașul are o populație de 65000 de locuitori, dar vara această populație ajunge la circa o jumătate de milion.

În unele zile, la Kușadasi sosesc până la 300 de autocare pline de turiști și aproape zilnic acostează în port uriașe vase de croazieră.

Turiști din Rusia, Marea Britanie, Australia, Germania, Japonia, unii chiar din România, vin aici atrași nu doar de vremea frumoasă care face ca sezonul să dureze de la începutul lui aprilie până la sfârșitul lui octombrie, dar și de vestigiile grecești, cum ar fi de pildă Efes, une se află ruinele unui oraș care acum peste 2000 de ani avea un sfert de milion de locuitori.

Aici poți vedea printre altele, străzi pavate, un amfiteatru cu o capacitate de 25000 de locuri și ruinele celebrei biblioteci, construită de guvernatorul roman Celsus în al doilea secol al erei creștine.

Mai la nord, încălecat pe două continente, Istanbulul este o altă mare atracție turistică. Cu o populație de 13,5 milioane de locuitori, este nu doar cel mai mare oraș din Turcia (aproape 20% din populație) ci și din Europa.

Amplasat pe malurile canalului Bosfor, care unește Marea de Marmara cu Marea Neagră, Istanbulul respiră istorie, fiind timp de 15 secole capitala a două imperii, mai întâi a celui bizantin, apoi a celui otoman.

Și ce poate fi mai reprezentativ pentru această istoria decât Sfânta Sofia sau Ayasofya în turcește, catedrală bizantină inaugurată în decembrie 537 de Împăratul Justinian, transformată în moschee în 1453 după cucerirea Constantinopolului de către Sulatanul Mehmet al II-lea și în sfârșit transformată în muzeu în 1935 la propunerea părintelui națiunii turce, Mustafa Kemal Ataturk.

Sfânta Sofia, care cu o cupolă înaltă de 55 de metri a fost timp de un mileniu cea mai mare construcție din lume cu excepția piramidelor, a constituit un model pentru  moscheile din Imperiul Otoman, cu forma sa bazilică romană.

De altfel, moscheile domină acest oraș gigantic, în unele cartiere se pot întâlni trei lăcașe de cult musulmane pe o distanță de 100 de metri. Bisericile și sinagogile, numeroase și ele aici, sunt în majoritatea lor nefolosite, deoarece numărul credincioșilor greci și respectiv evrei  s-a redus foarte mult prin emigrare.

Islamul cunoaște o revenire, nu în ultimul rând datorită faptului că de 10 ani se află la putere în Turcia Partidul Dreptății și Dezvoltării, care erodează încet, dar sigur, statul laic înființat de Ataturk în 1923.

Am văzut destule femei pe stradă cu capul acoperit la Istanbul și există intenția de a introduce în școlile de stat predarea facultativă a limbii arabe.

Cert este însă că Istanbul e un oraș primitor pentru turiști, chiar dacă afișajul nu este întotdeauna clar pentru cei care nu vorbesc limba turcă. Un oraș surprinzător de curat, unde la ora 10 noaptea patrulează mașinile de gunoieri.

Cât despre suburbiile acestui magalopolis, peste tot vezi cartiere de blocuri noi, construite în majoritate în ultimii 10 ani.

Așadar, o Turcie în plină expansiune economică, în contrast cu o Europă care devine tot mai puțin atractivă pentru urmașa Imperiului Otoman și unde turismul a devenit o ramură de bază a economiei.

Ecouri

  • tv: (18-6-2012 la 07:52)

    Daca Turcia are asa o economie infloritoare, s-ar putea sa se inverseze rolurile, adica sa se roage Comunitatea Europeana de Turcia sa accepte sa faca parte din Europa !

  • Petru Clej: (18-6-2012 la 08:16)

    Asta nu se va întâmpla, deoarece există teama unei „invazii” turcești a Uniunii Europene, mai ales în Germania și Franța.

  • Adrian Şoimu: (27-6-2012 la 12:30)

    Stimate d-le Clej,

    Am citit cu interes articolul d-tale despre Turcia, care este una din destinaţiile mele preferate. Îmi permit însă să semnalez o eroare în articolul susnumit, şi anume denumirea bazilicii Sfânta Sofia. Aya (se citeşte Aghia) Sofia este numele grecesc, şi nu turcesc al bazilicii. Din cuvântul „aghios” vin expresiile româneşti „trăgea la aghioase”, „aghiazmă” etc.

    Numai bine!

  • Petru Clej: (27-6-2012 la 18:59)

    Domnule Șoimu, pe toate pancartele din Istanbul scrie „Ayasofya”, n-am văzut alt nume afișat.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Hagia_Sophia

    http://www.ayasofyamuzesi.gov.tr/

    http://www.ayasofya.org/



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
O aniversare aproape uitată: 45 de ani de la Războiul de şase zile

Ce semnificaţie are astăzi Războiul de şase zile al Israelului?

Închide
13.58.61.176