caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Cameron contra Merkozy la Davos

de (26-1-2012)

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a făcut un apel  la ceilalți lideri ai Uniunii Europene să ia măsuri curajoase dacă doresc să confrunte cu succes actuala criză economică prin care trece Europa.

Într-un discurs ținut în fața Formului Economic Mondial de la Davos, în Elveția, premierul  britanic a declarat că măsurile paleative actuale nu vor avea niciun succes și că a venit vremea unor măsuri radicale.

Premierul Cameron și-a început discursul prin contrastarea ratelor de creștere ridicate din țări precum China și India sau de pecontinentul african, cu stagnarea economică din Europa.

El a identificat lipsa de competititvitate ca principala cauză a problemelor economice europene.

Liderul britanic a dat exemple de măsuri luate de guvernul său în ultimele 18 luni, menite să reducă îndatorarea statului: reducerea alocațiilor sociale, reducerea cheltuielilor statului, înghețarea salariilor în sectorul public și majorarea vârstei de pensionare.

Ca urmare, a spus premierul Cameron, poziția Marii Britanii a fost apreciată de piețele  financiare, iar statul se împrumută la nivelurile cele mai reduse din istorie, sub 2% pe an, în timp ce în Spania aceste rate sunt de 5%, în Italia de peste 6%, iar în Portugalia de 14%.

Premierul Cameron a fost însă nevoit să amintească și de faptul că miercuri s-a anunțat fcă economia britanică a scăzut cu 0,2% în ultimul trimestru al anului 2011, semn, spun criticii guvernului său, că măsurile de austeritate au avut un efect nefast.
Partea cea mai controversată a discursului său a fost aceea în care premierul britanic a atacat propunerea președintelui Franței, Nicolas Sarkozy, de a introduce o taxă pe tranzacțiile financiare.

“Numai luarea în considerare a unei asemenea măsuri într-un moment în care ne străduim să readucem creșterea economică este pur și simplu nebunie”, a spus premierul Cameron.

El a spus că însăși analiza Comisiei Europene arată că o asemenea taxă ar reduce Produsul Intern Brut al UE cu 200 de miliarde de euro, ar duce la pierderea a 500000 de locuri de muncă și ar alunga 90% din tranzacțiile financiare din unele piețe.

Premierul Cameron a lansat un atac subtil și la adresa cancelarului Germaniei, Angela Merkel. El l-a susținut pe premierul Italiei, Mario Monti, care spunea că reducerea deficitului în statele unde acesta este mare, trebuie însoțită de sprijinirea monedei euro de către statele cu surplus, o aluzie mai mult decât străvezie la Germania și la reticențele Angelei Merkel de a pompa bani germani în susținerea monedei unice europene.

Liderul britanic a compensat însă, lăudând-o pe cancelara Germaniei pentru poziția ei fermă în cererea ei ca statele îndatorate să-și țină sub control datoria. El a avut în compensație și vorbe de laudă la adresa președintelui Sarkozy, pentru atitudinea sa fermă în ceea privește Libia și acțiunea comună cu Marea Britanie care a ajutat la căderea regimului Gaddafi.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
52.15.190.187