Guvernul britanic și-a anunțat intenția de a impune prețuri minime la alcool, în tentativa de a combate cultura consumului excesiv de alcool și de a reduce efectele sale negative.
Măsura a fost întâmpinată cu critici din partea reprezentanților industriei băuturilor alcoolice, care au spus că în acest fel vor fi penalizați mai ales băutorii responsabili.
Propunerea guvernului de coaliție, condus de David Cameron, este ca prețul minim al unității de alcool pur de 10ml din băuturi să fie de 40 de pence.
Se estimează că dacă propunerea va fi legiferată, un mare băutor va trebui să plătească în plus până la 135 de lire sterline anual. De pildă, prețul unei sticle de bere ar putea sări de la 75 de pence la 1,20 lire.
Propunerea include și interzicerea promoțiilor în supermagazine, de tipul cumperi una, primești una gratis pentru băuturi alcoolice.
Măsurile sunt menite să combată consumul excesiv de alcool și efectele sale negative asupra întregii societăți.
Guvernul susține că impunerea unui preț minim la alcool va reduce numărul de infracțiuni cu 50000 și a numărului de morți datorate alcoolului cu 900 în fiecare an.
Costul consumului excesiv de alcool pentru sistemul de îngrijire a sănătății este estimat la peste 3 miliarde de lire anual.
Serviciile de urgență și poliția sunt covârșite la fiecare sfârșit de săptămână de intervențiile legate de incidente cauzate de consumul excesiv de alcool, iar imaginile din Marea Britanie cu bețivi, mulți dintre ei tineri, și comportamentul lor în public sunt de acum vestite în toată lumea.
Industria alcoolului a reacționat negativ, reprezentanții săi sugerând că aceste măsuri nu vor face altceva decât să-i penalizeze pe acei băutori care consumă alcool în mod responsabil, chiar în propria casă.
Această măsură este considerată ca cea mai intervenționistă din partea unui guvern, de la interzicerea fumatului în locurile publice de fostul guvern Laburist.
Propunerile vor fi supuse consultării publice până în toamnă când proiectul de lege va fi trimis parlamentului de la Londra, intenția fiind ca măsura să se aplice din 2014 în Anglia și Țara Galilor.
Parlamentul de la Edinburgh, care are competențe exclusive în materie, dezbate deja un proiect de lege similar pentru Scoția.
Domnule Clej,
Poate preturi maxime?
quote:
„Guvernul britanic și-a anunțat intenția de a impune prețuri minime la alcool, în tentativa de a combate cultura consumului excesiv de alcool și de a reduce efectele sale negative”
Va asigur ca daca tratarea cirozei ar costa mult mai putin decit efectele negative ale alcoolului guvernul ar pune preturi minime 🙂
Societatile trateaza frustrarea locuitorilor cu alcool si droguri insa daca sint calcati pe coada ( la bani ) se fac ca drogurile sint ilegale si le maresc preturile. Guvernele sint impotente si nu ofera un trai decent unei mari parti a populatiei. Cel mai „comod” tratament e alcoolul, tutunul si drogurile interzise ( alcoolul e tot un drog )
Mai rau, vinzarea de mai putin alcool va aduce mai putine venituri din taxe deci guvernul englez o fi planuit el ce sa mai scumpeasca din produsele de care populatia nu se poate lipsi.
Bottom line, scumpirea alcoolului nu se face din dragoste fata de vieti ci din motive economice reci ca vremea in Anglia.
Joe King:
„Poate preturi maxime?” -?!?!…ati inteles tocmai pe dos ceea ce inseamna pretul minim.
„Va asigur ca daca tratarea cirozei ar costa mult mai putin decit efectele negative ale alcoolului guvernul ar pune preturi minime”
Ciroza este un efect negativ (si) al alcoolului.Despre ce vorbiti?
Jozsef,
Cred ca ar fi fost mai corect „limita de jos a pretului” din moment ce are dublu inteles.
Dar ar fi trebuit sa inteleg 🙂 …silly me.
Am vrut sa spun ca bolile cauzate de alcool, printre care si ciroza, costa statul englez prea mult. Deci hai sa scumpim alcoolul ca sa avem costuri mai mici si nicidecum „saracii englezi mor prea tineri”