caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sanatate



 

Greutatea proprie – ca o „povară”

de (21-8-2013)

 
Să începem chiar cu domniile voastre.

Împărţiţi greutatea dv. corporală, măsurată în kilograme, la pătratul înălţimii, măsurată în metri, şi obţineţi Indicele dv. de Masă Corporală (IMC), sau BMI – Body Mass Index, cum e denumit în engleză.

Dacă nu ştiţi cum se ridică un număr la pătrat, înmulţiţi-l cu sine înseşi, adică: IMC = G(kg), împărţit la înălţime (metri) şi încă odată împărţit la înălţime (metri).

Stabiliţi apoi unde vă încadraţi în tabelul următor :

IMC-ul dv. : Ce înseamnă :
Sub 18,5 Subponderal = slăbănog
Între 18,5 şi 24,9 Greutate normală, foarte bine
Între 25 şi 29,9 Supraponderal = anormal
Între 30 şi 34,9 Obezitate clasa I-a, adică e de rău
Între 35 şi 39,9 Obezitate clasa II-a, adică e foarte rău
Peste 40 Obezitate morbidă = adică te aşteaptă Sf. Petru cât mai curând

 
Dacă sunteţi cetăţean român, o să va încadraţi fie în cei 34% din populaţia României care este supraponderală, fie în cei 14% care sunt obezi de gradul I, fie în cei 3% care au obezitate de gradul II, fie în cei 3% care suferă de obezitate morbidă. Doar 43% se pot lăuda cu o greutate normală, iar 3% sunt subponderali, adică au o greutate sub cea normală. Pe sexe: peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, şi în jur de 48% dintre femei se confruntă cu această afecţiune (v. aici).

Din acelaşi studiu rezultă că masa corporală excedentară a întregii populaţii din România este de cca. 200.000 tone (cu preponderenţă aş zice că e grăsime), ceea ce în medie ar reprezenta 10 kg. în plus pentru fiecare din cei 20 de milioane de români!

Dacă însă e vorba de clasamentul obezilor cronici şi nu doar de supraponderali, România are în sfârşit un loc I în UE, conform datelor la zi prezentate de Institutul de Statistică Europeană – INTERSTAT (v. aici).

Situaţia globală pentru celelalte ţări este:

Obezitatea este definită printr-un IMC de peste 30. Printre cele 19 state membre pentru care există date, proporţia obezilor în populaţia adultă a fost, în 2008/9, între 8.0% şi 23.9% la femei şi între 7.6% şi 24.7% la bărbaţi. În SUA cifrele corespunzătoare erau, în 2009, 26.8% la femei şi 27.6% la bărbaţi.

Cele mai scăzute proporţii de obezitate pentru bărbaţi şi femei de peste 18 ani au fost constatate, în 2008/9, în România (8.0% la femei şi 7.6% la bărbaţi), Italia (9.3% şi 11.3%), Bulgaria (11.3% şi 11.6%) şi Franţa (12.7% and 11.7%). Cea mai mare proporţie de femei obese a fost constatată în Marea Britanie (23.9%), Malta (21.1%) şi Estonia (20.5%în 2006/7), iar la bărbaţi în Malta (24.7%), Marea Britanie (22.1%), Uungaria (21.4%) şi Republica Cehă (18.4%).

Pe plan mondial există peste un miliard de persoane adulte supraponderale, mai multe decât cele 800 de milioane de persoane ce suferă de malnutriţie, se arată într-un raport al OMS.

Şi mai alarmantă este creşterea numărului de supraponderali printre copii României, statisticile indicând existenţa a peste 12.000 de copii obezi, în special de la oraşe, unde este mai dezvoltată reţeaua de fast-food-uri şi o cota de18% dintre copii sunt supraponderali. Vina pentru acest fenomen aparţine mămicilor şi bunicuţelor, care încă mai respectă dictonul „gras şi sănătos”, în virtutea căruia îşi îndoapă odraslele aşa cum se îndoapă claponii şi gâştele înainte de Crăciun.

Cauza principală a supraponderabilităţii şi obezităţii este lipsa educaţiei privind alimentaţia sănătoasă, atât a adulţilor cât şi a copiilor. Stresul din activitatea profesională, somnul neregulat, „tradiţia” tăierii porcului de Crăciun, consumul excesiv de grăsimi animale, tradiţiile din bucătăria specific naţională, sunt principalele cauze ale creşterii excesive în greutate. În mod deosebit trebuie să remarcăm, că numărul de supraponderali este mai mare în straturile sărace din România, care în lipsa de mijloace financiare pentru a cumpăra fructe şi carne este nevoită să pună accentul pe pâinea albă, orez şi cartofi, în general pe alimente bogate în glucide.

Dar şi în pătură socială a bogaţilor, unde se consideră că a fi gras e o virtute, predomină supraponderalii, care fac excese de alimentaţie pe baza aceluiaşi slogan „să fii gras şi sănătos”.

Adevărul este că un organism sănătos are nevoie, pentru o funcţionare normală, de un anumit depozit de grăsime, fără de care omul este expus la disfuncţii ale aparatului hormonal, reproductiv şi cel al sistemului imunitar. Dar ca în orice-l priveşte pe om, „măsura”, este cea care defineşte normalitatea.

Se consideră că pentru o funcţionare normală a metabolismelor umane, o femeie are nevoie de un depozit de grăsime de 20-25%, iar un bărbat de 15-18%. Obezitatea şi supraponderabilitatea afectează, în România, 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi, informează un comunicat de presă al reţelei de sănătate Regina Maria.

Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii situează obezitatea printre primii cinci factori care cresc riscul de îmbolnăvire şi rată mortalităţii, alături de subalimentaţie, de sexul neprotejat, alcoolismul, igiena deficitară şi hipertensiunea.

Obezitatea este responsabilă de apariţia unor boli precum hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, tulburări respiratorii, diabet zaharat, steatoză hepatică nonalcoolică, creşterea riscului de infarct miocardic, cancer, dar şi tulburări de fertilitate la femei şi de potenţa sexuală la bărbaţi.

Aceste deficienţe metabolice provocate de obezitate şi excesul de greutate corporală se ameliorează simţitor odată cu pierderea din greutate.

Imaginaţi-vă că având o greutate normală, sunteţi obligaţi ca tot timpul cât staţi în picioare să căraţi în spate o raniţă în care aveţi excesul dv. de greutate în valoare de cca. 20 de kilograme! Este situaţia unui soldat bine antrenat care trebuie să mărşăluiască cu un echipament de 20 de kg., în afară de greutatea hainelor. Este vai şi amar de articulaţiile şi tendoanele Dvs., în special în zona lombară a coloanei vertebrate şi în articulaţiile genunchilor.

Un alt factor de stimulare a obezităţii este oboseala socială, determinată de obligaţia zilnică de a merge la serviciu la ore fixe. În special când folosiţi un ceas deşteptător, care dereglează ceasul dv. natural al ciclului de odihnă cu care v-a înzestrat natura.

Potrivit studiului, femeile şi bărbaţii care au folosit un ceas deşteptător pentru a se trezi devreme în timpul săptămânii, dereglând astfel ceasul natural al organismului, iar apoi au dormit mai mult în weekend sau în zilele libere, erau predispuşi să aibă un indice de greutate mai ridicat. Acest studiu subliniază faptul că obiceiurile sănătoase de somn sunt mai importante decât se crede. Astfel, stabilirea unui program relaxant, dar fix, pentru ora de culcare şi trezirea aproximativ la aceeaşi ora în fiecare dimineaţă, fac parte dintr-o rutină zilnică sănătoasă. Aceste concluzii sunt prezentate în studiul publicat în revista Current Biology.

În ceea ce priveşte tehnica şi metodele de slăbire, este bine de ştiut că niciuna din reclamele care vă promit o figură de model nu este credibilă. Aceste reclame au doar un scop pur mercantil, şi sunt adresate unui public, din păcate foarte numeros, care crede, sau vrea să creadă, că există remedii-minune.

Sunt deosebit de dăunătoare metodele de slăbire bazate pe:

1. Diuretice. Acestea nu te vor ajuta să scapi de grăsime, ci doar de apa reţinută în organism.
2. Laxativele au asupra procesului de slăbire efecte negative ca: deshidratarea, dezechilibrul electrolitic, constipaţia, diareea hemoragică, durerile abdominale intense, greaţă şi starea de vomă.
3. Siropul de ipecac, care este folosit pentru inducerea vomei în cazuri grave de otrăvire, va da dureri pectorale, bătăi cardiace anormale, dificultăţi în respiraţie, atac de inima, stări de şoc şi comă.
4. Pastilele de slăbit. Efectele adverse care pot să apară în urma administrării pastilelor pentru slăbit sunt: nervozitate, hipertensiune, insomnie, hiperactivitate, oboseală, ameţeală, ritm cardiac anormal şi palpitaţii, dureri de cap, vomă, senzaţia de gură uscată, atac de inima, vedere înceţoşată, febra, infecţii de tract urinar, căderea părului, scăderea apetitului sexual, senzaţie de „tensiune” în piept şi mişcări intestinale neregulate. Mai mult, o supradoză sau o utilizare regulată a acestora pot fi fatale pentru organism.

Există nişte principii care trebuiesc aplicate riguros nu numai în perioada lungă de timp, cât poate şi trebuie să ţină un regim de slăbire, dar şi pentru tot restul vieţii. Iată aceste principii:

a. Gândeşte-te la viaţă ta ca la o evoluţie continuă de la cum arăţi acum la cum vrei să arăţi în viitor.
b. Fii o persoană dinamică. Sedentarismul este duşmanul tău cel mai de temut.
c. Fă sport. Mişcarea este un bun consumator de calorii şi, combinată cu un regim hipocaloric moderat, va ajuta la reciclarea kilogramelor în plus.
d. Consulta un tabel, pe care poţi să ţi-l faci singur(ă), cu conţinutul produselor alimentare în calorii. Acesta va fi îndrumătorul tău în alegerea dietei.
e. Consumă produse bogate în fibre. Prin îmbibare cu lichide, acestea se vor umfla şi-ţi vor da senzaţia de sătul. De asemenea, vor absorbi toxinele din tubul digestiv şi vor împiedică unele toxiinfecţii alimentare. Alimentele mai bogate în fibre sunt de origine vegetală: pâinea neagră, legumele, ceapă verde, fructele etc.
f. Bea multe lichide. Lichidele necarbogazoase, împreună cu fibrele celulozice, îţi vor produce senzaţia de sătul şi îţi vor absorbi toxinele.
g. Acordă o mare atenţie unui regim lacto-vegetarian. Carnea, în special cea de porc, conţine o cantitate crescută de lipide şi colesterol, care te vor împiedică să slăbeşti.
h. Imaginează-ţi cum vei arăta peste o perioada de timp. Nu dispera dacă nu vei ajunge rapid la o siluetă de invidiat, deoarece lupta cu kilogramele în plus este o investiţie pe termen lung.
i. Ia 5-6 mese moderate pe zi. Este numărul optim care să asigure o continuitate energetică pe parcursul unei zile întregi.
j. Mănâncă puţin şi des. Aşa vei asigura un aport caloric constant, iar organismul tău nu va mai avea de ce să-şi asigure rezervele de grăsime.
k Redu treptat cantitatea de calorii consumate. Corpul nu este obişnuit cu salturi bruşte, nici într-un sens, nici în celălalt.
l. Consumă produse cu un procent redus de grăsime. Fiind hipercalorice, grăsimile îţi sunt piedici în calea unui regim de slăbire.
m. Ia cina cu două ore înainte să te culci. În timpul somnului se depune cea mai mare cantitate de grăsime.
n. Permite-ţi din când în când o masă mai bogată. Regimul te poate deprima şi te face să renunţi. Presărând câte o masă delicioasă, vei scapă de aceste stări.
o. Măcar o dată la trei luni ţine o zi post negru. Acesta îţi va oferi şansa să-ţi cureţi organismul, mai ales dacă bei apă în acea zi.

Autocomplimenteaza-te pentru fiecare pas făcut înainte. Chiar dacă este mic, tu l-ai făcut, şi ai evoluat spre ceea ce-ţi doreşti. Acest lucru îţi va mari încrederea în forţele proprii.

Mai presus de toate metodele, tehnicile, pastilele-minune şi sfaturile gratuite ale binevoitorilor, pentru reducerea excedentului de greutate corporală, este voinţa dv.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Satelit

Alarmat şi brusc enervat, Horaţiu comută, cu titlu de încercare, pe alt canal, apoi pe următorul, şi pe încă unul....

Închide
18.226.187.199