caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Cutia Pandorei



 

De ce nu le plac unora vecinii de altă etnie, religie, culoare sau orientare sexuală

de (8-1-2012)
29 ecouri

Sondajul revistei ACUM Cu cine NU ați vrea să fiți vecin (www.acum.tv/sondaj/) a întrunit cele mai multe voturi de la lansarea acestei pagini de internet.

Peste jumătate dintre respondenți (56%) au ales varianta Nu-mi pun astfel de probleme, dar restul au ales variante (uneori multiple) în care resping, în ordine descrescătoare a frecvenței, romii, homosexualii, musulmanii, ungurii, evreii, oamenii de altă rasă, oamenii de altă religie și oamenii de altă etnie.

Trebuie să repet, ca de fiecare dată, sondajul este unul de presă și ca atare nu are nici pe departe reprezentativitatea unui sondaj sociologic, el reprezentând doar mulțimea celor care au ales să răspundă la întrebare, nici măcar nu e reprezentativ pentru cititorii revistei  ACUM, a căror structură nu e nici ea reprezentativă pentru, să zicem, populația României.

Am fost acuzați de unii cititori că “incităm la ură”, punând astfel de întrebări. Acuzația e absurdă. Pe lângă faptul că sondajul conține un spectru larg de opțiuni, astfel de cercetări au fost folosite nu doar în România, ci și în alte țări din Europa. Fenomene ca rasismul, xenofobia, antisemitismul sau homofobia trebuie cunoscute mai întâi, pentru a putea fi combătute. Or, rasiștii, xenofobii, antisemiții sau homofobii arareori se declară ca atare, pe când un astfel de sondaj le demască vederile extremiste. Iar revista ACUM are înscrisă în politica editorială combaterea acestor extremisme (http://www.acum.tv/articol/8199/).

Ca să revenim la tema sondajului, eu de pildă locuiesc la Londra pe o stradă unde am vecină la stânga o persoană originară din Pakistan, de religie musulmană, cu care sunt în relații excelente, ne lăsăm cheia unul altuia când plecăm în vacanță. La dreapta e o casă unde locuiesc cu chirie mai mulți polonezi, cu două și respectiv trei case mai la stânga locuiesc două familii de chinezi, vizavi de mine locuiește un cuplu de lesbiene, la capătul străzii e un cuplu mixt, el de origine indiană, ea irlandeză, care are doi copii, mai jos de mine cu câteva case e un alt cuplu mixt, el englez, ea de origine chineză din Malaezia, care are o fetiță și așa mai departe.

Veți spune că e normal, într-un oraș ca Londra, de aproape opt milioane de locuitori, în care aproape 40% nu sunt cetățeni britanici sau oricum sunt de etnii diferite decât cea presupus dominantă – englezească (plus cele asimilate, scoțiană, galeză, irlandeză).

Da, după cum mai este normal ca oamenii să se grupeze din punctul de vedere al locuinței după clasa socială din care fac parte, exprimată în cazul de față prin prețul proprietății în care locuiesc. Există vreo corelație între clasa socială și caracteristicile etno-religioase? Nu este deloc clar. Este drept că printre vecinii mei nu se numără negri și că aceștia par să aibă o reprezentare mai redusă în rândurile clasei de mijloc, din care fac parte locatarii de pe strada pe care se află casa mea.

În țări ca România și Republica Moldova, unde, deși există suficientă varietate etno-lingvistică, gradul de toleranță față de persoane de etnii, religii sau care vorbesc limbi diferite este mai scăzut, ca să nu mai spun de atitudinea față de persoane de rase diferite sau religii diferite, mai ales când e vorba de musulmani, precum și intoleranța extremă față de homosexuali. Acest lucru se transmite și când e vorba de preferințe sau respingere pentru vecini. De unde și o anumită tendință spre segregare/ghetoizare.

O astfel de tendință se întâlnește și în țările occidentale cu o democrație mai avansată decât România sau Moldova. Și acolo există rasism, xenofobie, intoleranță față de musulmani și chiar antisemitism. Dar, așa cum o arată exemplul de pe strada mea, care nu e nici pe departe singular, cel puțin în orașele mari, integrarea este o realitate.

Îmi veți da exemple de ghetouri arabe în suburbiile Parisului, ghetouri turcești în Germania, ghetouri pakistaneze în orașe din nordul Angliei, cartiere evreiești la Londra (Golders Green, Stamford Hill), etc.

Da, dar există și progrese pe calea integrării și respingerea din principiu a unui vecin doar pe criteriul etniei, rasei, religiei sau orientării sexuale, mai ales când nu ai cunoscut personal niciodată astfel de oameni, e un lucru care trebuie evitat în secolul al XXI-lea.

Ecouri

  • Silviu G.: (9-1-2012 la 03:47)

    Mă bucur că varianta „Nu-mi pun astfel de probleme” a iesit „câstigătoare”. Sunt sigur că peste câţiva ani aceasta variantă va ocupa 95 % şi asemenea sondaje nu-şi mai au rostul; dacă l-au avut cândva.

  • Petru Clej: (9-1-2012 la 03:48)

    Sunteți naiv, domnule Silviu G. Nici în democrații avansate nu obțineți rezultate de 95%.

  • Lou Gelehrter: (9-1-2012 la 05:39)

    Apartin persoanelor care nu-si pun asemenea probleme.
    Sondajul insa a schimbat insa situatia si am ajuns repede la concluzia ca nu mi-ar face placere sa-l am pe dl. Petru Clej drept vecin. 🙂

  • Petru Clej: (9-1-2012 la 05:51)

    Ranchiuna prost mascata de smiley, domnule Gelehrter…

  • Teodor I. Burghelea: (9-1-2012 la 05:59)

    Domnule Gelehrter,

    In cazul in care „comunicati” in viata de zi cu zi (sa zicem cu vecinii) in acelasi mod in care comunicati in spatiul virtual cred ca ati fi foarte nefericit sa il aveti vecin pe P. Clej. Deci, fie incercati sa il evitati, fie va schimbati tonul si discursul.

  • Silviu G.: (9-1-2012 la 06:05)

    Peste câţiva ani, domnule Clej, si numai dacă nu ni se mai aminteşte mereu că s-ar putea să nu ne placă vecinii ( chiar prin asemenea sondaje).

  • Andrei Panait: (9-1-2012 la 13:36)

    Domnule Clej, va rog sa faceti un efort sa nu mai puneti tot timpul pe Romani intr-o lumina proasta, ci sa mai puneti reflectorul si pe altii. Au avut Romanii pacatele lor in trecut desigur, mai si acum ca oricare alt neam, dar in esenta, si prin comparatie cu multe alte neamuri – cred ca dau dovada de mare acceptare de neamuri straine printre ei „la concret” vorbind, si inclusiv in sensul integrarii in societate. Imi vin in cap diverse exemple luate la intamplare:

    1) John Onoje, cetatean al Republicii Moldova, African de origina dar totodata Roman Unionist, se simte bine intre Romani Moldoveni, dar aparent nu si intre Rusi, care ii catalogheaza drept „rasisti” pur si simplu.

    2) Cum ar fi sa vrei sa te convertesti la crestinism daca traiesti in Afghanistan? Cred ca te omoara mohamedanii cu pietre la o scapare de palarie daca afla de ce vecin nou au.

    3) Cum ar fi sa se trezeasca o comunitate de Evreii ortodocsi din Israel cu un vecin Arab Palestinian care este si gay pe deasupra, in mod ostentativ chiar?

    La ultimul exemplu, cred ca reactia Romanului ar fi una mai blândă, atata timp cat nu fac parte din Noua Dreapta sau alta organizatie fascistoida, dar esenta asta este in privinta Romanilor dpdv: ca doar o minoritate au reactii din astea, si chiar daca rezultatele unui sondaj spun un lucru, asta nu inseamna neaparat mare lucru.

    Mai exista vreo tara in Europe de est unde avem gazde sau actori de programe TV care sunt negrii ROMÂNI, integraţi în plinul sens al cuvântului eg. Mbela Ciao, sau actorul Cabral Ibaka, si altii? Eu nu cred, dar poate stiti dvs.

    Sa nu uitam de conditiile exemplare si drepturile tuturor minoritatilor etnice care traiesc zilele astea in Romania. Multi secuii din Harghita si Covasna chiar refuza sa vorbeasca Romaneste, oarecum precum si Quebecoizii din Canada refuza Engleza, iar Romanul accepta pana si acest fenomen in mod gratios si civilizat.

    Ca sa joc si eu aici pe „avocatul diavolului” (daca tot e la moda pe aici sa-i consideram pe Romani ca diavoli), vreau sa spun in concluzie ca poporul roman pare a fi, cel putin in comparatie cu alte popoare din regiune, din Europa sau chiar din lume, poate printre cele mai civilizate si avansate popoare in privinta convietuirii cu oameni de diferite feluri, asta din ce se observa in realitate (si prin analize comparative cu alte locuri/tari), si in pofida oricaror rezultate din cine stie ce sondaje, facute de cine stie ce fundatii sau ONGuri.

    Sper ca am pus lumea bine pe ganduri! 😀

  • Petru Clej: (9-1-2012 la 14:32)

    Domnule Andrei Panait, nu știu ce legătură are articolul meu, care vorbește nu neapărat despre români (ați văzut referiri și la alte cazuri, chiar din Londra, de ghettoizare) cu ceea ce scrieți dumneavoastră. Dacă vă așteptați să fac propagandă naționalistă, veți aștepta mult și bine, nu o fac nici pentru români, nici pentru alții, pentru că, așa cum am spus în nenumărate rânduri, naționalismul de orice culoare îmi repugnă. Nu fac ierarhizări ale popoarelor sau ale națiunilor care sunt, din start, aberante și duc la fenomene de xenofobie și șovinism. Cât despre pusul pe gânduri, cred că aveți o părere mult prea bună despre dumneavoastră înșivă.

  • Lou Gelehrter: (9-1-2012 la 15:51)

    Domnule Burghelea Teodor I., marturisesc cu jena ca nu mi-ar place nici sa va am pe dvs. vecin.
    Din fericire imi aleg locuintele la adrese la care v-ar fi destul de greu sa-mi fiti vecin. :)))

  • Petru Clej: (9-1-2012 la 16:10)

    Aroganța domnului Gelehrter rivalizează doar cu ipocrizia demonstrată de curând…

  • wl: (9-1-2012 la 16:49)

    Dl. Gelehrter,
    As vrea sa stiu unde ati cumparat loc de mormint, pt ca nu as vrea sa fiu vecina cu dv. nici im moarte.

  • AlexL: (9-1-2012 la 17:13)

    Nu am participat la sondaj, pentru ca nu am gasit printre alternativele oferite raspunsul meu: „NU as vrea sa fiu vecin cu oameni necivilizati: badarani, galagiosi, necinstiti, etc”. Cred ca optiunea „Nu-mi pun astfel de probleme” n-o contine pe a mea; daca ar fi fost formulata: „Nu asa pun eu problema”, ar fi fost altceva.

  • AlexL: (9-1-2012 la 17:23)

    Cred ca ar fi cam pripit sa ne bucuram de rezultatul sondajului: cateodata una spunem, alta gandim si, oricum, ne place sa credem despre noi ca nu avem prejudecati.

  • Petru Clej: (9-1-2012 la 19:41)

    Doamnă Lucaciu, nu vă puteți dumneavoastră permite loc de veci ca al domnului Gelehrter, cel care cere „denazificarea” României, îi consideră pe extremiști „gunoaie” și dă lecții de limba română.

  • Petru Clej: (9-1-2012 la 19:59)

    Domnule AlexL, repet, rezultatul sondajului nu este reprezentativ nici măcar pentru totalitatea cititorilor revistei ACUM.

  • Vlad Solomon: (10-1-2012 la 07:08)

    Pentru Lou Gelehrter.

    Nu reusesc sa te inteleg. Ai decis sa postezi comentarii doar ca sa te distrezi, sau sa arati amicilor tai de liste cine e cel mai tare din parcare? Nu-ti face cinste acest gen de misto, doar pentru a-ti manifesta dispretul fata de publicatia Acum. Stii foarte bine ca subiectele abordate de Acum sint importante si de actualitate. Ma intreb care e motivul unor fraze aruncate la intimplare, doar sa te distrezi? Din partea mea be my guest, dar cine seamana vint culege furtuna, mai ales cind trece la referiri personale. Mai bine ai povesti cum e cu „denazificarea Romaniei”, pe care o sustineai cu curaj, acum citiva ani buni? S-a rezolvat aceasta denazificare? Sau ti-ai schimbat ideea? Just asking.

  • Vlad Solomon: (10-1-2012 la 09:48)

    Pentru Alex L. ( as prefera sa va dati numele complet)

    De necrezut cum nimic nu va satisface- uneori aspectul legal, alteori aspectul politic, iar acum, colac peste pupaza, nu gasiti optiunea Dvs intr-un sondaj. Presupun ca sint persoane care nu vor sa aiba ca vecini posesori de serpi sau sopirle, nici ei nu-si gasesc optiunea. De ce cautati numai cusururi, D-le Alex L? Un simplu sondaj nu este exhaustiv. Daca se facea un sondaj referitor la mijloacele de transport din Zurich, probabil ca ati fi bombanit ca lipseste alternativa diligentei sau cea a funicularului.

    Neaos s-ar numi Gica contra ceea ce faceti Dvs, dar presupun ca mai sint sperante. Vom face un sondaj exhaustiv despre culoarea cerului, sper sa gasiti ceva pe gustul Dvs. In functie de „noi”, pt ca vorbiti la plural, cei carora le place sa creada ca sint lipsiti de prejudecati.

  • AlexL: (10-1-2012 la 15:19)

    @Vlad Solomon:

    „De necrezut cum nimic nu va satisface…”

    Imi pare rau ca va dezamagesc.

    „… uneori aspectul legal, alteori aspectul politic, iar acum, colac peste pupaza, nu gasiti optiunea Dvs intr-un sondaj… uneori aspectul legal, alteori aspectul politic, iar acum, colac peste pupaza, nu gasiti optiunea Dvs intr-un sondaj… De ce cautati numai cusururi…?”

    De fiecare data mi-am argumentat obiectiunile, si ma astept sa fie discutate argumentele mele, iar nu eventualul meu defect de „cusurgiu”. Iar daca argumentele mele va sunt neclare sau insuficiente, va stau la dispozitie cu precizari.

    „as prefera sa va dati numele complet”

    Regret, nu pot sa va satisfac dorinta; avem aici un conflict de preferinte. Regulile site-lui nu ma obliga sa apar in comentarii cu numele complet; acesta insa este accesibil moderatorilor, iar daca regulile forumului o permit, poate ca moderatorii va pot satisfaca dorinta. O alta posibilitate este sa incercati sa schimbati regulile.

  • Wanda Lucaciu: (10-1-2012 la 21:55)

    Pentru Lou Gelehrter

    Din greseala au aparut initialele numelui meu „wl” Nu ma ascund sub anonimat. Ma numesc Wanda Lucaciu, locuiesc la Los Angeles si sint mai mult ca sigura ca nu voi zace pt eternitate linga dv sau in acelasi cimitir, oras, tara sau continent. Acum ca stiti cine sint, puteti sa lasati in scris in testament sa nu fiti ingropat la Los Angeles la cimitirul Mount Sinai.

  • musat: (11-1-2012 la 19:30)

    In primul rind atunci cind nu il cunosti si prin urmare nu-l intelegi
    Apoi atunci cind il vezi ca amenintare, de opbicei atunci cind crezi ca poate sa-ti ia afacerea, locul de munca, sau poate sa o ia inainte, adica sa-si cumpere masi na mai noua si mai frmoasa, tuica mai buna, si costume mai elegante
    Sau pe scurt exista un interes sa-l urasti
    Sau cind nu putem sa scapam de rauteatea omeneasca

  • wanda lucaciu: (11-1-2012 la 22:23)

    Dl / Dna musat,

    Am impresia ca dv.aveti tuica cea mai buna si ati terminat-o cu citeva minute inainte de a scrie ecoul. Ecoul dv este incoherent.

  • anca ieseanca: (12-1-2012 la 01:11)

    mi-as dori ca articolele astea sa aiba si o data. din punctul meu de vedere, e important sa stiu cand anume gandeau cei care scriu aici asa si daca o sa-i mai intilnesc, in spatiul virtual, evident, sa stiu cum au evoluat. evolutia putand fi progres, stagnare sau regres. dar am nevoie de acest reper. pe de alta parte, in spiritul sondajului, chiar si faptul ca unele comentarii sunt ascunse pentru ca sunt slab evaluate, are o usoara tenta discriminatorie :-). asta ca sa fiu carcotasa.

  • Petru Clej: (12-1-2012 la 02:12)

    „anca ieșeanca” o fi cârcotașă dar mai degrabă o dă în bară. Data articolului este afișată lângă numele autorului, iar după „Comentariu slab evaluat” scrie „Daca doriti sa-l cititi, apasati aici.” Așadar, comentariul nu e ascuns, în schimb „anca ieșeanca” se ascunde cu lașitate sub anonimat, poate pentru că nu are nimic de comentat.

  • anca ieseanca: (12-1-2012 la 02:24)

    ma refeream la data comentariilor.
    dar aveti dreptate, nu am nimic de comentat.
    chiar nimic.si da, sunt o lasa.
    felicitari pentru promptitudine, atitudine, curaj etc.

  • Petru Clej: (12-1-2012 la 02:45)

    „anca ieșeanca” o dă din nou în bară. În dreapta sus în chenarul comentariului e afișată data postării. Eu nu înțeleg care este sensul acestui comportament infantil.

  • anca ieseanca: (12-1-2012 la 03:10)

    toate astea au aparut acum, data si comentariile ascunse.
    nici eu nu inteleg niste lucruri. cum pot trai unii din teoretizarea problemelor reale, de existenta, ale altora.
    pentru ca ati fost agresiv, m-am intrebat cine sunteti, de fapt. nu m-a interesat asta, m-a interesat ce pareri au oamenii despre discriminarea de orice fel. eu sunt un om de rand, cei care va dau datele statistice pentru pool-uri, teoretizari, articole fulminante.
    ah, sa ma prezint. ma numesc Anca Dorohoi, am 60 de ani, port 38 la pantofi, dar mi-as putea lua niste cizme nr. 45.sunt din Iasi, in dreapta am Sinagoga, in fata o Biserica ortodoxa. vreti si adresa exacta? am vecini de tot felul, desi nu m-a interesat nici asta foarte mult: muncitori, senatori, politisti, bruneti, cu ochi albastri, niste tigani, nu romi, trec zilnic pe sub fereastra mea, la fel niste oameni de la tara incarcati cu te miri ce de dus la piata. eu n-am avut posibilitatea sa aleg un loc unde sa locuiesc fara sa am probleme cu vecinii, cum ne spune cu aroganta cineva, pe aici. de fapt, nici macar nu mi-am pus problema asta. pool-ul dvs poate, eventual, sa faca pe cineva care nu s-a gandit la asta, sa se uite chioras la vecinii lui, ceea ce nu-i venise in minte pana acum. am indraznit sa-mi exprim parerea mea umila pe site-ul dvs. acum vreo 15 minute am trimis si o poza. nu pot s-o mai retrag, dar sper sa nu va placa si s-o aruncati in trash. vad ca traiti in Anglia. am auzit ca de departe situatia se vede mai clar. o fi, dar noi o traim si nu e usor. noi va furnizam istoria. sau credeti ca istoria apartine celor cativa care se bat pe aici pentru niste idei?
    nu-mi placeti, dar asta n-o sa va afecteze mai mult decit piscatura unui tintar.
    nu-mi place nici polemica, nici aroganta, nici superioritatea afisata ostentativ. credeam ca aici o sa aflu ceva important pentru mine, pentru noi, ceva care sa ne schimbe viata in mai bine. tot ce am aflat a fost ca intelectualii te jignesc mai ceva decat un om obisnuit. macar de la unul obisnuit n-ai pretentii.
    sper ca nu doriti sa continuati aceasta discutie absolut inutila si irelevanta pentru inaltele dumneavoastra teluri legate de…de ce oare? sa nu-mi spuneti ca o faceti pentru prosperitatesi buna intelegere.

  • Petru Clej: (12-1-2012 la 03:38)

    Doamnă Dorohoi, în sfârșit spuneți ceva de substanță. Nu pot însă să nu remarc complexele de inferioritate și resentimentele de care mustiți. Când spuneți „noi” la cine vă referiți, e cumva „un colectiv de oameni ai muncii” care produce istorie? Cine v-a desemnat ca purtătatoare de cuvânt? Ce este acela „pool”?

  • anca ieseanca: (12-1-2012 la 03:49)

    good bye, mister Clej!

  • Petru Clej: (12-1-2012 la 03:56)

    Doamnă Dorohoi, ați semănat vânt, culegeți furtună. Îmi amintiți de o altă ieșeancă, aceea care mi-a inspirat articolul Am întâlnit ură de clasă în România http://www.acum.tv/articol/2246/.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Cică aș fi „prea aspru cu unele aspecte din România”…

Deunazi la un pahar de vorba intr-o cafenea din Sibiu am fost dojenit pentru faptul ca in unele dintre articolele...

Închide
100.28.231.85