caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Cutia Pandorei



 

Nervi de primăvară – Imagini şi (neplăcute) savori gazetăreşti, sancţionate ACUM

de (28-2-2012)

Publicaţia ACUM încearcă de ani buni, şi, în opinia noastră, chiar şi reuşeşte, să  reprezinte o voce distinctă în peisajul ziarelor electronice de limbă română, propunând articole originale şi autori care îşi asumă puncte de vedere personale, promovând valori morale, politice, culturale etc., în spiritul demnităţii umane, al libertăţii, al democraţiei, al respectului faţă de viaţă. Poate că sună bombastic, poate că obiectivele sunt greu (sau imposibil) de atins şi, cu siguranţă, părerile privind mijloacele de a atinge aceste deziderate sunt diferite, uneori chiar contradictorii, însă jurnaliştii de la ACUM s-au structurat în jurul ideii de a avea curajul propriilor opinii, de a-şi asuma răspunderea pentru cuvântul scris. În acelaşi spirit, editorii ACUM promovează articolele unor colaboratori care au puncte de vedere originale şi curajoase. Din acest motiv, nu de puţine ori, cei care publică la ACUM sunt nevoiţi să-şi apere opiniile în faţa cititorilor, chiar să polemizeze cu cei care îşi exprimă dezacordul, supărarea sau indignarea faţă de ideile expuse. În ciuda acestui „disconfort”, grupul ACUM rămâne credincios motto-ului scris pe frontispiciul publicaţiei: „Lipsa de comunicare întăreşte doar sistemele discreţionare”.

Cu atât mai supărător este incidentul petrecut la mijlocul lunii februarie a.c., când un aşa zis jurnalist de la publicaţia clujeană Făclia a preluat integral articolul „Imagini şi savori armeneşti – spre încântarea clujenilor”, semnat de către redactorul ACUM, Andrea Ghiţă (http://www.acum.tv/articol/46367/), a introdus două fraze în text şi l-a publicat în Făclia, sub semnătură proprie, cu titlul „Armenii se prezintă”. Menţionăm că articolul scris de Andrea Ghiţă a fost  publicat, ulterior, şi în ziarele electronice gherlainfo.ro şi araratonline.com, cu precizarea sursei respectiv, www.acum.tv. Plagiatul „ziaristului” clujean ar fi trecut, poate, neobservat, dacă Andrea Ghiţă nu ar fi făcut o intervenţie telefonică, apoi o notificare scrisă, către redacţia ziarului Făclia, care, după oarecare ezitări, a publicat următoarea „Rectificare: Redacţia precizează, cu regret, că, în articol „Armenii se prezintă” (din 16 februarie), semnat Sz. Cs., autorul a preluat, aproape integral, alături de propriile fraze, textul unui articol publicat de Andreea Ghiţă în săptămînalul electronic „Acum” şi în publicaţiile electronice „gherlainfo” şi „ararat.online”. Precizăm că autorul Sz. Cs. nu a utilizat ghilimelele pentru citate, autorul şi sursele, încălcînd regulile deontologiei jurnalistice. Cerem scuze autoarei şi o asigurăm de toată stima noastră. Redacţia Făclia”

Asigurăm şi noi ziarul Făclia (care, de altfel nu are nicio vină), de stima noastră, cu speranţa că astfel de incidente să nu se mai întâmple şi, dacă se întâmplă, să fie sancţionate prompt.

În afară de supărarea pricinuită de neplăcutul eveniment, rămânem cu satisfacţia că un grup atât de eterogen şi răspândit pe faţa Pământului, din România, India, Israel, Marea Britanie, Canada, Statele Unite etc., cum este grupul ACUM, a reuşit să contribuie la aplicarea unor măsuri corective, astfel încât plagiatul să fie sancţionat, ce-i drept, cu multă blândeţe. Dar, până la urmă este important faptul ca noi, cei de la ACUM, cât şi cei de la Făclia sau de la alte publicaţii, să ne dorim să stăm la masă cu adevărul.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
3.144.248.24