caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sanatate



 

Un medic salvează copiii bolnavi care sunt supuși corupției din România

de (15-4-2012)

Associated Press a publicat un raport despre Spitalul Marie Curie din Bucuresti.

Medicul Catalin Cirstoveanu care este seful departamentului de cardiologie al spitalului Marie Curie din Bucuresti, a declarat ca nici un copil nu a fost tratat in ultimul an si jumatate de cind s-a deschis unitatea de cardiologie a spitalului.

Motivul este simplu: personalul profesional, responsabil in utilizarea aparatelor, asteapta sa fie mituiti, de la doctori pana la asistentii medicali.

Dr. Cirstoveanu a lansat lupta salvarii copiilor care vin la el pentru îngrijire. El pleaca in vestul Europei cu copiii care au nevoie de ajutor medical de urgenta, folosind zboruri de avion mai ieftine, asigurandu-se ca acesti bebelusi sa fie tratati de doctori care nu cer mita.

In urma cu cateva saptamani, Dr. Cirstoveanu l-a luat pe micutul Catalin, nascut cu 13 zile in urma si l-a dus in Italia unde doctorii il asteptau sa execute operatia, care a avut success.

Totusi, o fetita, care avea 3 saptamini si a fost dusa in Italia la acelasi spital, a murit inainte de a putea fi operata. Dr. Cirstoveanu a spus: “ M-am necajit grozav ca acest copil nu va supravietui. Dar in Romania ar fi murit in orice caz.”

Acest doctor lupta de unul singur împotriva unei culturi a corupţiei care este atât de inradacinata in Romania, unde medicii cer mită pentru a salva viata bebelusilor, unde e necesar să mituiesti o asistentă medicală pentru ca sa schimbe cerceafurile de pe patul bolnavului. Nu e de mirare ca mortalitatea infantila in Romania este dubla celei din restul Uniunii Europene, cu aproximativ 1 copil din 100 care nu va ajunge sa sarbatoreasca primul an de viata.

Ministru Sanatatii, Dl. Ladislau Ritli a declarat intr-un interviu dat lui Associated Press, ca aceasta coruptie este asa de adinc inradacinata in cultura romaneasca, incat este foarte dificil de eliminat.

Unitatea noua de cardiologie a spitalului de copii Marie Curie nu functioneaza, sunt multe posturi neocupate, deoarece Dr Cirstoveanu a interzis ca personalul sa accepte mita. Cele mai avansate aparate ramin nefolosite pentru ca persoanele calificate care stiu sa le utilizeze nu vor sa lucreze la acest spital, stiind ca nu pot primi mita ca sa-si suplimenteze salariul.

Chirurgi in Romania primesc mita de sute de euro pentru o operatie. Asistentii medicali sunt mituiti cind ii aduc pacientului medicamentele sau le fac transfuzie.

Daca micul Catalin ar fi fost operat in Romania, operatia ar fi costat 2.000 sau 3.000 de euro, fara mita. Statul roman a platit de 10 ori mai mult pentru aceasta operatie care a avut loc in Italia.

Multi doctori au plecat din Romania spre vestul Europei anul trecut, descurajati de coruptia sistemului sanatatii si salariile mici.

In anul 2005 World Bank a raportat, ca mita in Romania a totalizat peste 1 milion de dolari. A mitui ca sa obtii ceva in Romania este o realitate acceptata de populatie.

“Daca am avea salarii bune pentru doctori, atunci nimeni nu ar fi tentat sa accepte plati ilegale” a spus Ministrul de Sanatate Ritli. “Populatia ar trebui sa fie educata in asa fel incat sa fie convinsa ca a mitui nu este singurul mod de a obtine o buna ingrijire medicala”.

Renumita companie americana Proctor & Gamble a intrebat administratia spitalului Marie Curie, cind va intra in functiune spitalul.

Tragedia copiilor din Romania nu reprezinta o noutate pentru restul lumii.

In timpul lui Ceausescu, cind avorturile erau interzise, mii de bebelusi au fost dati la orfelinate care se aflau in conditii deplorabile. Aproape 25 de ani mai tirziu, copiii sufera iarasi si parintii lor la fel, din cauza coruptiei.

Dr. Cirstoveanu a devenit in Romania un “super doctor” si un erou.

Tatal lui Catalin, Georghe Meliusoiu a spus ca “Dr Cirstoveanu este mai mult decit un erou – el este un dumnezeu pentru noi si pentru copii”.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Jos mâinile de pe Cuba!”

Într-o zi de primăvară am dat cu ochii de o lozincă mare, arborată pe faţada Casei de cultură pe care...

Închide
3.23.101.75