caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Criza, suficiența și pericolul populismului

de (22-1-2012)
7 ecouri

Cum se poate ca un lider – care nu demult era sustinut si simpatizat la nivel de masa si in sprijinul caruia ieseau in strada mii si zeci de mii de romani (inclusiv cei din diaspora) – sa ajunga sa fie huiduit de aceiasi (?) romani care, iata, astazi se aduna in strada cu miile si zecile de mii, cerandu-i demisia?

Cum si de ce a ajuns Traian Basescu sa fie huiduit, injurat si acuzat de strada dezlantuita? Este actualul Traian Basescu acelasi cu cel aparat si aplaudat de cei veniti, acum cativa ani, in aceeasi Piata a Universitatii, unde, la acea data, oamenii injurau, huiduiau si acuzau Opozitia – aceeasi Opozitie care acum este aplaudata !- ca vrea sa distruga democratia? Avem de a face cu un alt Traian Basescu, un Basescu alterat de mirajul puterii ? Sau este, de fapt, acelasi Basescu dar care a esuat sa inteleaga noua realitate socio-economica ? Avem de a face, poate, cu o alta multime ? Cu o alta Opozitie? Cu o alta mentalitate a multimii? Cate un pic din fiecare. Dar, in primul rand, ne confruntam cu o dramatica realitate economica la nivel de individ!

De aici si pana a-l acuza pe Presedinte ca vrea sa distruga democratia nu a fost decat un pas, asezonat cu ciocniri intre jandarmi si manifestanti ! Sa ne amintim ca, doar cu cativa ani in urma, Basescu era cel aplaudat si considerat ca fiind…. singurul aparator al democratiei ! In ambele cazuri, etichetele puse sunt superflue ! Multimile preiau sloganuri in mod visceral… Basescu nu a fost vreodata campionul democratiei, asa cum nu este acum groparul democratiei.

In acelasi timp, insa, nu pot sa nu constat ca vajnicul lup de mare a devenit victima propriului stil de a face politica. Asumandu-si rolul de Presedinte-jucator, de lider autoritar si neoficial al Executivului si al PDL, Basescu s-a identificat nu doar cu Presedintia dar si cu Guvernul, cu primul ministru si cu partidul de guvernamant la un  loc!  Iar daca Basescu devine indezirabil, pe cale de consecinta, vai, Guvernul, premierul si partidul devin… indezirabili ! Este, asadar, de vina Basescu pentru aceasta incomensurabila gafa de strategie politica? Fara doar si poate !

Pe de alta parte, este iarasi imposibil sa nu constati ca, atunci cand Basescu era considerat “campionul democratiei”, Romania era in plin avant economic! Un avant economic iluzoriu, ce-i drept, cu o economie care incepea deja sa se supraincalzeasca la focul mocnit al creditelor de consum, acordate doar pe baza buletinului de identitate, foc intetit de inexplicabila si condamnabila lipsa de reactie a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu – cel care ocupa azi primul loc in clasamentul increderii romanilor!!! (Dar, asta este o alta poveste tot din aceasta poveste de care ne vom ocupa alta data).

Acum, insa, cand Traian Basescu este huiduit, injurat si considerat “groparul democratiei”, Romania plateste tribut crizei monedei Euro, a Uniunii Europene dar si vechilor datorii antamate de magicienii pomenilor electorale care s-au perindat pe la putere din ’90 incoace! Cu toate acestea, exact cand oamenii – sau, macar unii dintre ei – incendiaza masini si devasteaza magazine in numele democratiei si a unui trai mai bun, Romania este considerata, paradoxal, de catre analisti economici occidentali, de catre experti FMI si de catre agentiile de rating, ca  fiind una dintre putinele tari Central si Est Europene care a reusit cu brio sa evite colapsul economic! Mai mult, previziunile arata o crestere economica de 1,5-2% in 2012  – pe fondul Leului autohton, considerat in 2011 cea mai solida moneda din regiune, datorita unei deprecieri de numai 2%. Nici in ceea ce priveste datoria publica, Romania nu sta rau deloc. Cu un deficit de proximativ 40% din PIB, se plaseaza inaintea unor tari ca Suedia, Marea Britanie, Portugalia, Polonia, Olanda, Austria, Spania, Italia, Grecia (care are un procent de indatorare de 115,1% din PIB !!!) sau Belgia (cu 96% din PIB). Pretul, asa cum sbliniam mai sus, al acestor politici de stabilizare macro-economica a fost extrem de mare la nivelul cetateanului de rand! In ultimul an, nivelul de trai al romanului a ajuns, practic, pe ultimul loc in UE! Asa cum titra recent cotidianul italian “La Repubblica”,  “România a făcut cele mai mari reduceri din întreaga Uniune Europeană. Salariile angajaţilor din sectorul bugetar au fost reduse cu 25%. (…) În prezent, un pensionar român are un venit mediu de 160 de euro pe lună după 37 de ani de muncă, iar salariul mediu este de 350 de euro”.

Daca nivelul de trai al romanului ar fi ramas acelasi din 2007, sa zicem sau macar cel din 2008, ma intreb, cati oameni ar fi cerut demisia lui Traian Basescu si/sau ar fi iesit in strada in contextul gafei, e adevarat, monumentale a intempestivulului marinar in ceea ce priveste problema Legii Sanatatii si a lui Raed Arafat – via SMURD? Imi pun aceasta intrebare constatand, in acelasi timp, precaritatea si suficienta cu care a fost promovata Legea Sanatatii cat si infantilismul deplorabil al atacului prezidential la adresa lui Raed Arafat! Ceva mai inutil si mai pernicios rar mi-a fost dat sa vad! Intrebarea ramane, totusi, valabila: in conditii economice mai blande, cati oameni ar fi iesit in strada…? Sau, ar fi iesit cineva in strada…? Dati-mi voie sa am intemeiate indoieli, mai ales ca Traian Basescu nu este la prima demonstratie de “diplomatie” si nu tin minte sa fi iesit cineva in strada pe tema asta. Conflictul Basescu-Arafat nu a fost, practic, decat scanteia – aprinsa chiar de catre Presedinte ! – care a dat foc strazii frustrate de fapt, de precaritatea traiului zilnic. Dovada este aceea ca, in ciuda revenirii lui Raed Arafat la Minsterul Sanatatii, demonstratiile nu au luat sfarsit!

Finalmente ar trebui subliniat ca, ultimul sodaj de opinie realizat de CSOP atesta, in ciuda evenimentelor, o scadere a USL sub 50%  si o crestere usoara a PDL la 21%  in preferintele electorale ale romanilor. Am mari rezerve fata de aceste cifre. Ramane sa mai apara si alte sondaje pentru avea o imagine cat de cat reala asupra perceptiei populatiei.

In ceea ce ma priveste, consider ca Presedintele-jucator a reusit halucinanta contra-performanta de a tulbura o Romanie ce parea sa fi acceptat (pentru a cat-a oara?) pretul greu al stabilizarii macro-economice.

Efectul devastator pentru noi toti al teribilismului obositor exersat de fostul Primar al Capitalei, ar fi revenirea la putere a populismului desantat cu ale sale pomeni bugetare, care ar putea distruge definitiv viitorul Romaniei!

Ecouri

  • florin predescu: (24-1-2012 la 05:06)

    Un articol bine conturat-analiza de anatomie precisa pe o situatie bolnava. E trist si cumva enervant ca in cei 22 de ani se intampla oamenilor de bine din Romania sa fie victimele actiunilor politicienesti.
    Un vecin de al meu fara scoala si multa practica a lecturii imi spune ca toti politicienii sunt asemnea boierilor de altadata, se „autoservesc” din plin din bunurile altora devenind si mai bogati de fiecare data cand activeaza ca logofeti ori slugi la curtea lui Voda.
    De ce aplaudatii fii ai poporului sunt huiduti este pentru ca se departeaza de promisiunile din campania electorala.
    Adica functiile politice coincid cu preocuparile de patroni, posesori ai multor afaceri proprii.
    Apoi intervine o relatie intre ideea de L Etat c est moi si cele vehiculate in Trilogia maselor.
    Sa ne gandim doar putin – nu prea mult la haul lasat de datoriile fata de FMI. Cine le va plati si cand ?

  • Ion Ionescu: (24-1-2012 la 07:00)

    –Cum si de ce a ajuns Traian Basescu sa fie huiduit, injurat si acuzat de strada dezlantuita?

    Simplu, le-a taiat „revolutionarilor” indemnizatiile lunare– 17 000 in toata tara, sute de protestatari cu ‘jos basescu’ in fiecare oras, 112 milioane euro pe ani bani pe ne-mumca.
    La fel si in cazul cadrelor militare cu pensionati la 40 de ani cu 1500 de euro pe luna, militari ce acum il injura patriotic pe strada.
    Adica clase de profitori ordinari ce vor sa traiasca in continuare pe spatele altora si care acum s-au constituit in grupuri interese ce demonstreaza pasional pe strada.

  • Florin Predescu: (26-1-2012 la 02:53)

    @Ion IonescuPoate aveti dreptate in remarca Dvs. As vrea totusi sa va opriti si la modesta pensie a celor ce au lucrat peste 40 de ani si nu le ajunge cifra pentru a si duce traiul.Mai sunt mii de angajati nevoiti sa dramuiasca un salariu de cel mult 200-300 dolari.
    Acestia ce ar trebui sa faca ?

  • Aurel Millea: (28-1-2012 la 10:06)

    Articolul este bine scris si „pune degetul pe rana”. Se pare ca Traian Basescu – dupa un inceout demn de lauda – a facut mai multe gafe, care au fost taxate corect de populatie. In afara de cea cu Raed Arafat, tot in randul greselilor poate fi trecuta nepasarea cu care a privit lista de europarlamentari delegati de Romania (si in primul rand, prezenta acolo a fiicei sale).

    Un articol echilibrat si obiectiv. Bravo Daniel, felicitari!

  • Petru Clej: (28-1-2012 la 11:30)

    Domnule Aurel Millea, europarlamentarii n-au fost delegați de România (ca stat), ci de cetățenii europeni cu drept de vot cu domiciliul în România și cetățenii români rezidenți în statele UE, iar fiica sa a fost aleasă candidând ca independentă, deci n-a fost pe lista PDL.

  • aurel popescu: (28-1-2012 la 16:24)

    Ne place sau nu, subsantivul „roman” este de gen feminin.
    Traian Basescu a oferit alegatorului iluzia masculului autoritar, pururi invingator (alfa ??!!) si cu asta a castigat functia de presedinte, chiar cu repetitie.
    A fost o noua alegere electorala facuta nu cu mintea, ci cu speranta intr-un Voda puternic-inflexibil in fata inamicilor si onest-fraier in relatia cu supusii, dispus sa se daruiasca unui popor delasator, capricios, pretentios, oscilant.
    A fost si e valabila si azi- o noua confirmare a sperantei in voievodul-paradox: pe cat de istet si viteaz fata de dusman, pe atat de bleg si manevrabil in relatia cu propriul popor!
    Revolta hibernala anti-Basescu&Boc nu a pus in prim-plan probleme economice/sociale/politice de substanta (care din nefericire exista!!), ci telurice nemultumiri legate de saracie/datorii/foame, eterne insatisfactii ale nevesticii coplesite de greutati gospodaresti fata de sotul incapabil sa asigure prosperitatea familiei…
    Pana si stereotipele strigari a demisie nu reusesc sa iasa din sabloanele tuturor revoltelor parca fabricate de dragul audientei TV…

  • Stefan Caliga: (13-2-2012 la 16:52)

    Oamenii nu inteleg ca Traian Basescu, presedintele Romaniei, a fost comandant de nava. Nu a fost la comanda unui vaporas pe Lacul Herastrau! El, Presedintele Romaniei, priveste Constitutia drept un „corset incomod”.
    In conditile actuale insa este mai bine ASA! Ce ne-am face daca la carma am avea un om nehotarat si supus unor influente venite din toate partile.
    Deocamadata e mai bine asa.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
De unde bani pentru referendum?!

Coaliția de guvernare (Alianța pentru Integrare Europeană - AIE) elaborează în grabă textul proiectului pentru modificarea Constituţiei. Repeziciunea cu care...

Închide
18.117.100.177