caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

În Marea Britanie se fac planuri pentru o eventuală dezintegrare a monedei euro

de (27-5-2012)
1 ecou

Ministrul de interne al Marii Britanii, Theresa May, a declarat că la ora actuală se lucrează la planuri de urgență de limitare a imigrării în cazul unei dezintegrări a monedei unice europene.

Astfel de planuri se fac în legătură cu eventualitatea ieșirii Greciei din zona euro și declanșarea unor turbulențe financiare care să cuprindă și alte țări precum Portugalia, Spania sau Irlanda.

Planuri de avarie pentru o criză a euro se întocmesc și de către cea mai mare piață a asigurărilor din lume, Lloyds din Londra.

Într-un interviu cu cotidianul Daily Telegraph, Theresa May, a  recunoscut că în cadrul ministerului pe care-l conduce se elaborează planuri pentru o situație de urgență.

Ministrul britanic a refuzat să intre în detalii, dar este evident că la Londra este urmărită cu îngrijorare situația din Grecia, unde alegerile parlamentare repetate din 17 iunie ar putea aduce la putere un guvern opus continuării măsurilor de austeritate, ceea ce ar putea genera situația în care Grecia ar fi nevoită să iasă din zona euro.

Într-o astfel de situație, haosul economic s-ar putea extinde și la alte țări ca Portugalia, Spania și Irlanda, unde șomajul este deja extrem de ridicat, și ar putea determina o migrație economică de proporții înspre Marea Britanie, țară care nu a aderat la euro.

Restrângerea migrației este extrem de dificilă, având în vedere că libertatea de mișcare a forței de muncă este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene.

Astfel de restricții pot fi impuse doar în circumstanțe excepționale, cum ar fi de pildă cele impuse de Franța anul trecut la frontiera cu Italia, cu ocazia sosirii unui număr mare de imigranți ilegali în peninsulă din Africa de nord.

La ora actuală, în Marea Britanie sunt în continuare valabile restricțiile de acces pe piața muncii impuse cetățenilor din România și Bulgaria, care expiră însă la 31 decembrie 2013, la șapte ani de la aderarea celor două țări la UE.

Planuri de urgență în cazul unor turbulențe generate de ieșirea Greciei din euro a anunțat și marea piață a asigurărilor din Londra, Lloyds.

Într-un interviu cu Sunday Telegraph, directorul executiv Richard Ward a declarat că în caz de abandonare a monedei unice europene de către Grecia piața asigurărilor va putea trece la un regim de decontare în mai multe alte monede.

Incertitudinea cu privire la moneda unică europeană a dus la aprecierea lirei sterline față de euro la 1,25, cel mai ridicat raport de schimb din ultimii trei ani și jumătate.

Ecouri

  • George Gross: (28-5-2012 la 10:34)

    Europa fără granițe se destramă?
    Nu era greu de prevăzut că sistemul economic occidental (Englez, German, Nord Italian, Catalonian & Basc, Flamand, Elvetian, Austriac) nu poate fi adoptat de Italia – sudică, Spania -sudică, Franța – sudică, Belgia – valonă, Portugalia, Balcani. Aceste regiuni au un alt ritm al muncii. Nu denigrez aceste regiuni, dar nu este normal să le pretindem să-și schimbe mentalitatea într-o generație.
    S-a încercat ceva, care după umila-mi părere o pot numi Statele Unite ale Europei ca o parafrază a USA. Experimentul nu este prea reușit. Legislația Europeană este departe de Legislația Federală Americană și de integrarea acesteia în Legislațiile Statelor ce formează USA.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Inorogul

Chiar de ne împarte, Câte trei, in carte… Eu şi tu, deci noi, Inorogi de soi…

Închide
3.145.164.219