caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Gastronomie si Stil



 

Capriciu pascal: vopsitul ouălor în coji de ceapă

de (15-4-2012)
Natura statica pascala

Natura statica pascala

Ouale vopsite in coji de ceapa pare a a fi un mijloc protocronist de traditii ecologice adesea neglijate in zilele noastre.

Pentru colorarea a 12 oua avem nevoie de cel putin coji de ceapa de la 6 cepe mari, cu cat adaugam mai multe coji, creste intesitatea culorii.

Ouale trebuie bine curatate inainte de vopsire, ca vopseaua sa se prinda in mod uniform.
Intr-o oala cu 3 litri de apa punem cojile de ceapa la fiert impreuna cu 3 linguri de otet alb. As sugera sa lasati sa fiarta la foc domol vreo 10 minute, dupa care puneti ouale in apa (cu o ligura de lemn) sa nu se sparga.

Lasati ouale sa fiarba timp de 15-20 minute dupa care le scoateti si le asezati pe un platou, le lasati sa se usuce singure. Odata zvantate le ungeti cu o bucata de slanina sau cu ulei pentru a le da luciu.
Am incercat diferite combinatii de culori cu morcovi, afine uscate, cafea, sfecla rosie si chiar frunze uscate de urzica.

Mama invelea ouale in fel si fel de frunze si apoi in bucati de ciorapi ori alte carpe subtiri (tifon) . Conturul frunzelor da o nota decorativa aparte spre fascinatia noastra a copiilor.

As sugera ca pentru o impregnare mai buna a culorii sa lasati ouale in oala cu vopsea peste noapte, le scoateti a doua zi dimineata.

 

La stropit

La stropit

La stropit

A doua zi de Paste, in Ardeal si in Banat, baietii merg cu stropitul prin sat. Uneori merg “in ceata”( in grup) ori chiar singuri.

Acest obicei preluat de la austrieci se defineste prin vizita “ficiorilor” (cei necasatoriti) pe la fetele necasatorite pe care le vor stropi cu parfum.

Ritualul trebuia respectat de catre baieti prin a cere permisiunea casei, acceptul parintilor in cuvinte frumoase, in versuri si chiar in cantece:

“Io mi-s gradinaru’ mare,
Si stiu ca aveti o floare,
Am venit la dumneavoastra
Sa pun apa-n glastra

Sa nu se vestejeasca,
Si peste lume sa infloreasca.”

Traditia se extinde peste tot, de la cei mai mici si pana la domnii din birouri stropind cu parfum colegele ori subalternele.

Pentru tinere, pentru mame si bunici venirea stropitorilor anticipa petitul. Gazdele se intreceau in a pune mese imblesugate, in a-si etala calitatile culinare : cozonaci, prajituri, drobul de miel, ouale vopsite, incondeiate.

Imi amintesc ca in liceu abia asteptam sa ne adunam in ceata, sa alergam de la o fata la alta, la iubitele noastre, mai ales ca parintii acestora erau mai ingaduitori. Dupa ce terminam cursa de stropit, poposeam la vreunul dintre noi si ne vedeam de chefuitul nostru in muzica timpului tineretii noastre : Deep Purple, Beatles, Mondial, Phoenix, Pink Floyd sa.

Era o evadare din canoanele liceale politizate de prea multa morala comunista.
Au fost primele momente de imbratisari stangace, de apropierea in primele corpuri lipite unul ce celalalt in care muzica sangelui invia odata cu primavara, in adolesecenta, fara sa fi urmat un curs anume in aceasta disciplina numita iubirea dintai.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Un medic salvează copiii bolnavi care sunt supuși corupției din România

Dr. Cirstoveanu a devenit in Romania un “super doctor” si un erou. Tatal lui Catalin, Georghe Meliusoiu a spus ca...

Închide
54.224.52.210