caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Marea Britanie și Argentina reaprind disputa cu privire la Insulele Falkland/Malvine

de (22-1-2012)
3 ecouri

Situate în Atlanticul de Sud, Insulele Falkland/Malvine sunt revendicate de Argentina (http://www.falklands.gov.fk/)

Ministrul britanic de externe, Wiliam Hague, a avertizat Argentina să înceteze tentativele de intimidare a locuitorilor din Insulele Falkland, colonie britanică din Atlanticul de Sud.

Declarația șefului diplomației britanice urmează unui schimb de replici în contradictoriu dintre oficialitățile de la Londra și cele de la Buenos Aires, pe fondul apropierii celei de-a 30-a aniversări a conflictului armat ce a opus cele două țări în insulele numite de argentinieni Malvine.

William Hague a reiterat în cotidianul londonez The Times poziția guvernului său și anume că suveranitatea  britanică asupra insulelor vă dăinui atâta timp cât o vor dori locuitorii lor.

Această poziție exprimată de ministrul de externe survine la doar câteva zile după declarația din parlament a premierului David Cameron, care acuzase Argentina de “colonialism” cu privire la Insulele Falkland.

Declarația premierului Cameron a stârnit furia la Buenos Aires, unde a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute o demonstrație de protest, de mică amploare, unde a fost ars drapelul britanic și s-a cerut autorităților argentiniene ruperea relațiilor diplomatice cu Regatul Unit.

La rândul său, ministrul de externe al Argentinei, Hector Timerman, a afirmat că Marea Britanie e o țară sinonimă cu colonialismul.

În luna decembrie a anului trecut cele patru state membre ale blocului comercial Mercosur – Brazilia, Argentina, Paraguay  și Uruguay – au convenit să interzică accesul în porturile lor ale navelor sub pavilion Falkland.

Situate la 460 de kilometri est de coasta Argentinei, insulele Falkland/Malvine au o populație de 3140 de locuitori și o suprafață de circa 12000 de km pătrați.

Arhipelagul a devenit colonie britanică în 1833, după ce în prealabil fusese ocupat pe rând de Anglia, Spania și apoi de succesoarea imperiului spaniol, Argentina. Disputa cu privire la suveranitate nu a fost rezolvată nici până în ziua de astăzi.

În 1982, pe când Argentina mai era încă condusă de o juntă militară, insulele au fost ocupate de forțele armate argentiniene. Premierul britanic al vremii, Margaret Thatcher, a trimis o forță expediționară în Falkland și, în urma unui conflict de 74 de zile în care au pierit 649 de argentinieni și 255 de britanici, suveranitatea britanică a fost restabilită.

Insulele Falkland se bucură de o largă autonomie, dar locuitorii, unii dintre ei băștinași la a noua generație, doresc în imensa lor majoritate păstarea statutului de colonie britanică.

Disputa legată de insule are și un aspect economic. În aceste zile a sosit în zonă o sondă de explorare a zăcămintelor de țiței, bănuite a se afla sub fundul oceanului în apropierea arhipelagului.

Statele Unite au cerut reluarea dialogului britano-argentinian cu privire la insule: “Recunoaștem administrația de facto a insulelor de către Regatul Unit, dar nu ne pronunțăm asupra chestiunii suveranității”, se afirmă într-un comunicat al Departamentului de Stat de la Washington.

Ecouri

  • Alexandru Grosu: (28-1-2012 la 14:45)

    The Sun: GOTCHA! Our lads sink gunboat and hole cruiser…

  • dr. Teo-Teodor Marşalcovsci: (20-8-2014 la 09:54)

    Insulele Malvine trebuie decolonizate. Este un teritoriu argentenian. Cu siguranţă. Sunt necesare tratative dintre Buenos-Aieros şi Londra. Direcţia tratativelor(?) – trecerea insulelor sub jurisdicţia Argentinei. Sau instaurarea unei administrări duble pentru o careva perioadă (49 ani!?). Astfel, va avea loc detensionarea relaţiilor britano-argentiene. În calitate de intermediu poate fi luat explorarea simultană de cele două state a rezervelor de petrol.

    Conflictele, starea tensionată nu are perspectivă. Populaţia va avea de câştigat, căci se vor normaliza relaţiile comerciale dintre insule şi Argentina.

  • Alexandru Leibovici: (20-8-2014 la 11:10)

    @dr. Teo-Teodor Marşalcovsci

    > Insulele Malvine trebuie decolonizate. Este un teritoriu argentenian […]

    Insulele Malvine sunt în prezent sub suveranitate britanică. O cerere de a schimba situaţia ar fi legitimă numai dacă sunt îndeplinite următoarele trei condiţii:

    – Marea Britanie ar asupri în vreun fel pe locuitorii insulelor
    şi dacă noua ţară-gazdă (Argentina) ar fi o ţară mai democratică decât Marea Britanie,
    şi dacă locuitorii ar dori acest lucru.

    Aceste trei condiţii NU sunt, după ştirea mea, îndeplinite. De fapt niciuna nu este îndeplinită.

    P.S.
    > Populaţia va avea de câştigat, căci se vor normaliza relaţiile comerciale dintre insule şi Argentina.
    Asta depinde exclusiv de Argentina: în clipa în care aceasta renunţă la cererile şi provocările sale ridicole şi lasă liber comerţul cu Malvinele, relaţiile comerciale se vor normaliza şi se va instaura liniştea şi pacea.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Închide
18.191.62.114