caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

O Românie curată?

de (23-1-2012)
10 ecouri
Proteste împotriva Puterii în România - foto. Matei Mircioane

Proteste împotriva Puterii în România - foto. Matei Mircioane

La sfârşitul săptămânii trecute, duminică 22 ianuarie, în România s-au consumat zece zile de proteste, desfăşurate în Bucureşti şi în peste 50 de oraşe, din aproape toate judeţele ţării. Exceptând serile de sâmbătă şi duminică, 13 – 14 ianuarie, protestele au fost paşnice.

După ce, în primele zile au ieşit în stradă pentru a sprijini poziţia medicului Raed Arafat, fondatorul Serviciilor Mobile de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România, care şi-a dat demisia din funcţia de subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii la presiunile preşedintelui Traian Băsescu, treptat, manifestanţii şi-au reorientat protestele împotriva Preşedintelui şi a Guvernului României.

Numărul celor care au ocupat pieţele publice din marile oraşe, scandând lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, nu a crescut şi nici nu a scăzut semnificativ. În Bucureşti, conform cifrelor oficiale, zilnic au fost prezenţi în Piaţa Universităţii aproximativ 1 000 de protestatari, scăzând în unele zile şi ore la 7 – 800, crescând în altele la aproximativ 2 000. Momentul de vârf al protestelor a fost atins în ziua de joi, 19 ianuarie, când în Bucureşti au fost pe stradă peste zece mii de oameni, iar în multe oraşe din ţară au manifestat câte 1 – 2 000 de oameni. În acea zi partidele din opoziţie şi-au mobilizat membrii, iar liberalii au adunat la Arcul de Triumf din Bucureşti, conform cifrelor furnizate de PNL, peste 10 000 de membri, iar conform jandarmeriei în jur de 7 – 8 000 de membri, care au participat la un marş prin faţa Palatului Victoria, unde-şi are sediul Guvernul României. Dar liberalii s-au oprit pe Calea Victoriei fără să fuzioneze cu manifestanţii, aflaţi în Piaţa Universităţii în număr de peste 1 000 de oameni respectiv, 3 000 (depinde de cine a făcut estimările, jandarmii sau protestatarii).

Din declaraţiile culese de la membri şi lideri ai PNL, am aflat că unii lideri liberali au dorit ca cele două manifestaţii să fuzioneze, dar acest lucru nu s-a întâmplat, nu atât pentru faptul că organizatorii nu aveau autorizaţie pentru a se deplasa la Universitate, cât din prudenţă, deoarece, în mai multe rânduri, politicienii opoziţiei, care au încercat să se alăture manifestanţilor, au fost huiduiţi, înghiontiţi şi alungaţi din piaţă. Totuşi, mai mulţi membri PNL din Bucureşti s-au deplasat pe cont propriu în Piaţa Universităţii, sporind numărul demonstranţilor la aproximativ 3 000.

În provincie, unde s-a mizat în primul rând pe ieşirea în stardă a membrilor PSD, nu s-au semnalat incidente.

La nivel naţional, însă, este evidentă delimitarea nucleului dur al protestatarilor faţă de politicieni, indiferent dacă ei sunt de la Putere sau de la Opoziţie. Liderii ad-hoc ai străzii declară că doresc schimbarea întregii clase politice din România, care s-a compromis prin demagogie, minciună şi corupţie. Unele dintre lozincile de succes, scandate în pieţele publice au fost: „Vrem ţara înapoi!” şi „Vă rugăm să ne scuzaţi, nu producem cât furaţi!”  Totuşi cea mai folosită lozincă a protestatarilor a fost, zi de zi: „Jos Băsescu!”, cu unele variante mai violente sau mai vulgare.

În acest context se identifică unele încercări ale nemulţumiţilor de a căuta alternative, nu de puţine ori auzindu-se scandări promonarhiste. De altfel, la sfârşitul săptămânii trecute, Casa Regală a transmis un comunicat, semnat de către Regele Mihai, în care se arată, printre altele: „Românii şi-au pierdut încrederea. Ei cer astăzi politicienilor un comportament public rupt complet şi definitiv de năravurile trecutului. Întreaga Familie Regală este alături sufleteşte de toţi cei care au în aceste momente nevoie de încurajare şi solidaritate”.

Situaţia, în care protestatarii solicită demisia Preşedintelui şi a Guvernului cerând alegeri anticipate, este favorabilă şi unui partid nou apărut pe harta politică a ţării respectiv Partidul Poporului, condus de Dan Diaconescu, patronul OTV, o telviziune axată pe can canuri şi talk showuri „senzaţionale”, cu vedete controversate, cu divorţuri, scandaluri şi „întâmplări paranormale”. Conform declaraţiei lui Dan Diaconescu, lansată în direct la o televiziune, duminică 22 ianuarie, Partidul Poporului ar întruni, într-un sondaj realizat recent, adeziunea a 36 la sută dintre alegători, faţă de USL (respectiv PSD+PNL şi PC), care ar avea adeziunea a numai 35 la sută dintre alegători. Este probabil o exagerare, însă, sondaje credibile, realizate de instituţii profesioniste, acordau aceluiaşi partid, în decembrie anul trecut (înainte de proteste), un procent de încredere de 12 la sută.

De menţionat este şi faptul că, între timp, Raed Arafat a revenit în Ministerul Sănătăţii, la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu şi a primului ministru Emil Boc, care au dat o declaraţie ridicolă, în sensul că nu au înţeles bine ceea ce propunea Raed Arafat.

Între timp Puterea şi Opoziţia se atacă la televizor, Traian Băsescu tace, iar primul ministru Emil Boc şi alţi lideri ai PD-L atrag atenţia populaţiei că instabilitatea politică şi socială ar putea atrage scăderea ratingului de ţară pentru România. Apoi, la cererea Opoziţiei, Puterea a acceptat ca luni şi marţi (23 – 24 ianuarie) să aibă loc două sesiuni extraordinare ale Parlamentului, pentru a dezbate situaţia creată şi a propune soluţii. Opoziţia susţine că singura soluţie este demisia în bloc a Guvernului şi numirea  unui Guvern de tehnocraţi, care să organizeze alegeri anticipate.

„Senzaţional”, însă (în stilul OTV), începând din seara de duminică 22 ianuarie, un document face furori pe siturile de socializare, descumpănindu-i pe protestatari. Este vorba despre fotocopia unui protocol, semnat şi ştampilat, din care rezultă că revoluţionarii şi sindicatele s-au înţeles cu Puterea respectiv, cu principalul partid de guvernământ – PD-L, pentru a acorda din nou indemnizaţiile revoluţionarilor şi a elabora Legea Lustraţiei. În schimb revoluţionarii şi sindicatele vor renunţa la proteste. Povestea pare, însă, cusută cu aţă albă, urmând să se dovedească în zilele următoare dacă este un document autentic sau o diversiune.

Cert este că duminică 22 ianuarie, în stradă nu au fost reprezentanţii partidelor politice, nucleul dur al protestatrilor fiind constituit din revoluţionari, din păturile sociale cele mai defavorizate şi din idealiştii care cer să li se restituie o Românie curată.

Ecouri

  • Matei Mircioane: (23-1-2012 la 15:48)

    Aflu, acum, că protocolul nu este un fals. A fost semnată o înţelegere între lideri ai revoluţionarilor şi cei ai sindicatelor, cu PD-L. Însă, CNS Cartel Alfa nu recunoaşte că i-ar fi acordat un mandat lui George Costin să semneze protocolul cu PD-L, în numele Cartel Alfa. Cartelul îl va pune mâine în discuţie, pentru excludere din sindicat. Până una, alta protocolul a fost semnat şi sindicaliştii care sunt de acord cu el se vor retrage de la proteste. Evident şi revoluţionarii.
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=276584452404175&set=o.159805304043003&type=1&theater
    Observaţie: numărul protestatarilor este în scădere cu fiecare zi care trece.

  • Ion Ionescu: (23-1-2012 la 17:56)

    Incredibil, dar daca e adevarat PDL a pierdut acum totul. Am ajuns o tara condusa la presiunea catorva mii de huligani „ultrasi” de fotbal si a „revolutionarilor” (17 000) cu indemizatii de 2-3000 lunar (112 milioane euro anual) creati de Iliescu ca masa de manevra politica (gen minerii).

    E incredibil. Dezgustator.

  • Petru Clej: (26-1-2012 la 18:15)

    Îi atrag atenția postacului (nu „prostacului”) pro-Băsescu „Ion Ionescu”, cu adresă de email fictivă, să înceteze cu apucăturile care sunt tolerate pe situri de rahat, dar nu aici. Așa cum nu tolerăm propagandă anti-Băsescu, n-o tolerăm nici pe cea pro-Băsescu (sau orice propagandă de partid).

  • Kovacs Jozsef: (27-1-2012 la 10:29)

    D-le Ionescu,vina pentru ca se demonstreaza(ceva normal in democratie) este tot la politicieni.In urma cu 7-8 ani am pus speranta in schimbare,ca dupa PSD va urma alta mentalitate in politica.Dar vorba lui Dl.Clej,dupa FSN a venit tot FSN.
    Schimbarile(niste cosmetizari) s-au facut cumva obligatoriu cu valul intrarii in U.E.
    Insa nu s-a schimbat mare lucru in mentalitatea de a trata cetatenii in general.
    Tocmai aici e undeva problema,cei cu functii in politica si administratie se cred mai cetateni,mai egali decat altii,si nu prea sunt atenti la ce sicanale si umilinta sunt pusi sa rabde cetatenii(simplii cetateni,vorba unora chiar din presa).
    Institutiile statului nu functioneaza corect in interesul comun,ci in interesul politicii pusa in actiune de cei care au puterea sa hotareasca.
    Exemplele sunt cu sutele,dar va dau una recent constatata de mine.
    Am ascultat zilele trecute povestirile unui vecin(iarasi sistemul de sanatate).
    Este o bataie de joc care se aplica celor pensionati de boala la reevaluarile anuale.
    Trebuie sa se prezinte si daca sunt pe jumatate morti in fata comisiei de „specialitate”,de fapt se reverifica actele facute de alti specialisti.
    Ce e mai rau insa,ca acesti oameni sunt tinuti in picioare,intr-o incapere mica ore in sir pana le vine randul(sunt strigati).
    Este strigator la cer insa ca se de(mai corect se ia) spaga.
    Sa nu-mi spuneti ca cei care conduc politic n-au nicio vina.Chiar daca sunt prost sau deloc informati,cum sustine presedintele dupa o gafa recunoscuta(neavand incotro).

  • Ion Ionescu: (27-1-2012 la 16:49)

    „cei cu functii in politica si administratie se cred mai cetateni,mai egali decat altii”…”Institutiile statului nu functioneaza corect in interesul comun”.. „Exemplele sunt cu sutele”

    De cand se intampla asta in Romania, d-le Kovacs ? E ceva recent, un fenomen nou, din cauza ca a venit Basescu la putere ? Pai sa-l dam jos atunci sa ne intorcem in paradis.
    O mai stiti de judecatoare Turcu ? O tara intreaga a vazut ca era beata la volan, politia a arestat-o si i-a facut dosar, dar Curtea Suprema i-a dat ‘nevionvat’.
    Intrebarea nu este „ce e perfect”, pentru ca nimic nu e si nici va fi vreodata oricate eforturi am face (poate doar dupa moarte, daca mai exista ceva dupa).

    Ce vreau eu s-a spun e ca Basescu/PDL a incercat macar sa faca ceva, si a si facut unele lucruri.
    Alternativa PSD/USL e sa ne intorceam la perioada Iliescu cand asa ceva era norma, asta era existenta normala in democratia lui orginala. Asta ar fi un cosmar.

  • Petru Clej: (28-1-2012 la 02:59)

    Băsescu/PDL și PSD/USL nu sunt decât două variante, pentru că mai există Băsescu/PNL/PD/PC/UDMR 2004-2007 sau Băsescu/PDL/PSD 2008-2009. Sau cum scriu într-un articol alăturat, la putere în România e în permanență feseneul, oricum s-ar numi partidele care guvernează.

  • Matei Mircioane: (28-1-2012 la 03:56)

    Mulţi dintre manifestanţii ieşiţi să protesteze în stradă şi-au dat seama de faptul că aceeaşi oameni de sorginte fesenistă îi guvernează din 1990 încoace. PNŢ-CD-ul aproape că a dispărut, PSD-ul istoric, care a fost condus de Sergiu Cunescu, a fost absorbit de PDSR-ul lui Iliescu, partid care i-a luat şi numele, iar PNL-ul, prin alianţa cu PSD şi PC, vrând nevrând, s-a contaminat cu „păcatele” ideologice şi faptice ale acestora. De aceea oamenii au protestat împotriva întregii clase politice şi i-au alungat pe politicieni de la manifestaţii, indiferent dacă au fost ai Puterii sau ai Opoziţiei. Teoretic, această situaţie ar fi favorabilă tendinţelor promonarhiste, însă, în România nu există niciun partid care să fi preluat „stindardul monarhic” pentru a-l valorifica politic. Aşa că singurul partid (ce e drept, nou, deci nu e fesenist), care acumulează puncte este Partidul Poporului – Dan Diaconescu. Aşa că foarte mulţi cetăţeni se declară dezamăgiţi, spunând că pentru ei nu există alternativă politică, după cum se spune într-un cântec de succes, care s-a auzit adesea la manifestaţii: „Pleacă ai noştri, vin ai noştri, / Noi rămânem tot ca proştii!”

  • Ion Ionescu: (28-1-2012 la 10:31)

    ” au protestat împotriva întregii clase politice…Teoretic, această situaţie ar fi favorabilă tendinţelor promonarhiste”

    Monarhia nu mai inseamna azi nimic pentru majoritatea romanilor.
    In schimb situatia e favorabila ascensiunii celor de extrema-dreapta, la fel ca in anii 1930s. Ei au discurs seducator, radical anti-sistem si plebean-egalitarist („national-crestinism”).Vedem deja ce se intampla in Ungaria.

  • AlexL: (28-1-2012 la 10:31)

    @Matei Mircioane:

    „PNŢ-CD-ul aproape că a dispărut, PSD-ul istoric, care a fost condus de Sergiu Cunescu, a fost absorbit de PDSR-ul lui Iliescu, partid care i-a luat şi numele, iar PNL-ul, prin alianţa cu PSD şi PC, vrând nevrând, s-a contaminat cu „păcatele” ideologice şi faptice ale acestora.”

    „foarte mulţi cetăţeni se declară dezamăgiţi, spunând că pentru ei nu există alternativă politică”

    De fapt, chiar „cetatenii dezamagiti” sunt cel putin co-responsabili pentru lipsa de alternativa politica, deoarece partide dispar daca nu au suficienti alegatori, sau intra in aliante cu alte partide tot in speranta sa evite irelevanta electorala.

    De exemplu, pentru ca un partid liberal sa aiba succes, ideile liberale trebuie sa fie suficient de raspandite in cultura si in mentalitati, ori se vede ca nu este cazul in Romania de astazi. De aceea partidele populiste, inclusiv cele mai mult sau mai putin socialiste, au succes mai mare, by default.

    Mentalitatile se schimba incet, insa un lider „carismatic” de *orice* tendinta politica poate schimba lucrurile. Dar poate ca este mai bine fara…

  • Kovacs Jozsef: (28-1-2012 la 11:25)

    D-le Ionescu,daca n-ati fi atat de probasescian ati fi observat raspunsul meu la intrebarile dvs. in comentariul meu anterior.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„M-am născut în lagărul de la Moghilev, Transnistria, la 5 decembrie 1941…”

Articolul conţine crâmpeie de amintiri a doi copii născuţi în lagăre din Transnistria, la Moghilev Podolski si la Piciora

Închide
18.218.88.176